Elitloppet 2020

Favoriten diskad: ”Det var ingenting...”

Dryga böter för kusken: ”Tycker inte det är någon diskning”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Favoriten i Elitloppet, Earl Simon, diskades i finalen.

Franck Ouvrie trängde sig ut och blev av med en tredjeplats, dessutom fick han 60 000 kronor i böter för trängningen, samt för felaktigt bruk av körspö.

– För mig var det ingenting, säger kusken om domarnas beslut.

När de betrodde hästarna började att röra på sig med 800 meter till mål i storloppet Elitloppet, satte franske kusken Franck Ouvrie kvar i andraspår med favoritspelade Earl Simon.

Han letade frenetiskt efter en lucka resterande del av loppet, men där utvändigt satt Christoffer Eriksson med Cokstile och täppte till.

”Tycker inte att det var någon diskning”

I sista svängen såg man att Ouvrie försökte trycka sig ut.

In på upploppet tog han lagen i egna händer: han tryckte bort Cokstile och skapade sig en lucka.

Hästen spurtade till sig en tredjeplats bakom vinnande Propulsion och tvåan Cokstile, men fick inte behålla densamma efter att domarna hade tittat på situationen.

Earl Simon diskkvalificerades för trängning.

– För mig var det ingenting, jag tycker inte att vi ska bli diskvalificerade. Hästen gick jättebra och jag är mycket nöjd med honom, men tycker som sagt inte att det var någon diskning, säger Frank Ouvrie om missen.

”Hoppas komma tillbaka nästa år”

Tränaren Jarmo Niskanen säger så här om det som hände:

– Jag har pratat med måldomarna som menade på han flyttade ut Cokstile ett spår och att han inte hade någon lucka där. Det är surt förstås men för mig som tränare är det viktigaste att jag fått visa upp min häst och att han hör hemma i eliten. Han betäcker fram till mitten av juni, vi har ett lopp om tre veckor på Vincennes, men vi får se, det är tufft med resa och två heat samma dag. Hämtar han sig får han gå ut där. Hoppas jag kan komma tillbaka till Elitloppet till nästa år.

”Gnager på mig hela tiden”

Christoffer Eriksson, som körde Cokstile i loppet, var inte nöjd med Ouvries agerande under vägen.

– Jag kände att vi inte skulle komma förbi Earl Simon från start så jag satte mig bakom honom, men då tog Ouvrie upp honom och bjöd in Jocke Lövgren att gå ut framför. Jag försökte locka ut Earl Simon för att få en bra rygg men han var inte intresserad av det så då fick min häst harva först i tredjespår och han gick bra. Earl Simon och Franck Ouvrie gnager lite på mig hela tiden, vi kanske inte vinner loppet ändå men jag kunde inte köra för fullt på min häst. Min häst var superbra och jag tror han haft större chans om vi får sitta i dödens som i försöket.

Franck Ouvrie fick 30 000 kronor i böter för trängningen 250 meter från mål, samt 30 000 i böter för felaktigt bruk av körspö, totalt 60 000 i böter efter Elitloppets final.

Publisert:

LÄS VIDARE

Propulsion vann Elitloppet: ”Så glad”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet