Bekräftat: Elitloppet 2020 körs utan publik

Solvalla: ”Vi har valt att avvakta så länge vi har kunnat”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Elitloppet i fjol. I år blir det utan publik.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Elitloppet i fjol. I år blir det utan publik.

Nu är det spikat. Elitloppet 2020 kommer köras inför tomma läktare.

Alla som förköpt biljetter erbjuds ombokning till 2021 eller återköp.

– Detta är något vi kalkylerat med sedan den 12 mars. Vi har valt att avvakta så länge vi har kunnat men nu meddelar vi beslutet att Elitloppet 2020 körs utan publik, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Redan den 15 april kunde Sportbladet Trav365 skriva om de ändrade planerna för den klassiska Elitloppshelgen, sista söndagen i maj.

Då meddelade Solvalla att Elitloppet skulle genomföras som planerat, men högst troligt utan publik på grund av Coronapandemin. Dessutom kom beskedet att ”Lilla Elitloppet”, Sweden Cup ställs in.

Nu meddelar Solvalla att Elitloppet kommer att genomföras inför tomma läktare.

– Detta är något vi kalkylerat med sedan den 12 mars. Vi har valt att avvakta så länge vi har kunnat men nu meddelar vi beslutet att Elitloppet 2020 körs utan publik, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

”Stöttar de insatser som görs”

Spridningen av coronaviruset har medfört lagar, förordningar och direktiv som lett till att Solvalla och övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Utöver detta har det införts ett antal restriktioner kring stallbacken och travbanorna är i dag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbete har tillträde.

– Vi stöttar naturligtvis helhjärtat de insatser som görs i samhället för att begränsa spridningen av viruset – att hålla publikplatserna stängda och att minimera antalet personer på stallbacken är delar i detta. Vi ser i dag inte något som indikerar att förutsättningarna skulle förändras på en månad, säger Jörgen Forsberg.

”Världens bästa publik”

Elitloppet har arrangerats sedan 1952 och Elitloppshelgen brukar locka 40 till 50 000 människor.

För de som redan har köpt biljetter så erbjuds ombokning till Elitloppshelgen 2021 eller återköp.

– Elitloppet har världens bästa publik. När gäster från alla världens hörn pratar om Elitloppet så är publiken och den härliga stämningen det första de nämner. I år blir det ett annorlunda Elitlopp, som vi känner oss trygga med att kunna genomföra på ett säkert sätt. Vi hoppas att så många som möjligt nu istället tar plats i TV-sofforna för att följa de spännande tävlingarna då vi kommer att bjuda på fantastisk fin sport, säger Jörgen Forsberg.

Elitloppet körs på Solvalla söndagen den 31 maj med två heat och en final. Totalt finns 16 hästar med.

Regerande mästare är franske Dijon. Vinnaren 2020 tar hem tre miljoner kronor, precis som i fjol.

Elitloppshelgen kommer i Sverige att TV-sändas i TV4 och TV12 samt i ATG Live. Dessutom sänds Elitloppet i ytterligare cirka 15 länder.

LÄS VIDARE

Publicerad: