Svanstedts skrattmatch

TRAV

Så lurade han Örjan Kihlström

Foto: kanal75

Finders Keepers vägrade ge sig i Jubileumspokalen.

Trots stenhård press av Triton Sund tog Åke Svanstedts stjärna hem förstapriset på en miljon kronor.

– Örjan tittade utåt i sista sväng och trodde att han hade slagit mig. Men där blev han allt lurad, säger Svanstedt med ett skratt.

Det blev en härlig duell mellan två av sommarens hetaste hästar.

Finders Keepers blixtrade till ledningen och fick tidigt Triton Sund på utsidan. Sedan började en envis kamp mellan de båda.

Örjan Kihlström bakom Triton Sund tryckte på ordentligt och i sista kurvan såg han ut att ha övertaget.

Släppte medvetet

– Så var det inte alls. Jag lät Triton Sund medvetet få lite övertag men det gjorde bara Finders Keepers kaxig. In på upploppet hade jag inte börjat köra ännu. Men Örjan verkar ha blivit lurad för han tittade utåt i sista sväng, säger Åke Svanstedt.

– Hästen har utvecklats otroligt i år, säger Svanstedt som därmed tog sin sjunde seger i Jubileumspokalen.

Han har tidigare vunnit tre gånger vardera med sina stjärnor Zoogin och Gidde Palema.

När det gäller Finders Keepers så är han något av sommarens häst i trav-Sverige.

Varför har han blivit så här bra i år?

– Det är nog för att vi inte startar hästen så ofta och behandlar honom så fort han får minsta lilla skavank. Han har tidigare varit lite ömtålig och vi har blivit väldigt noga med att åtgärda honom så fort han känner av något.

Hur ser närmaste planerna­ ut?

– Nästa stora mål är Åby Stora Pris. Vi står över Sundsvall Open Trot för det loppet kommer för tätt inpå. Det går inte att vara med i alla storlopp.

Tog över förstaplatsen

Den stora segern innebar också att det blev tronskifte i den allsvenska tränarligan. Åke Svanstedt passerade ledande Kari Lähdekorpi och leder nu med över en halv miljon när det gäller inkörda pengar.

– Det har jag koll på och det är såklart roligt. Den här segern var riktigt skön och Finders Keepers har tjänat över tre miljoner kronor i år. Det är enastående bra gjort av en fantastisk häst.

Micke Carlsson

Övriga lopp under dagen

LOPP 9 / V75-6

Loppet travades i ett vansinnigt snabbt tempo första varvet, omkring 1.13. Ledande 4 Mr New Dawn stred tappert hela vägen, men mot starkt spurtande 5 Carmel fanns inget att göra. Carmel vann enkelt efter en fin långspurt. Det var Timo Nurmos tredje tränarseger inom V75 i dag, en mycket stark prestation!

LOPP 8 / V75-5

15.41 6 BBS Bigtrade forcerades till ledningen efter 600 meter i en blixtsnabb öppning. Första varvet efter drygt 1.13. Trots den tuffa inledningen hade BBS Bigtrade krafter att rycka ifrån konkurrenterna i början av upploppet. Dagens prestation så här långt! ”

LOPP 7 / V75-4

15.19 6 Victory Power forcerades till ledningen efter 450 meter. Första 500 gick på 1.10,4. Första varvet gick på snabba 1.14,0. 600 meter ifrån mål packade Victory Power ihop helt. 400 kvar tog 9 Abbe Palema och Åke Svanstedt över och länsade undan. Sista biten kroknade Abbe Palema och blev upphunnen av en vasst spurtande nr 11 Evening Star och Jorma Kontio. ”Hästen var väldigt bra”, sa Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

LOPP 6 / V75-3

14.58 11 Passionate Kemp forcerades fräckt till ledningen av Erik Adielsson från bakspår. Efter ett snabbt halvvarv fick hon dämpa till 1.15 första varvet. Favoriten 1 Camilla Highness attackerade i sista sväng, och det såg ut att bli en tät duell, men Passionate Kemp bara sträckte på sig och försvann undan till en överlägsen seger. Segertiden blev 1.13,8.

LOPP 5 / V75-2

14.36 6 Hot Broline startade snabbt till ledningen. Favoriten 1 Omega Boko hamnade i utvändigt utan rygg. Första 500 gick på 1.10,8. Varvet öppnade Hot Broline på 1.14,6. In på upploppet tröttnade båda hästarna och i stället speedade 4 Oki to Chill till en mycket enkel seger med krafter kvar. Segertiden blev 1.13,7. ”Jag satt bra till varvet kvar och jag kände att jag hade en stark häst när jag attackerade. Det är det största som hänt mig i karriären.”, säger segerkusken Troels Andersen.

LOPP 4 /V75-1

14.15 Starten har gått i dagens första V75-lopp! Beanie MM tog ledningen direkt och öppnade 500 meter på 1.12,7. Favoriten Hoof Beats hamnade i andra par utvändigt. Första varvet på lugna 1.15,4. Beanie MM med Torbjörn Jansson gick enkelt undan till seger över upploppet. Fortune Acces slutade tvåa, Hoof Beats kunde inte ta något i den snabba avslutningen och slutade trea. Segertiden blev fina 1.13,3. ”Han kändes otroligt fin i dag, och vi fick ledningen utan strid och kunde bestämma. Han vann smått överlägset i dag och var mycket fin. Han ska kunna ta klivet upp i gulddivisionen på sikt”, sa Torbjörn Jansson i vinnarcirkeln.

MiniMedia/ Trav365