Trav

Fick licens indragen – slutar som tränare

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Anette Skårnes i ett öppet brev: ”Jag tar konsekvenserna”

Den norska travtränaren Anette Skårnes licens drogs in med omedelbar verkan.

Anledningen: hon tränade häst tillsammans med dopningavstängde Bo Westergård.

Nu meddelar Anette Skårnes att hon slutar som travtränare.

– Jag tar konsekvenserna av det som hänt och önskar inte fortsätta som travtränare, säger hon.

Det var i förra veckan som DNT (Det Norske Travselskapet) gjorde ett oanmält besök hos travtränaren Anette Skårnes.

Då upptäcktes det att den dopningavstängde travtränaren Bo Westergård och Anette Skårnes tränade häst tillsammans. I samma veva nekades DNT:s chefsveterinär Anne Wangen tillträde till gården för att ta dopningprov på hästarna.

Resultatet: Anette Skårnes licens drogs in med omedelbar verkan i tre månader.

Nu meddelar hon i ett öppet brev att hon slutar som travtränare.

Kollegan rasade

Det var i fjol som travtränaren Bo Westergård blev avstängd två år, detta sedan fyra av hans travhästar fastnat i dopningkontroller med höga värden av substansen DMSO. Anette Skårnes fick sin travlicens så sent som i oktober i fjol, och tog då över Bo Westergårds träningsanläggning på Holt Gård i Klöfta. I samband med att Skårnes fick sin licens skrevs ett avtal som sade att hon inte fick samarbeta med dopningavstängde Bo Westergård, vars flertal av hästar gick till just Skårnes.

– Vi upptäckte att Westergård och Skårnes tränade häst tillsammans. Westergård körde Thai Navigator som är en häst som står på Anette Skårnes träningslista, sa Hanne Säbo på DNT till tgn.no i förra veckan.

Efter händelsen har det rörts upp mycket känslor i Norge.

– Om det som skett nu inte leder till livstidsavstängning för Bo Westergård så ska jag sluta som travtränare, rasade kollegan och travtränaren Anders Lundström Wolden.

”Driften stoppas”

I ett öppet brev meddelar nu Anette Skårnes att hon slutar som travtränare, samtidigt ger hon sin bild av vad som hände när DNT besökte träningsanläggningen i förra veckan.

– Jag var själv ute på träningsrunda när DNT kom till min gård i torsdags, Bo Westergård var vid denna tidpunkt ute och körde en häst på min träningslista tillsammans med mig, något som han inte hade lov till att göra, skriver Anette Skårnes i sitt öppna brev och fortsätter:

– Jag är mycket ledsen över personal och hästägare för den här situationen som uppstått. Jag tar konsekvenserna av det som har hänt och önskar inte fortsätta som travtränare. Driften stoppas och hästarna flyttas från stallet.

Kring det att DNT:s chefsveterinär Anne Wangen inte fick tillträde till gården skriver hon:

– Anne Wangen blev ombedd att lämna gården av Sveinung Holt, detta hände när jag inte var där och det var något jag var helt ovetandes om. När jag fick veta det här, i slutet av DNT:s besök, gav jag DNT ett tydligt budskap om att jag aldrig skulle hindra någon provtagning av mina hästar, skriver Anette Skårnes och avslutar:

– Men trots det så valde de att inte ta några tester och jag fick därför aldrig möjlighet att rädda upp den skadan som redan var skedd.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!