V75

ST:s nästa drag – tar in extern jurist

Av: 

Carl Wangle

TRAV

Svenskt Travsport fortsätter utredningen om Propulsion.

Nästa drag: De tar in experthjälp i form av en extern jurist.

– Jag tror den här personen kommer bli viktig i utredningen, säger Maria Croon, vd för ST.

Först fick sagan om Proupulsion det perfekta slutet i och med segern i Elitloppet.

Men bara två dagar senare kom nyheten som klassas som en av tidernas största travnyhet.

Propulsion uppgavs vara nervsnittad i USA, vilket i sådant fall förbjuder hästen emot att tävla i både Sverige och Frankrike.

Svensk Travsport inledde direkt en utredning gällande Propulsion och gav superhästen startförbud med omedelbar verkan.

Daniel Redén gick under fredagen ut på sin hemsida och berättade om mardrömmen.

”När en häst exporteras så är det förbunden i de olika länderna som sköter pappersarbetet. Vi har importerat väldigt många hästar genom åren och det är ofta som vi inte ens får en kopia på exportcertifikatet som skickas till Svensk Travsport.
Hur som helst verkar det inte ha varit några problem när hästen registrerades i Sverige. Det var klart på några veckor och det färdiga passet kom i november 2015.

Min veterinär gick noggrant igenom Propulsion det första han gjorde och det enda som hittades var vanliga veterinära anmärkningar. Efter det dröjde det länge innan hästen uppsökte veterinär nästa gång”, skriver Daniel Redén på sin hemsida.

Tar in experthjälp

Maria Croon, vd för Svensk Travsport, meddelar under lördagens sändning av V75 direkt att utredningen fortlöper med största prioritet.

Hon säger vidare att utredningen kan komma ta lång tid.

– Utredningen pågår och därmed kan jag inte berätta något mer, men det är en fråga som är oerhört komplex och berör väldigt många parter och går långt tillbaka i tiden. Jag skulle tro att vi inte kan ge besked de närmsta dagarna, eller till och med veckor, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

I nästa vecka kommer även ny personal att tillsättas till utredningen.

– Vi har beslutat om att utredningen ska utökas och förstärkas med en extern objektiv part och det är en oberoende part som ser helheten. Det är viktigt att vi får in den förstärkningen. Vi är precis nu i slutfasen i rekryteringen men jag kan inte presentera något namn, men det är en person med både utredning och juridisk kompetens som jag tror kommer vara viktig i det här läget, säger Maria Croon.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Daniel Redén