Prix d'Amérique

Bekräftat: Stjärnans karriär är över

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Face Time Bourbons karriär är över.

Under onsdagen bekräftade tränaren Sébastien Guarato att det är sluttävlat.

– Dom vill inte riskera att tävla mer med honom, säger norska journalisten Kristin Riise Ödegård, som träffat tränaren, i Solvalla Podcast.

Under tisdagen kom chockbeskedet att franske superhästen Face Time Bourbon, som på söndag var storfavorit till att ta hem världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique, är skadad och inte kommer till start i loppet.

Hovproblem stoppade hästen som räknas som världens bästa travhäst och som sprungit in över 30 miljoner kronor.

Senare under dagen kom uppgifter i Frankrike att stjärnhästens karriär var över på grund av hovproblemen.

– Face Time kommer aldrig att tävla igen,sa tränaren Sébastien Guarato enligt franska radiokanalen France Bleu.

Franska travtv-kanalen Equidia var också i kontakt med mästertränaren och där var Guarato inte lika drastisk i sitt uttalande.

– Face Time Bourbons karriär är med 90 procents chans över, sa han då.

”Tål inte smärtan längre”

Face Time Bourbon är född med problem med hoven och strålbenet. Enligt France Bleu har han något som kallas navikulärt syndrom, en sjukdom som orsakar kronisk hälta.

Och under onsdagen bekräftade för norska journalisten Kristin Riise Ödegård att karriären är över.

Kristin gästade Solvalla Podcast via länk från Frankrike och berättade:

– Han har strålbenshälta och tål inte den smärtan längre, säger hon.

– Sébastien tränade hästen för fyra-fem dagar sedan och han var inte så mjuk, det har hänt förut, men han var fortfarande halt på eftermiddagen och hade ont i en hov. Dom kan inte fortsätta att tävla med honom, det är för riskabelt.

Medfödda fel

Guarato berättade för Ödegård att hästen är född med problemen och varit utdömd av veterinärer tidigt i karriären.

– Han hade problem redan när han kvalade, men det har löst sig. Veterinären dömde ut hästen när han var fyra år. Det höll längre än vad dom trodde. Han har även ett knä som är snett, så han är inte byggd så bra. Det är ändå snyggt hur dom har hanterat hans problem genom karriären. Han berättade att Face Time Bourbon är stenhård, bet ihop och sprang. Men dom visste att det här skulle kunna hända en dag, att karriären skulle avslutas lite brutalt.

– Som sagt, han visade att han inte tålde smärtan längre. Enligt Guarato var det bättre att det hände hemma istället för tävlingsbanan, då hade det varit på gränsen till avlivning. För hästens skull och för hans fortsatta avelskarriär väljer man det här.

”Självklart besviken”

Nu väntar vila för Face Time Bourbon.

– Han ska inte tränas och stå på box. Sen får han gå i en liten hage i fem-sex månader innan han kan gå i en normal större hage igen, säger Kristin Riise Ödegård som även berättar om statusen för Sébastien Guarato som nu blir av med sin stora stjärna.

– Sébastien är självklart besviken, men menar att sånt här ingår i sporten. 

Ready Cash-sonen var storfavorit till att ta tredje raka segern i Prix d’Amérique på söndag. Han vann, det som kallas världens tuffaste travlopp, 2020 och 2021. Svenske stjärnkusken Björn Goop körde honom till seger vid båda tillfällena, innan han under förra vintern blev petad som kusk på hästen. Därefter har franske stjärnkusken Eric Rafiin kört hästen som ägs av Scuderia Bivans.

Face Time Bourbon gjorde 42 starter i karriären och segrade i 35 av dessa.

Totalt sprang sjuåringen, som räknas som världens, just nu, bästa travhäst, in knappa 3,4 miljoner euro, eller 31,5 miljoner kronor, sett till dagens växelkurs.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnkusken: ”Jag trodde inte på det”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d'Amérique

Frankrike

Björn Goop

Trav