Amatörens makalösa formtopp: ”Jag gasar”

Mats Holmstedt, 56, obesegrad i en månad • Kan vinna SM på V75

avAndreas Örtengren

1 av 2 | Foto: Foto: Lars Jakobsson TR / BIlD
Mats Holmstedt efter segern i K.G.Bertmarks Minne

Amatören Mats Holmstedt vann K.G.Bertmarks Minne och är obesegrad i september.

På lördag har han chansen att vinna Amatör–SM på Åby.

– Jag ska köra i ledningen och släpper inte förbi någon, säger Solvalla-kusken till Trav365.

Solvalla-amatören Mats Holmstedt har all anledning att vara nöjd. Kusken har på tre starter i september kört in 230 000 kronor och är i dessa obesegrad.

Under Derbyhelgen på Jägersro skrällvann han klassiska K.G.Bertmarks Minne som även brukar kallas för ”Amatörernas Elitlopp”.

Segern med Åke Lindbloms Porthos Race var efterlängtad för 56-årige Mats.

– Självklart var jag mycket glad den dagen. Jag har försökt ta den här segern många gånger tidigare och i det sjunde försöket gick det vägen. Det är den största segern hittills för mig.

– Segern var ju även väldigt rolig för tränaren Åke Lindblom som är min frus kusin. Jag trodde väl inte på förhand vi skulle vinna men hästen var riktigt bra i ordning, fortsätter han.

Hittat sitt livs form

Mats Holmstedt har varit hovslagare i 40 år och får betecknas som en riktig hästkarl. Han finns på plats samtliga tävlingsdagar på Solvalla och jobbar även inom den beridna högvakten i Stockholm.

Amatören som kör ett trettiotal lopp per år verkar ha hittat sitt livs form i sulkyn – som 56-åring.

– Det känns verkligen så. Det är ju smått osannolikt hur bra det gått nu på slutet. Dessutom så vann ju även Toreador i september som jag är ägare till. Visst är det lättare att prestera bra när hästarna är fina, säger Holmstedt.

”Vi kör i ledningen”

Nu på lördag kan framgångarna bli ännu större för kusken då han deltar i Amatör-SM på Åby med Åke Lindbloms 1 U.B.Cool. Loppet går som V75-2 över distansen 2 140 meter med autostart.

– Jag var otroligt nöjd med hästen senast på Solvalla och om jag förstått Åke rätt så ska han vara ännu bättre nu. Han säger att pulsen är riktigt låg och är optimistisk, säger han och berättar vidare om lördagens lopp, säger Mats Holmstedt.

– Hästen är fruktansvärt startsnabb och vi har bestämt oss för att köra i ledningen då vi inte vill riskera tredje inner. Jag kommer att hålla ett högt tempo där framme och har goda förhoppningar om att leda loppet runt om.

Vad skulle en seger i Amatör-SM betyda för dig?

– Det skulle betyda enormt mycket. Om jag vinner det här loppet har jag vunnit i samtliga lopp som finns inom amatörleden. Jag kommer göra allt jag kan för att hålla undan för de där bakom, avslutar han.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

Trav

Jägersro

Hästar