Här är plusbetygen på alla 10 finalhästar

Experternas superguide inför finalen i Paralympiatravet 2020

Av: Per Nicklasson

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Untersteiner, Cyber Lane och Björn Goop är tre i Paralympiatravsfinalen 2020.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Johan Untersteiner, Cyber Lane och Björn Goop är tre i Paralympiatravsfinalen 2020.

På lördag körs finalen av Paralympiatravet 2020.

Förstapriset: en miljon kronor.

Sportbladets experter har satt plus på samtliga ekipage.

Här är plusbetygen.

Sammanställning: Casper Hedberg och Per Nicklasson.


Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
1) Disco Volante och Ulf Ohlsson.

1) Disco Volante

Kön: Valack

Ålder: 7 år

Kusk: Ulf Ohlsson

Tränare: Stefan Melander

Hemmabana: Solvalla

Speed

Med sin startsnabbhet vinner Disco Volante loppen ofta redan i starten – snabbheten i benen har han tveklöst. Däremot är nog inte hans allra bästa gren att växla tempo på några steg till slut.

Styrka

I början av sin karriär kunde Stefan Melanders travare vinna lopp från alla positioner, på ren grundkapacitet. Mot eliten är det inte riktigt lika enkelt. Styrkan finns där, men han är ingen häst som vinner sina lopp från dödens.

Vinnarskalle

25 segrar på 60 starter säger en hel del. Tvivlar man ändå på sjuåringens skalle kan man plocka fram genrepet till det här loppet, så skingras tvivlen snabbt. Han hade inte sin bästa dag då, men höll undan på ren skalle.

Form

Även om Disco Volante alltså inte var på topp senast går det inte att sätta annat än högsta betyg på hästen beträffande form. Han är Sveriges mest vinnande häst hittills i år med sex segrar på sju starter och en miljon kronor insprunget.

Meriter

Disco Volante har tjänat drygt 70 000 kronor per start så här långt i karriären. Mest på ett bräde tjänade han när han var tvåa i Lotterialöpningen i Neapel
i fjol. Det som däremot saknas på hans cv är en riktigt stor seger.

Totalt: 19


Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
2) Cyber Lane och Johan Untersteiner.

2) Cyber Lane

Kön: Valack

Ålder: 7 år

Kusk: Johan Untersteiner

Tränare: Johan Untersteiner

Hemmabana: Halmstad

Speed

Cyber Lane är nog en av de snabbaste hästarna som finns i Sverige just nu, kanske den snabbaste med en resa på rulle? Det är väl Propulsion, världsstjärnan, som kan matcha honom när det gäller att flytta på sig.

Styrka

Om man med styrka menar distansförmåga så finns det ingenting att anmärka på beträffande Johan Untersteiners sjuåring. Däremot är det inte så ofta han tvingats göra jobbet helt på egen hand i loppen.

Vinnarskalle

Det är ganska enkelt att sätta ett betyg på vinnarskallen bara genom att plocka fram statistiken (det har många topphästar gemensamt). Cyber Lane har fantastiska 23 segrar på 39 starter. De flesta tagna i stenhård konkurrens.

Form

Hästen vann sin comeback, men man kan inte blunda för att det är den enda starten han har gjort sedan augusti i fjol. Det går förstås att träna sig till något som är nära toppform, och kanske har Johan Untersteiner lyckats med det.

Meriter

Cyber Lane kom i gång sent som treåring, var inte med i de största loppen då. Som fyraåring gjorde han mer eller mindre rent hus, med derbysegern som grädde på moset. Den är svår att toppa för de flesta hästar.

Totalt: 22


Foto: MATILDA ÖHRMAN/TR BILD
3) Billie de Montfort.

3) Billie de Montfort

Kön: Sto

Ålder: 9 år

Kusk: Björn Goop

Tränare: Sébastien Guarato

Hemmabana: Frankrike

Speed

Det räcker med att gå tillbaka till Billie de Montforts senaste storloppsseger, årets upplaga av Prix de Bourgogne, för att få se ett exempel på hennes ruggiga speedresurser. Med rätt resa kan hon springa förbi de flesta till slut.

Styrka

Franskstammade hästar brukar vara starka och detta är inget undantag, hon klarar av längre distanser utan problem. Vad som gör henne mer unik är att hon dessutom har en grym teknik och är väldigt snabb.

Vinnarskalle

Hennes inställning är det inget fel på, men Billie de Montfort har tävlat i den högsta divisionen hela sin karriär och att det ”bara” blivit 17 segrar på 101 starter är inte så mycket att fästa fokus vid.

Form

I senaste starten var Billie de Montfort trea i Grand Criterium de Vitesse på Cagnes Sur Mer, så formen är god. Hon är oerhört jämn i sina prestationer och i de 15 senaste loppen har hon placerat sig bland de tre första inte mindre än elva gånger.

Meriter

Nioåringen måste vara en av de i dag aktiva travhästarna i Europa som varit med i flest storlopp under sin karriär. Det har blivit några grupp 1-segrar, men en riktigt tung skalp (nu menar vi elitloppsnivå) saknas alltjämnt.

Totalt: 21


Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
4) Elian Web och Jorma Kontio.

4) Elian Web

Kön: Valack

Ålder: 8 år

Kusk: Jorma Kontio

Tränare: Katja Melkko

Hemmabana: Solvalla

Speed

Elian Webs allra främsta förtjänst är hans startsnabbhet. Om han kan speeda eller inte? Problemet med att besvara den frågan är att han numera, med tilltagande ålder, inte tar i lika mycket när han går i ryggar.

Styrka

Det är bra styrka i Elian Web. Men… vi skulle nästan vilja skriva ”läs ovan”, när det gäller hur han utnyttjar sina egenskaper. För det är så att Elian Web svarar bättre på att själv få tryck än att vara den som trycker upp tempot.

Vinnarskalle

Betyget pendlar nog någonstans mellan två och fem. Tränaren säger det själv – det är ledningen som gäller för Elian Web. Från den positionen har han avfärdat en sådan som Propulsion. Det är inte det många som gör.

Form

Formen lär tveklöst vara så bra den kan för Elian Web. Den har ju varit det så gott som så länge vi kan minnas vid det här laget. På de senaste 17 starterna – sedan midsommarhelgen i fjol – har Elian Web bara varit utanför pengar vid ett tillfälle.

Meriter

Ett tecken på att Elian Web är meriterad: Han har sin egen Wikipedia-sida. Elian Web var en topphäst redan som liten – tvåa i finska Kriteriet som treåring, segrare i Derbyt ett år senare. Det som saknas är den där riktiga storsegern som äldre.

Totalt: 19


Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
5) Milliondollarrhyme och Fredrik B Larsson.

5) Milliondollarrhyme

Kön: Valack

Ålder: 6 år

Kusk: Fredrik B Larsson

Tränare: Fredrik B Larsson

Hemmabana: Solvalla

Speed

Milliondollarrhyme är lite av hästarnas motsvarighet till Örjan Kihlström. Oftast syns han inte till i loppen innan mållinjen strax ska passeras. Denna egenskap är delvis en följd av hans väldiga speedförmåga.

Styrka

Precis som för flera andra hästar i eliten är det svårt att veta vad som är speed och vad som är styrka. Milliondollarrhymes vassa spurter skulle aldrig vara möjliga om han inte också bar på stor styrka.

Vinnarskalle

Om han nu är en hästarnas Örjan Kihlström så vet han EXAKT vart mållinjen finns. Bristande startsnabbhet gör dock att han är beroende av en del flyt för att lyckas nå dit först.

Form

Det finns inget att klaga på i årsdebuten. På en kladdig bana tvingades han till en rejäl repa ute i spåren och höll sedan starkt till tredjeplatsen. Han bör gå framåt med lopp i kroppen, men toppformen sitter nog inte där än.

