”Han är värd att vinna”

TRAV

Viking S.S. tur att visa vad han går för

Elitloppet vanns av Exploit Caf.

I Sweden Cup avgick Scarlets Aino med segern.

I säsongens sista heatlopp på Solvalla kan det vara Viking S.S. tur att visa framfötterna.

– "Vikingen" tål två heat samma dag väldigt bra, säger tränaren Per-Olof Svantesson.

Foto: Viking SS har chans till seger.

Elitloppet är Solvallas, landets och kanske världens mest kända försök- och finallopp för travhästar.

Sweden Cup, som också körs under elitloppshelgen, är även det vida känt.

Allsvenska loppet är, försiktigt uttryckt, inte fullt så känt.

Men upplägget är detsamma som i de två större loppen. Två försök avgör vilka som går vidare till finalen, som körs senare samma dag.

Det ställer höga krav på djuren och en häst som gillar upplägget är stenhårde Viking S.S. Han har startat i försök och final samma dag en gång tidigare (Eskilstuna 29 april) och då blev det seger, två gånger om.

– Han var faktiskt bättre i det andra loppet. Det som gör att vissa hästar klarar två heat samma dag bättre än andra tror jag beror på psyket, att de håller sig lugna. Vikingen är väldigt lugn och stressar inte upp sig, säger hästens tränare, kusk, ägare och uppfödare Per-Olof Svantesson.

Viking S.S. startar från ett fint tredjespår bakom bilen i söndagens första försök (V65-1) och därifrån har Svantesson taktiken klar.

– Jag tycker inte att han ska skämmas för sig i det där gänget och jag kommer att satsa rätt så hårt för ledning. Jag vet inte hur snabb Lennartssons häst (Greve Hamilton) är första biten men jag hoppas att de har fått upp ögonen för min häst och vet vad han kan.

"Han är värd att vinna"

Såg konkurrenterna Viking S.S. i hans senaste framträdande bör de ha respekt för honom. Då fick han en stentuff resa utvändigt om ledaren utan rygg men höll trots det till andraplatsen på tangerat rekord (1.12,5a/1 640 meter).

– Han gjorde ett mycket bra lopp och jag blev till och med lite imponerad av honom själv. Han fick göra allt jobb själv och gick ärligt hela vägen in i mål. Det var nog hans bästa insats i år.

– Han har tagit det loppet väldigt bra och jag har inget att klaga på. Han är i väldigt bra ordning och jag tycker att han är värd att vinna nu med tanke på loppet senast.

KANAL75