Elitloppet

Festarrangörerna som slåss om alla travfans

Travsport i världsklass på dagarna - mat, umgänge och fest på kvällarna. Här är festerna i Stockholm under Elitloppshelgen

avErik Pettersson

1 av 2 | Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYR≈N
Tomas Brolin har arrangerat Elitloppsfest på krogar i Stockholm sedan 2001, i år är inget undantag

Till helgen strömmar travfans till Stockholm från hela världen.

De får travsport i världsklass på Solvalla på dagarna - på kvällarna kan de vänta god mat, umgänge och fester.

Både Tomas Brolin och Darko Stankovic dukar upp för travfester lördag och söndag - på olika krogar i centrala delar av huvudstaden.

– Vi har fantastiska lokaler i år, säger Brolin som arrangerar festerna på Rose under lördagen och Hallwylska palatset på söndagen.

– Flera kända travprofiler kommer vara på plats och vi har fri entré, säger Darko Stankovic som driver relativt nyöppnade restaurang Macelleria.

Elitloppshelgen innebär att det kommer mycket folk till Stockholm

De suktar efter högoktanig travsport, samt umgänge, bra mat - och fest.

Sedan 2001 har fotbollslegendaren Tomas Brolin arrangerat Elitloppsfester.

– Jag har inte missat ett Elitloppet sedan 1990, säger han.

Han fortsätter:

– Jag är uppvuxen med travhästar och är man travnörd, då är Elitloppshelgen det största, roligaste och bästa man kan uppleva. Och när jag öppnade krog 2001 märkte jag det att det är många norrlänningar och utländska gäster i Stockholm den här helgen, stora gäng, som inte har någonstans att ta vägen, för restauranger och krogar i Stockholm är inte så intresserade av sådana gäng. Jag bestämde mig för att ändra på det och ta hand om de här gängen, på det viset började jag med Elitloppsfester på Undici som jag drev då. Nu har jag ingen egen krog längre, men jag hyr in mig på olika stället.

”Har haft turen...”

Ja, och det är nya lokaler till i år?

– Ja, Pure som jag hade varit på ett par år stängde i fjol. Då kom jag i kontakt med ägarna till Rose och Hallwynska Palatser och de var intresserade av att hjälpa mig. Känslan är positiv! Två nya lokaler som är fantastiska på olika sätt.

På lördag är det Rose som gäller och på söndag är travfansen välkomna till Hallwynska Palatser.

– Jag har haft turen att sedan 2001, förutom tre år, ha haft Elitloppsvinnaren på plats på festen, då menar jag inte hästen utan någon i kretsen kring vinnaren, antingen skötaren, tränaren, kusken eller ägaren. De har alltid kommit och firat hos och det är naturligtvis jättenajs! Vi får väl se om Bold Eagles ägare, Pierre Pilarski, kommer i år…

Han kom i fjol, trots att han inte vann och tyckte det var fantastiskt.

Så Propulsion är din Elitloppsvinnare?

– Det är Propulsion och Ringostarr Treb emot, men i mina ögon har Bold Eagle den största chansen att vinna, ja, säger Tomas Brolin.

”Fest med DJ och välkända travprofiler”

I år blir fotbollsprofilen utmanad i jakten på festsugna travfans. Krögaren och storhästägaren Darko Stankovic slår upp portarna på sin relativt nyöppnade restaurang Macelleria. Där väntar fest lördag och söndag fram till 03 på natten/morgonen.

I fjol laddade Bold Eagles kusk, superstjärnan Franck Nivard, upp på Darkos andra restaurang Pane Vino.

– Han kommer i år också. De har bokat upp många platser på lördagskvällen, säger Stankovic.

Hur blir upplägget på Macelleria?

– Efter som Pane Vino alltid är fullbokat de här helgerna och redan är en väletablerad ”travrestaurang”, det finns bara enstaka middagsplatser kvar, så bestämde jag mig för att köra festen på Macelleria i stället. Där är det också bara ett fåtal matplatser kvar under helgen, men där kör vi sedan fest med DJ och välkända travprofiler fram till 03. Det är fri entré båda dagarna för alla travälskare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Stockholm

Trav