Meriter

Sexåringen är ganska färsk i eliten och förra säsongen var hans första då han tävlade på högsta nivå. Han är regerande svensk mästare och slutade
tvåa i Jubileumspokalen. Kommer första miljonsegern i år?

Totalt: 19


Foto: JENNY REHNMAN/TR BILD
6) Next Direction och Iikka Nurmonen.

6) Next Direction

Kön: Valack

Ålder: 7 år

Kusk: Iikka Nurmonen

Tränare: Iikka Nurmonen

Hemmabana: Finland

Speed

Sjuåringen är i mångt och mycket en riktigt härlig sprintertyp – det är inte bara för att Elitloppet i sig är ett stort lopp som det är Next Directions stora mål i år, det handlar också om att det är på en distans som passar honom väl.

Styrka

Vi blev imponerade av valacken när han vann på Umåker i lördags. Han fick lägga en speed på första långsidan och sedan trava i dödens på slutrundan. Det krävs både fysisk och mental styrka för att klara det.

Vinnarskalle

Inget snack om att vinnarskallen är på plats. Det hade varit Next Direction förlåtet om han lämnat in lite sista biten i lördags, men under hans egen värdighet tyckte han tydligen själv och bet i det som behövdes. Imponerande!

Form

Det var otroligt starkt av Next Direction att vinna på Umåker i lördags med tanke på resan han fick, men framför allt med tanke på att det var första starten sedan i augusti i fjol. Det går inte att begära att han ska vara i hundraprocentig form.

Meriter

Nurmonens stjärna var mycket framgångsrik redan som unghäst hemma i Finland, med bland annat en andraplats i Derbyt. I fjol hade han sin bästa
säsong som äldre då han bland annat blev finsk mästare samt slutade tvåa i Finlands elitlopp, Finlandia Ajo.

Totalt: 19


Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
7) Looking Superb.

7) Looking Superb

Kön: Hingst

Ålder: 7 år

Kusk: Erik Adielsson

Tränare: Jean-Michel Bazire

Hemmabana: Frankrike

Speed

När han är i toppform kan Looking Superb förflytta sig ruskigt fort, men det är nog snarare ett utslag av hans styrka än att han är supersnabb på kortspeed. Slutspurten då han vann Prix de l’Atlantique förra året var dock av bästa sort.

Styrka

Han får ofta gå på ute i spåren, och bara en mycket stark häst klarar av att göra det och samtidigt vara en faktor att räkna med i de flesta storloppen i Europa. Hästen är vrålstark – ingen man vill möta i en mörk gränd en sen natt.

Vinnarskalle

Uppläggen i loppen blir ofta tuffa för Looking Superb och att han klarar av det visar prov på fint psyke. Han ger sig inte i första taget och hans mentala inställning är en stark ingrediens i hans framgångar på banan.

Form

Vintern 2019/2020 har inte varit sjuåringens bästa säsong. Men tränaren Jean-Michel Bazire är en extraordinär yrkesman och han skickar inte en häst till Sverige som han inte tror är i bra nog form för att kunna vinna.

Meriter

För knappt ett och ett halvt år sedan flyttades hästen till Jean-Michel Bazire och på nolltid gick han då från att vara en ”vanlig V75-häst” till en världsartist. På meritlistan finns än så länge bara en grupp-1 seger, men fler lär komma.

Totalt: 19


Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
8) Velvet Gio och Carl Johan Jepson.

8) Velvet Gio

Kön: Valack

Ålder: 6 år

Kusk: Carl Johan Jepson

Tränare: Magnus Dahlén

Hemmabana: Halmstad

Speed

Bättre än de flesta tror. I början av karriären kördes Velvet Gio en hel del på väntan i loppen och det var flera gånger han visade att han behärskar själva spurtmomentet väldigt väl. Han kan nog hävda sig på den punkten även mot eliten.

Styrka

Sexåringen är ingen ångvält, men han tål att göra en hel del själv i loppen. Hans styrka är främst att han är så komplett på det sättet: Det spelar ingen roll vilket lopp man serverar Velvet Gio, han kommer att göra sitt bästa oavsett.

