Mejla

Michael Carlsson

Elitloppsvinnaren gör comeback – garderar

Carlssons GS75-tips måndagen den 22 april • Analys lopp för lopp • Systemförslaget

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Wim Paal och Ringostarr Treb startar på GS75 i dag från hemmabanan Halmstad.

Grand Slam 75 i eftermiddag i Halmstad där fjolårets Elitloppsvinnare Ringostarr Treb gör en spännande comeback.

Omgångens spik blir däremot en häst vars tränare har 30 i segerprocent och alltid har sina djur välpreparerade för seger direkt när de kommer ut efter uppehåll.

Efter påskens V75-kavalkad fortsätter travfesten i eftermiddag i Halmstad som är värd för Grand Slam 75. Det finns flera lopp som är minst sagt luriga på miljonspelet och den sportsliga höjdaren kommer i den sjätte avdelningen. Där gör fjolårets Elitloppsvinnare Ringostarr Treb comeback men honom ska vi återkomma till lite längre fram här i krönikan.

Vi börjar med omgångens bästa spik på GS75 och det blir Frances Yoda i den femte avdelningen. Det är en häst som gjorde debut för Petri Puro i fjol (tränades av Flemming Jensen tidigare) och vann fem lopp under debutåret för sin nye tränare. Hon övertygade vid flera av segrarna och nu återkommer hästen efter ett tävlings­uppehåll på tre månader.

Petri Puro har tidigare berättat för mig att den här hästen är stark och är det ­något man vet är det att Puros hästar ­alltid är otroligt väl förberedda när de kommer ut efter en tävlingspaus.

Att Puro har ställt i ordning direkt är lika säkert som att ledningen är guld värd på en snabb sommarbana.

När han nu säger att Frances Yoda är mycket tränad under uppehållet och att formen ska vara bra direkt, ja, då är saken biff.

I en annars öppen omgång får hon bli enda spiken på GS75 från ett perfekt läge.

Grand Slam 75-inledningen försöker jag klara på tre streck. Favoriten Melissa Montoya var det väldigt positiva träningsrapporter på inför årsdebuten senast. Det var i V75 på Jägersro men då blev det galopp direkt i voltstart. Nu är det bilstart vilket underlättar för felfri avgång och sköter hon sig är det bra chans att hon vinner.

Jag har blivit förtjust i Dan-Åke Olssons häst, I’m the Only One, som har vunnit två lopp på de tre senaste starterna. Förvisso från ledningen och nu är det bakspår men hon är ändå ett tidigt motbud. Plockar även med Robert Berghs nyförvärv Fantasia Newport som inte har fått till det i två lopp i sin nya regi men tränar förbättrat och nu blir det lite utrustningsändringar, som ett helstängt huvudlag på.

Gjorde topplopp senast

Don’t be Shy är favorit i GS75-2 och ­hästen gjorde flera bra lopp i fjol och har ett fint läge bakom startbilen. Årsdebut nu men precis som Petri Puro brukar inte Peter Untersteiner fuska med träningen.

Nämnas ska att It’s My Boko gjorde ett topplopp som tvåa, knappt slagen tvåa från dödens senast, samt att Ivy League satt fast med krafter sparade senast.

Den tredje avdelningen är ett öppet och lågklassig amatörlopp och det behöver inte vara fel att helgardera. Jag hoppas överleva med de sex streck jag fick råd med och sköter sig Quite a Soldier (har galopperat i de fyra senaste starterna) blir han svårslagen för Håkan B Johansson.

Guzz – en kapabel läckerbit

I GS75-4 får vi se en mycket läcker häst i Guzz Mearas som ser ut att vara något extra och är en av Johan Untersteiners bästa treåringar. Han är obesegrad efter två starter och vann senast på strålande tiden 1.14,7 i voltstart och då var det inte slutsålt i mål.

Guzz Mearas lär vara något för ­årgångsloppen och sonen till ­Muscle Mas är en riktig blänkare.

Givetvis blir han svårslagen igen i jakten på tredje raka segern.

Men treåringar är treåringar och han har ett uselt läge med spår åtta bakom bilen. Detta samtidigt som den värsta konkurrenten Epic har ett betydligt bättre läge med spår tre. Steen Juuls talangfulle treåring har vunnit tre lopp på de fyra senaste starterna och senast i Kalmar öppnade han snabbt bakom bilen till ledningen. Det skulle vara kul att se Epic i spets och då kanske det kan bli match mot storfavoriten.

Har betäckt 70 ston

Omgångens sportsliga höjdare kommer i GS75-6 där flera topphästar drabbar samman över sprinterdistans. En mycket intressant comeback gör Ringostarr Treb och Elitloppsvinnaren förra året har inte startat då han floppade och galopperade i VM-loppet på Yonkers i USA i oktober.

Jerry Riordan meddelar att hans stjärntravare har haft stora problem med en kota och även en infektion. Ringostarr Treb har även varit i Italien som avelshingst och betäckt 70 ston, men nu har han varit hos Riordan ett par månader som  har kunnat trimma på hästen rejält. För några veckor sedan körde han ett jobb efter 1.15,5 över 1 600 meter och Riordan var nöjd.

Självklart kan Ringostarr Treb vinna ­direkt men han kan också behöva lopp i kroppen för att hitta toppformen efter ett så långt uppehåll. Riordan meddelar också att man siktar på Copenhagen Cup efter den här starten.

Det lär bli rejäl körning från start mellan startkatapulterna Racing Mange och Donatomite. Även Ringostarr Treb kan lägga iväg rejält från början ska tilläggas. Racing Mange var trea i gulddivisionen senast efter att ha fått en tryckare av Rajesh Face mitt i loppet. Kan leda runt om nu.

Marcello Wibb är favorit i Grand Slam 75-avslutningen. Han var inte som bäst i V75 i Norge senast men Johan Untersteiner trodde mycket på hästen inför den starten efter att han årsdebuterat med en mersmakande andraplats. Nu är han fit for fight igen och då kan det mycket väl bli seger. Jag garderar dock med Robert Berghs duo.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2, 9, 5 (8, 12)

GS75-2: 4, 2, 10, 3 (8, 6)

GS75-3: 3, 11, 12, 2, 8, 7 (5, 1)

GS75-4: 8, 3 (7, 1)

GS75-5: 4 Frances Yoda (1, 6)

GS75-6: 1, 3, 5 (6, 7)

GS75-7: 5, 9, 2 (7, 4)

1 296 rader/1 296 kronor

GS75 från Halmstad sänds i TV12 klockan 14.30. Spelstopp: 15.00

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Halmstad

Hästar

Trav