”Första dagen var det en chock för systemet”

Erik Adielsson om hemliga studieåret: ”Stolt att jag vågade ta steget”

Publicerad 2024-07-03

Erik Adielsson har tagit examen från den ettåriga utbildningen MDA (Management Diploma for Athletes) på Handelshögskolan.

Här är stjärnkusken Erik Adielssons drag – mitt i kuskkarriären:

Under det senaste året har han suttit i skolbänken på Handelshögskolan. Nu har han tagit ut sin examen.

– Första dagen var det en chock för systemet när man inte var van, säger han och skrattar.

I fjol vann travkusken Erik Adielsson, 49, Svenskt Trav-Derby med Joviality på Jägersro första helgen i september.

Vad få då visste var att stjärnkusken redan satt sig i skolbänken på Handelshögskolan i Stockholm för att gå den ettåriga utbildningen MDA (Management Diploma for Athletes). Utbildningen inleddes i augusti i fjol och riktar in sig till före detta elitidrottare.

Att Adielsson gått utbildningen har har han hållit för sig själv – fram tills dess att han dök upp på en bild på den före detta stjärnsimmaren Therese Alshammars Instagram-konto, tillsammans med övriga kurskamrater som tagit sin examen i mitten på juni.

– Jag har hållit det för mig själv. Under årets gäng känns det inte riktigt som jag att gå ut och prata om, men nu när det är klart kan jag göra det.

”Skojigt med en ny influens”

Under dagtid på tisdagar och onsdagar har Erik Adielsson utbildats inom strategi och affärsutveckling, ekonomi och juridik, ledarskap, kund och marknad.

– Jag har inte missat någonting under den här tiden, varken när det gäller utbildningen eller arbetet.

Vad är anledningen till att du började?

– Jag jobbar kvällar och helger, min fru jobbar dagtid och döttrarna går i skolan. Nog har jag att göra, men jag är inte fullbokad hela dagarna. Jag tyckte det kunde vara skojigt med en ny influens och fylla veckorna med något jag skulle kunna ha nytta av framöver. Men, det var viktigt att göra det utan att det skulle gå ut över jobbet eller familjen, vilket det inte har gjort.

Erik Adielsson efter en seger i ett travlopp.

”Alla försakar någonting”

Att ha gått utbildningen tillsammans med bland annat Therese Alshammar och den före detta boxaren Anna Laurell Nash har givit Adielsson insikter.

– Det var otroligt nyttigt hur det funkar i deras idrotter, hur de har gått igenom utmaningar, säger han och fortsätter:

– Alla som hållit på eller håller på med elitidrott har försakat otroligt mycket på vägen. Där hittade vi en gemenskap tillsammans. Det var verkligen en av höjdpunkterna under utbildningen.

Vad har du försakat på vägen?

– Det sociala livet under 25 år då jag jobbat på kvällar och helger. Det har kunnat varit allt från bröllop till VIP-biljetter till U2-konsert. Det har inte gått, för då kanske jag har haft två starter på Kalmartravet. Och det spelar ju ingen roll om det handlar om trav, eller boxning eller nån annan elitidrott. Alla försakar någonting på den här nivån.

Tror du att utbildningen gjort dig till en bättre travkusk?

– Ja, framförallt eftersom det har varit nyttigt att se saker utifrån, och att få inspel från sidan, från andra sporter hur man tacklar med- och motgångar.

”Det var ringrostigt”

Det var 30 år sedan Erik Adielsson tog studenten från gymnasiet. Att sätta sig i skolbänken igen var en viss utmaning.

– Ja, herregud det var ringrostigt, och det var nog inte bara jag som kände så. Den sista timmen under den första dagen stod inte alla i givakt om man säger så. Då var man matt efter sju-åtta timmar. Det blev en chock för systemet, säger han men tillägger snabbt:

– Men, med det sagt. Utbildningen var verkligen ingen katederundervisning. Det är så klart inte så tufft som det låter. Det blev väldigt många intressanta diskussioner och alla som var med klarade det galant. Jag kan rekommendera det och 99 procent kommer att klara av det. Ingen kommer säga att det var meningslöst.

Vad har du lärt dig?

– Lite av varje. Vissa ämnen och områden är man starkare och svagare på. Jag är helt novis på sociala medier exempelvis, där har jag lärt mig en del samt inom AI. Ekonomibiten tycker jag själv att jag har hyfsad koll på.

”Det var inte givet”

Hur är känslan nu när du tagit din examen?

– Jag är lite stolt över att jag vågade göra det vilket inte alls var givet medan man är mitt i karriären. Det är inte så att stoltheten handlar om att utbildningen var svår, utan framförallt för att jag vågade ta steget.

Vad är målet efter utbildningen?

– Jag har inte landat i något speciellt, det känns i alla fall som en viss grund och vidareutbildning och en rolig grej att göra. Jag vet ju inte om min travkarriär håller på ett, fem eller tolv år till. Men så länge jag är travkusk tror jag det är svårt att göra något annat också vid sidan om, förutom kanske vissa styrelseuppdrag.

Erik Adielsson och Sabine Kagebrant efter segern i Svenskt Trav-Derby i fjol.

Följ ämnen i artikeln