Vinnarskalle

Magnus Dahléns stjärna lever väldigt högt på sin vinnarskalle, det är den som bland annat gör att han tål att göra så mycket av jobbet själv i loppen. Senast fick Velvet Gio se sig besegrad av Cyber Lane, men han vägrade in i det längsta att ge sig.

Form

Hästen har varit i gång hela vintern. Kanske var han inte helt på topp när han kom hem till Sverige? Men på slutet har han fått starta sparsamt och det senaste loppet samt kort uppehåll efter det kan innebära full form på lördag.

Meriter

Velvet Gio har vunnit två anrika lopp med höga förstapris i karriären, men den där riktiga storsegern lyser alltjämt med sin frånvaro. Paralympiatravet 2020 kan mycket väl vara hans bästa chans någonsin att ta den där storsegern.

Totalt: 19


Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
9) Gareth Boko och Marc Elias.

9) Gareth Boko

Kön: Hingst

Ålder: 7 år

Kusk: Marc Elias

Tränare: Conrad Lugauer

Hemmabana: Jägersro

Speed

Gareth Boko är så klart en väldigt snabb häst, det är alla som tävlar på denna nivå. Men hans speed-egenskaper är inget som sticker ut. Han är snabb från start, men sällan snabbast. Ett medelbetyg helt enkelt.

Styrka

Vad det gäller styrkan blir betyget detsamma som för speed-egenskaperna. Conrad Lugauers stjärntravare är en allround häst som kan springa snabbt länge. Han vann från dödspositionen i januari, vilket visar på styrka. Men något styrkefenomen är inte den sjuårige hingsten.

Vinnarskalle

Sjuåringen har segrat i vart fjärde lopp han startat i, vilket är bra med tanke på att han redan sedan tävlingsdebuten mött de bästa hästarna i sin kull. Han vet var mållinjen ligger och gillar att komma dit först.

Form

Efter ett långt skadeuppehåll (startade inte på nära 1,5 år under 2017–2019) gjorde han några starter i fjol innan han fick pausa på nytt. I år har han dock kunnat starta på kontinuerligt och därför är nog formen nu nära toppen.

Meriter

Gareth Boko inledde tävlandet starkt och vann Uppfödninsglöpningen, det största loppet vi har för tvååringar i Sverige. Men utöver det saknas
storloppsmeriter att skryta med i detta sällskap.

Totalt: 18


Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
10) Sorbet och Örjan Kihlström.

10) Sorbet

Kön: Hingst

Ålder: 9 år

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Daniel Redén

Hemmabana: Solvalla

Speed

Snabbheten är en egenskap som Sorbet har utvecklat med en exceptionellt stigande kurva under sin karriär. Men hans förmåga att prestera ruskiga tider är snarare ett utfall av hans styrka än hans speed-egenskaper.

Styrka

När väl Sorbet lyckas kanalisera all sin kapacitet genom att tävla och inte lägga kraft och energi på annat har han en råstyrka som få andra. Styrkan är hans främsta vapen. Humöret är hans akilleshäl.

Vinnarskalle

Det råder ingen tvekan om att Sorbet älskar att visa sig vara ”störst, bäst och vackrast”. Ofta tävlar dock hästen inte bara mot sina motståndare utan också mot sig själv. De senaste två åren har han lyckats hålla demonerna i schack någorlunda.

Form

Årsdebuten var årets hittills skarpaste prestation på en travbana i Sverige. Efter den prestationen var känslan ”hur ska han kunna torska i år?”. Det kunde han dock, visade han senast – även om han får med beröm godkänt för sin prestation då.

Meriter

Seger i de riktigt stora loppen saknas och största segern hittills är H.K.H. Prins Daniels Lopp i fjol med 500 000 kronor till vinnaren. Men vi har sett Sorbet tävla mot de bästa hästarna förr och vet att han är bra nog att slå dem alla på en bra dag.

Totalt: 19

Publicerad:

LÄS VIDARE