Riina om uppvisningen: ”En seger för Finland”

Riina Rekilä och Tetrick Wania har tagit travvärlden med storm: ”Jag kanske borde ha gjort en segergest men...”

Uppdaterad 2021-12-06 | Publicerad 2021-11-22

Riina Rekilä och Tetrick Wania kom, sågs och segrade – fast efter stor dramatik.

När starten gick tappade hästen mycket mark på en startgalopp.

Kusken behöll dock kylan.

– Visst kan man säga att detta var en seger för Finland, säger Riina till Trav365.

Vad var det vi fick se i lördags? Tetrick Wania och Riina Rekilä gjorde slarvsylta av sina konkurrenter i finalen av Svensk Uppfödningslöpning – och man gjorde det trots stor startgalopp.

När Trav365 når Riina är det en glad men trött segrare som svarar. Två dagar efter framgången är man ännu på resande fot.

– Det stämmer, vi befinner oss på en färja till Åbo. Sedan väntar ytterligare några timmar i bil innan vi är hemma i Tammerfors. Något firande har det inte hunnit bli ännu och i morgon är en vanlig arbetsdag igen. Jag har så mycket som måste göras, berättar Riina.

Riina med familj, hästskötare och nya ägaren Karin Walter-Sommert.

”Tappat en del mjölktänder”

Förutom hon själv fanns även maken Tommi, samt båda barnen, på plats. Enligt Rekilä var det nog dött lopp om vem ur kvartetten som kände störst glädje i lördags.

– Min dotter är 13 och hon var mycket glad efter segern. Min son, som är två, har varit uppe hela natten och busat med leksakstraktorer, så det har inte blivit mycket sömn för mig, ha ha. Min man och barnen kom till Malmö någon dag innan finalen och jag hade inte träffat dem på några veckor dessförinnan.

Långresan från Finland till Malmö var slitsam både för kropp och själ. I samband med försöksvinsten var Tetrick Wania av naturliga skäl lite matt och därför togs beslutet att stanna kvar i Sverige inför finalen.

– Jag ville maxa honom inför ett så pass viktigt lopp.

Det höll dock på att sluta riktigt illa då hästen, som trots allt fortfarande bara är två år och väldigt orutinerad, slungar sig i galopp när bilen släpper fältet. Ett tag ser man honom knappt i bild och det var många meter fram till klungan ett tag. Hjärtat var nog nere i halsgropen för de flesta.

Vad var det egentligen som hände?

– Nu var det så att han har tappat en del mjölktänder, vilket är normalt för tvååringar, och klarar inte av det svenska tungbandet. Han kanske fick tungan på fel sida, tror jag, tog i högertömmen och felade.

Riina Rekilä och Tetrick Wania var överlägsna i Svensk Uppfödningslöpning - trots stor galopp.

Kände inte till reglerna

Riina har tidigare berättat att hon inte blir nervös i samband med lopp och inte ens en större startgalopp skakade den så coola finskan. Hon plockade fram sina skickliga körhänder, kryddat med lite sisu, och fick ner hästen sin i trav. Sedan började jakten på den undflyende klungan.

– Jag tittade framåt och tyckte inte att de övriga var så långt före. Han kan en 11-tid, min häst, så det var inga problem. De övriga kunde väl bara 13,5-14,0?

Hur orolig hann du bli att han inte skulle ställa sig i trav?

– Jag brukar inte tänka så. Man måste jobba och koncentrera sig. Jag försökte bara vara så mjuk i tömmarna som möjligt. Han brukar inte bete sig så här i vanliga fall men har ju haft problem med munnen den senaste veckan.

Efter en sanslös svepning på sista bortre långsidan var det sedan spel mot ett mål. Konkurrenterna hade fullt upp med att försöka hänga på det finska monstret och det var en känslosam men samlad kusk som passerade mållinjen. Någon segergest bjöds vi inte på men det har sina förklaringar...

– Det var en bra känsla över upploppet och det var skönt att få vinna när han är så pass överlägsen. Jag kanske borde ha gjort en segergest men vågade inte då jag inte kände till alla era regler. Då är det bättre att hålla i båda tömmarna och inte bli diskad. När jag tävlade i Kanade var det olika regler i varje stad och det är säkrare att bara köra.

”Karin är en fantastisk kvinna”

Riina Rekilä har vunnit många större lopp under sin framgångsrika karriär i Kanada och i och med lördagens seger blev hon även första kvinna någonsin att stå som vinnare i Svensk Uppfödningslöpning. Givetvis en stor merit för henne och Finland.

– Det beror nog på att så få kvinnor får chansen. Vi är ofta till och med bättre än männen, säger Riina med sedvanlig glimt i ögat.

Som många säkert har gissat så har telefonen gått varm sedan i lördags. Många har grattat den sympatiska blåvita gästen och hennes häst är minst lika populär i sitt hemland Finland. Där har travfansen tagit honom till sina hjärtan likt få andra travare i modern tid.

– Visst kan man säga att detta var en seger för Finland. Vi har inte haft så många bra hästar här de senaste åren.

Efter tre långa veckor på svensk mark är man så äntligen på väg hem igen och en har där en dejt med den finska matkonsten. Med på resan finns helgens fyrbenta stjärna som ska tillbringa vintern på Riinas gård, innan flyttlasset på sikt går till Tyskland och nya storhästägaren Karin Walter-Mommert. December månad är tänkt att vara sprängfylld med avkoppling och morötter för stallets hjälte.

– Han älskar att träna men ska bara få ta det lugnt den närmsta tiden. Sedan går han till Karin och troligen tränaren Michael Nimczyk. Karin är en fantastisk kvinna, tycker jag. Hon var nog mest chockad efter loppet.

Drömmer om kyla och snö

Livet går vidare, även efter det att Tetrick tagit sitt pick och pack och flyttat till sydligare breddgrader. Kvar i stallet lär då flera syskon fortfarande finnas ifall någon spekulant känner sig kallad.

– Men mitt sto som föddes i somras behåller jag. Ston brukar jag inte sälja.

Stoet ifråga heter Black Type Wania, medan hennes ett år äldre bror har förnamnet Vegas. Båda har stora skor att fylla men drömmen om nya stjärnor lever vidare. Men först ska man komma hem och förhoppningsvis få sig en god natts sömn. Det har hela familjen förtjänat efter helgens nervpers.

Slutligen, vad önskar du dig mest av allt i vinter?

– Att det kommer rikligt med snö och kyla så att sjön fryser till. Den senaste vintern var inte så rolig, avslutar Riina.


Se Tetrick Wanias segerlopp i spelaren ovan. Foto: Kanal 75

Följ ämnen i artikeln