Mejla

Micke Nybrink

Nybrink: Här är min väg mot miljonerna

Superguiden inför V86 Super Days • 12 punkter för att bli en V86-vinnare i långa loppet

Publicerad:
Uppdaterad:
Micke Nybrink guidar dig mot V86-miljonerna.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Micke Nybrink guidar dig mot V86-miljonerna.

V75 är det roligaste vi travspelare kan sysselsätta oss med.

Den Stora Utmaningen. Kungen. Ingen säger emot det påståendet.

Men att V86 är möjligheternas spel är också lika självklart.

Göra er till storvinnare kan jag inte lova – men låt mig i alla fall peka ut vägen mot de lättplockade miljonerna.


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladets andelssystem på V86 och V75 – varje dag. [Extern länk]


Som travspelare är det lätt att hamna i inkörda hjulspår. Vi spelar V75 varje lördag, ungefär på samma sätt, och var och varannan onsdag blir det även en V86:a, lite på uppstuds, utan att vi egentligen gjort det vi borde. Det är ju så många lopp och... ja, vi tar några bekväma genvägar när ingen ser. 

Jag talar om slarv med själva grundjobbet, lättja, att inte börja från början och bygga ett system som står pall och som ger degen en chans. Den som däremot gör det, tar V86 på lika stort allvar som V75, eller kanske rent av enbart spelar V86, har ökat sina chanser ett vinna. De lata står med brallorna vid fotknölarna långt före den sista avdelningen. Avslöjade.

V75 må vara fantastiskt roligt och går liksom inte att låta bli men det är också ett spel där du går upp mot proffsen och de allra största systemen.

Alla är sjukt pålästa och ingen information är dold, varenda sten ligger vänd upp och ner. Motståndet är knallhårt.

Spelarkåren är slappare

På V86 är det inte samma vansinne. Spelarkåren är, som sagt, slappare här. De stora systemen finns förstås också men konstruktörerna och spelläggarna är inte på tårna på samma sätt.

Nej, det skjuts mer från höften på V86 och det är något en seriös spelare kan profitera på. Kom ihåg att fliten är turens moder. Det kan du skriva på en lapp och klistra upp på kylskåpet eller ha som bakgrund i mobilen.

Så hur gör vi? Hur läggs jobbet V86-jobbet upp?

För det gäller att vara metodiskt och förberedd. Annars är det som att kasta bort pengarna. Tro inget annat.

Här nedan är mina tolv punkter för att bli en V86-vinnare i långa loppet:


ANNONS: Här kan du rygga Sportbladets andelssystem på V86 och V75 – varje dag. [Extern länk]


Börja i tid

Det är kanske viktigast. För det är åtta lopp och ofta hästar vi inte ser varje vecka och det går inte att blåsa igenom allt på dag. Jag brukar faktiskt ta två lopp om dagen med start fredag.

Se gamla lopp

Jag börjar alltid i lopparkivet och skaffar mig koll på hästarna, en egen uppfattning är värd massor. Lägg 20 minuter per lopp och se de hästar som sticker ut. Har du ingen koll alls på dem så se flera lopp på varje häst. Det går bra att snabbspola. Leta efter egenskaper och form, gärna dolda av en sämre rad.

Läs intervjuerna med tränaren

De finns överallt, på de aktivas egna hemsidor och i facktidningar på nätet. Köp inget snicksnack. Hästar som varit sjuka är aldrig lika bra som före. Osäkra djur är exakt så opålitliga som det ser ut i programmet, även om tränaren skyller på annat och menar ”egentligen är han ju travsäker men...”.

Identifiera lopptypen

Det här är viktigt. Är loppet svårt eller lättlöst? Skiktat? Bestämd dig tidigt och stå kvar där. De låga klasserna är oftast värst, lita inte på hästar som är färska och bara gjort ett bra lopp. Hittar du däremot ett högklassigt lopp med två, tre bra och travsäkra hästar, djur som är klart bättre än motståndet, då är det läge att stänga butiken. Gör det inte svårare än det här. Ös på när det behövs, var självsäker när det ser lätt ut. Spring inte på nät (tennis) vid fel tillfälle.

Leta spetsspikar

De bästa singelstrecken har läge för ledningen och är startsnabba och i full form. Om motbuden inte har den minsta chans att sabotera de planerna och allt låter bra från tränaren är det inget att fundera på. Bästa hästen i spets är en given vinnare tre gånger av fyra och det är odds vi gillar.

Givna ledare – ta med dem

Om det är solklart vilken häst som tar han om täten och den också är skapligt bra och det är snabb bana som väntar MÅSTE du ta med den. Den behöver inte vara jättebra för att vinna. Den har halva inne, så att säga. Gör det reflexmässigt. Hur fick du med den? undrar spelkompisarna efteråt. På spets, svarar du, såna tar jag alltid med.

Skrällen

Hur ska vi hitta den där hästen som ingen trodde kunde vinna, enprocentaren som fixar sexsiffrig utdelning utan att det händer något i de andra loppen? Bra fråga, men det gäller att ringa in ett par lopp där det ser konstigt ut. Låg klass, kanske tre, fyra halvdana hästar som är spelade i brist på annat och i övrigt jämndåligt. Ta inte många då, ta alla. Det vinner ett par enprocentare i månaden på V86, lågt räknat. Kom ihåg det. Ingen trodde på dem. De var chanslösa men vann ändå.

Första barfota

Jag gillar ju inte det här men var lika sugen när en häst tävlar utan skor runt om för första gången, eller barfota bak, som när det gäller spetshästar. Ta med dem på rutin, strunta i om de varit dåliga på slutet. Skorycket är signalen att tränaren tror på hästen (eller är desperat) och då ska vi inte blunda. Extra intressant blir det förstås på skrällar.

Gå ihop med kompisar och spela tillsammans

Det är en usel idé att göra V86 själv för 500 spänn varje onsdag. Hellre för 4000 med sju spelkompisar. Har du inga – köp in dig hos någon duktig spelläggare på ATG Tillsammans. De tar provision men det är ändå bättre än att spela själv. 

Ha tålamod och uthållighet

Du vinner inte miljoner på en månad. V86 är precis som V75 ett långt lopp där du måste hålla farten i flera månader eller år. Nöt vidare och tro på det du gör och invänta turen. Miljoner vinns inte på skicklighet, mer på uthållighet och en stolpe in vid rätt tillfälle. 

Krångla inte till det

Den här tycker många är en klyscha och tjatigt självklar men faktum är det på just V86 fungerar alldeles utmärkt att vara ”en tråkig jävel”. Spela inte tvärt emot alla andra bara för att det är så storfräsarna gör. Om jättefavoriten känns överlägsen så är den en bra spik, det finns sju andra lopp att fälla favoriten i. Men var heller inte naiv och köp inga krystade bortförklaringar. Om hårt betrodda hästar är tveksamma ska vi avslöja dem som de luftslott de är.

Spela reducerat

Alla gör kanske inte men för mig är det givet att ta hjälp av ett reduceringsprogram. Jokersystemet är suveränt att jobba med och ger mig alla möjligheter att betala exakt det jag vill för varje häst. Så kallade babianer (en lapp, ett system) är egentligen värdelösa i en jämförelse, även om du fortfarande måste ranka och tippa jättebra för att vinna stort med ett jokersystem.

Av: Micke Nybrink

Publicerad:

LÄS VIDARE