Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Joakim Lövgren frias i ny dom: ”Absurd soppa”

Proffstränaren får upprättelse • Riktar skarp kritik mot Länsstyrelsen • Myndigheten svarar: ”Funderar om vi ska överklaga”

Publicerad 2022-12-08

Joakim Lövgren fick rätt i kammarrätten.

Proffstränaren Joakim Lövgren förbjöds av länsstyrelsen i Skåne att använda körspö under ett års tid.

Lövgren överklagade men fick avslag i förvaltningsrätten.

Men i kammarrätten fick Lövgren upprättelse – föreläggandet upphävs.

– Det är en agendadriven soppa alltihop, säger Lövgren till Travronden.

– Vi ska titta på domen och fundera på om vi ska överklaga eller inte, svarar Juha Toropainen, länsveterinär på Länsstyrelsen, till Trav365.

Den 10 april förra året slutade stjärnkusken Joakim Lövgren tvåa i ett V75-lopp med hästen Piccadilly. Efter loppet straffades han med 4 000 kronor i böter och tio dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö, då banveterinären påträffade märken på hästen.

Den 6 juli samma år kom straffet för Lövgren – från Länsstyrelsen: kusken förbjöds att använda körspö i travlopp under ett år.

”Drabbats av ett horribelt domslut”

Om Lövgren ändå under tiden skulle använda körspöet skulle ett vite om 30 000 kronor per tillfälle utdelas.

Jag har drabbats av ett horribelt domslut”, sa Lövgren då.

Efter straffet valde Joakim Lövgren att ta en paus som kusk och överklaga straffet. I augusti i fjol fick han inhibition i väntan på den rättsliga processen.

Lövgren överklagade beslutet men fick avslag i den andra instansen, förvaltningsrätten.

Då valde han att överklaga en gång till, den här gången till kammarrätten, en instans där han fick prövningstillstånd.

Kammarrätten friar – föreläggandet uphävs

Under onsdagen kom domen från kammarrätten, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Kammarrätten skriver bland annat följande.

Att hästen blev rappad med körspöet måste antas ha inneburit lidande för den, vilket strider mot djurskyddslagens förbud”, står det att läsa i den senaste domen.

Men trots att man i stora avseenden är enig med Länsstyrelsen kommer kammarrätten fram till en annorlunda slutsats.

Enligt kammarrättens mening bör det anförda leda till att det meddelade föreläggandet upphävs, vilket inte hindrar att länsstyrelsen på nytt tar upp frågan om förbudsföreläggande, förklarar myndigheten.

Joakim Lövgren riktar skarp kritik mot Länsstyrelsen, en myndighet han anser är agendadriven.

Joakim Lövgren: ”Agendadriven soppa”

Travtränaren Joakim Lövgren har tagit del av domen.

– Det är en absurd soppa som säkert kommer att fortsätta ett tag då länsstyrelsen har för vana att överklaga allting. Vi förlorade i förvaltningsrätten och i går vann vi i kammarrätten men jag tycker att hela fallet saknar relevans med verkligheten, säger han till Travronden och fortsätter:

– Det är en agendadriven soppa alltihop och det går inte att förhålla sig till det, rim och reson saknas helt. Jag tar det på allvar men kan inte respektera det. Jag är långt ifrån den ende personen som utsatts för det här. Än så länge vet jag inte hur mycket vi har ”vunnit” hittills då det är agendadrivna tjänstemän från statligt håll.

Joakim Lövgren

Länsstyrelsen svarar: ”Rätt resonemang”

Från Länsstyrelsen sida har man tagit emot domen.

Myndigheten ska den närmaste tiden fatta ett beslut om hur de ska agera.

– Kortfattat och såhär initialt så verkar kammarrätten tycka att länsstyrelsen fört rätt resonemang och att det finns fog för ett föreläggande, men att det föreläggandet ska formuleras annorlunda och riktas mot felaktigt brukande av spöet och i så fall kunna förenas med ett högt vite, säger Juha Toropainen, länsveterinär på Länsstyrelsen, till Trav365 och fortsätter:

– Om jag förstår saken rätt. Det vill säga att ett förbud av innehav av spö också förhindrar sådant som är förenligt med djurskyddslagstiftningen, vilket är mer än avsett syfte, att inte spöa en häst felaktigt så att det uppstår skador. Det är ju många inblandande med olika kompetenser på länsstyrelsen som ska titta på domen och fundera på om vi ska överklaga eller inte.

Joakim Lövgren talar om en agendadriven soppa. Vad kan du säga om det?

– Jag har fått en del frågor som tyder på att den enskilde känner att det finns en agenda hos enskilda tjänstemän och en kultur med lierade på länsstyrelsen Skåne som driver en agenda. Mitt korta svar är nej, även om jag har full förståelse att en enskild kan känna så, speciellt om det är det första beslutet i sitt slag en blir utsatt för.

– Det längre svaret är att det i ingripande beslut alltid är flera inblandade med olika kompetenser men som alla ska utgå ifrån den viktiga rättsliga principen att med minsta möjliga ingripande gentemot enskild uppnå avsedd effekt. I det här ärendet fanns djurförbud eller ett föreläggande som alternativ enligt den lagstiftning som råder enligt länsstyrelsen.

Följ ämnen i artikeln