Trav

Ohlssons första drag sänker stjärnhästen

Av: 

Micke Nybrink

TRAV

Idylliska Rättvik vid Siljans östra strand, där avslutas Sommar­travet.

Finalloppet välkomnar Nahar, fjolårsvinnaren av Elitloppet.

Med en minst sagt besvärlig uppgift.

Nej, jag spikar emot.

Själv får jag stanna hemma och köra en vanlig lördag framför tv:n med Findus krögarpytt, V75 och Rohypnol till efterrätt. Jag är inte ens bög så ingen byr sig om mig, ingen gräddfil här inte. Skojar bara. Men hemma stannar jag och förhoppningen är att hålla spänningen vid liv till sista loppet där jag kan ha snubblat över en vinnare.

 V75-1: B.B.S.Sugarlight i en sista finslipning inför Jubileumspokalen? Femåringen som för ett halvår sedan var vanlig häst, varken mer eller mindre. Vad som har hänt är oklart men bar­fota bak, skygglappar i olika former och en jänkarvagn är en delförklaring. Den andra är väl att han är en late bloomer? Hur som helst, spår ett bakom bilen är ett pyttelitet frågetecken – han skulle kunna hetsa upp sig och galoppera i ivern att försvara ledningen.

Det andra är om han mäktar ­vinna med halva upploppet?

Det mäter 187 meter i Rättvik.

Storloppsbaksmälla

✔ V75-2: Ett tag var jag helt inne på att Antholige är klar, hon var riktigt bra senast utan skor och med all racing gear som Roger Walmann hittade i stallet, tåtar, bajkar, huvudlag. Men hon är ett sto och motståndet är hårt. Antonio Am gillar jag mycket och från bättre spår hade han haft toppchans.

✔ V75-3: Guldloppet lider av något slags storloppsbaksmälla men blir ändå kul att se. Beer Summit har läge för ledningen och Salmela vill se honom i den positionen över kort distans. Ulf Ohlsson som kör är ovanligt svår att övertala såna här gånger.

Man skulle nästan kalla honom tjurskallig.

Han släpper inte. Då blir det dödens för On Track Piraten, eller? Om Björn Goop inte pressar för länge vinner Beer Summit. I det andra läget hoppas jag på min rysare.

För Disco A.E. kan vara på väg tillbaka efter sju sorger och åtta bedrövelser. Han såg ruggigt fin ut senast.

✔ V75-4: Hur svårt som helst och kostar båda skjorta och brallor om man ska vara säker. Jag testar ändå en fräck lösning och lämnar Paparazzi M. ensam. Nu när han svikit i två raka starter riktas kamerorna åt annat håll. Leif Witasp väljer också en annan häst. Samtidigt säger Leffe att Paparazzi är stallets bästa chans i V75-omgången. ­Hästen är kanonbra och med ­tempo blir det åka av.

Untersteiner vinner igen

✔ V75-5: Kallblod, 1 640 volt och topphästar 40 meter efter. Ballt. Två harar, S.T.C.C.Faksa och Pave Loma, försöker hålla ett tempo som gör att inte Flex och Rokne Eld hinner ikapp. Kan det gå?

Matematiken säger nej men i praktiken brukar det var ­struligt att jaga.

✔ V75-6: Får jag säga pass? Inte det. Okej, Trixarn frontar och kanske kan slinka. Formen är grym. Annars slutar det väl som nästan alla lopp gör numera – Untersteiner vinnner.

✔ V75-7: Nahar ska plocka 40 meter på stallkamraten Poker Kronos. Jobbigt som sjutton. På med dubbla svettband och ställ in uret på exakt 1.11-tempo och hoppas.

Nej, jag är helt inne på att Nescafe vinner. Ohlsson gör första draget och det avgör.

Helgens tips

1. 9 Paparazzi M. (Rättvik, V75-4)

För tufft senast och löst underlag. Får en ny chans.

2. 5 Disco A.E. (Rättvik, V75-3)

Reste sig på nio senast? Slår tillbaka nu? Rysare.

3. 12 Nescafe (Rättvik, V75-7

Ruskigt bra i ny regi. Kan krossa allt. Draget.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!