Trav

Fick hjärtstopp – under gympasset: ”Änglavakt”

V75-tränaren berättar om dramat: ”Då kom tankarna”

Av: 

Andreas Örtengren

Henrik Larsson drabbades av hjärtstopp – men mår efter omständigheterna väl.
Henrik Larsson drabbades av hjärtstopp – men mår efter omständigheterna väl.

TRAV

Proffstränaren Henrik Larsson, 47, stod på löpbandet.

Plötsligt slog det till och han drabbades av hjärtstopp.

– Vi är här en kort tid på jorden men det var inte dags för mig att lämna än, säger han från sjukhussängen.

Travtränaren Henrik Larsson var under torsdagens lunch på gymmet.

Allt kändes till en början precis som vilken dag som helst.

Men när han stod på löpbandet kände han att något inte stod rätt till, strax därefter föll han ihop, något som Travronden var först att rapportera om.

Han drabbades av ett hjärtstopp och minnena från händelsen är en aning suddiga till en början.

”Tänkte på min familj”

Det är en både omskakad och tacksam 47-åring som från sjukhuset berättar om den traumatiska händelsen.

– Jag brukar springa och just den här dagen kändes det faktiskt bättre än vanligt. Jag är ingen löpare men kämpar på så gott jag kan. Jag ramlade ihop mitt under passet på löpbandet men som tur var lyckades jag berätta för en kvinna bredvid att hon skulle tillkalla ambulans. Det snurrade i knoppen, Sen minns jag inget på ett tag men har fått det berättat för mig, säger Henrik Larsson till Trav365 och fortsätter beskriva den chockartade händelsen:

– Jag hade tur att det kom ytterligare personer på gymmet som hjälpte mig och även att det fanns en vårdcentral i huset. Läkare kom och jag fick hjälp med hjärtstart, på några minuter fick jag fantastisk vård. Jag brukar springa även i elljusspåret ute och man vill ju inte tänka på hur det hade kunnat gå där utan snabb hjälp. När jag vaknade tänkte jag vad fan som hänt, tankarna kom fram när jag färdades i ambulanshelikoptern till Karolinska sjukhuset. Jag tänkte på min familj, mycket känslor och väldigt dramatiskt.

”En jävla styrka”

Väl på sjukhuset möttes Henrik Larsson av en armada av personal vilka snabbt kunde konstatera att det inte rörde sig om en hjärtattack och därefter togs åtskilliga prover på honom.

Flera dagar senare kunde de konstatera att han drabbats av en hjärtmuskelinflammation.

– Det var en jävla styrka som tog emot mig och jag måste berömma all hjälp jag fått. Under måndagen fick jag beskedet att det var en inflammation och det kändes jätteskönt att få veta. Nu är visserligen inte alla utredningar klara, väntar på en del ytterligare prover. Men jag hade överansträngt mig med en inflammation i kroppen.

Hur mår du nu och hur lyder den tidiga prognosen?

– Jag ska få en så kallad ICD-hjärtstartare inopererad. Den är mindre än en tändsticksask som placeras innanför skinnet. Den kommer styra hjärtat, en viss form av pacemaker kan man säga. Jag har läst om de som har en sådan och de kan leva normala liv. Om det skulle ske igen kan den gå in och styra. Det ska gå att leva ett helt normalt liv.

”Kort tid på jorden – änglavakt”

Den otäcka händelsen har fått travtränaren att tänka på vad som är viktigt i livet.

Trots konsekvenserna kunde det ha gått så mycket värre.

– Jag hade verkligen änglavakt och vi är här en kort tid på jorden men det var inte dags för mig att lämna än. Även för familjen var det traumatiskt. Många vänner och släkt har också varit väldigt oroliga, det skulle jag själv ha varit om det hände någon nära.

– Men jag mår för tillfället bra och räknar med att kunna åka hem inom några dagar när ICD:n är inopererad. Jag ska i början kunna ta promenader vilket är tur för jag har svårt att sitta still. Sen får jag ta det lugnt någon månad men hoppas kunna leva nästan som vanligt i framtiden. Jag kommer säkert vara rädd och inte maxa på gymmet i fortsättningen. Men får jag inte röra mig då hamnar jag på någon annan avdelning, mentalavdelningen, säger Henrik med glimten i ögat.

Är det många som hört av sig?

– Det har varit ett enormt stöd från trav-Sverige. Många har visat stöttning och det visar att vi ställer upp för varandra när något sådant här händer. Jag är evigt tacksam för att det inte gick värre och att många bryr sig.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav