Trav

Stallet: ”Båda våra hästar är starka”

TRAV

Lilla amatörstallet – med två heta V75-chanser på Bergsåker

Framgångar på V75, V86, svenska rekord och fortsatt stallform.

Umeå-baserade Stall Ratu har en segerprocent på 33 i år och bullar i helgen upp med sina bästa hästar till dubbeltravet på Bergsåker.

Färska V75-vinnaren Eva I.H. och stallstjärnan Selmer I.H. är två heta i fredagens V75-giv i Sundsvall.

Bergsåker arrangerar V75 både fredag och lördag den här helgen och rundar av ”V75 Summer Heat” med en samlad multijackpott till lördagen där en ensam vinnare med sju rätt väntas kunna plocka hem minst 65 miljoner kronor.

Stall Ratu kommer med två hästar till fredagens V75-omgång. Det handlar om ett litet amatörstall från Umåker som går väldigt bra för dagen. Åtta hästar finns att spela med för tillfället och dessa har i år tillsammans tjänat dryga 1,2 miljoner kronor.

Eva I.H. var nära att kvala in till Stochampionatet i juli och visade i ett stolopp gången efter att insatsen på Axevalla inte var någon tillfällighet. I ett lopp på Hagmyren noterades ett svenskt rekord vid en överlägsen seger. 1.14,6 över 2 640 meter var ett nytt rekord för fyraåriga ston med volt.

Treårige Selmer I.H. är stallets mest lovande häst med fyra segrar på sju starter och med en övertygande seger i V86 i Boden på meritlistan.

Vid fredagens tävlingar kommer båda hästarna att köras av finske Mika Forss.

– Taktiken lägger vi helt i händerna på herr Forss. Båda våra hästar är starka och kan jobba, säger Malin Viklund i teamet.

Står för finanserna

Ingemar Hultqvist står som tränare men har inte så mycket med träningsbiten att göra. Ingemar äger alla hästar och har också fött upp de flesta djuren som tränas på gården några mil från travbanan i Umeå. En man som står för finanserna kan man sammanfatta det.

– Ingemar lägger ner mycket pengar på hästarna och det har äntligen gett utdelning för honom. Han har satsat på fina stammar och valt rätt. Det har kommit fram jättefina hästar. Den här framgången ska han verkligen ha, säger Malin Viklund, som jobbar som lärling.

Samu Sundqvist är gårdens anställde tränare.

– Vi funkar bra tillsammans och jag tror att vi kompletterar varandra med hur vi jobbar och fungerar. Det är Samu som sköter träningsupplägg och matchning och är otroligt skicklig vilket ju syns på resultaten, fortsätter hon.

Hästarna går till mål

Utmärkande för stall Ratus hästar är att de ”går till mål”: Det serveras sällan några smygare i loppen och hästarna tål uppläggen.

– De är rejält grundtränade. Vi har hittat en nivå där de får träna ordentligt utan att de blir slitna.

Ni har två hästar till start i fredagens V75-omgång. Selmer I.H. blir en av favoriterna i treåringsloppet, V75-3. Hur funkar det med 2640 meter för första gången?

– Jag tror att det bara är en fördel för honom. Han har inte gått sig tom hittills i alla fall. Selmer är stark och kan jobba. Det viktigaste är att han fungerar från start så det blir mest troligt ingen laddning nu. Han får kliva iväg och hitta rytmen och sedan kör väl Forss utifrån hur det ser ut. Inga kända ändringar just nu. Det blir skor och samma huvudlag.

Selmer har tagit till galopp några gånger, bland annat i den näst senaste starten. Något som oroar?

– Det är sådant som händer. Han är bara tre år och man kan inte begära att det ska gå på räls varje gång. Han har fungerat bra efteråt. Så vi kan nog förutsätta att allt ska fungera på fredag. Om inget oförutsett händer finns det nog en hel del utveckling kvar i honom också, säger Malin Viklund.

Eva I.H. startar i fredagens stolopp på kupongen (V75-7). Hon missade att kvala in till Stochampionatet med en tredjeplats i försöket.

– Så här i efterhand kan vi nog säga att hon skulle ha räckt långt i finalen. Men det kanske finns någon mening med att hon inte tog sig dit också. Senast visade hon ju på V75 hur bra hon faktiskt är. Som för Selmer är det Breeders’ Crown som gäller för henne i höst. 1640 meter är i kortaste laget men vi provar. Hon får sig i alla fall en genomkörare inför Breeders.

Selmer I.H. är alltså den klart hetare chansen av de två?

– Det tycker jag. Eva har chans hon också men Selmer har förutsättningarna till sin fördel. Eva är också en som också kan göra mycket jobb själv och blir det tuff körning blir jag inte förvånad om hon dyker upp där framme. Det blir samma huvudlag och minst barfota fram.

Skulle Stall Ratu gå segerlöst från fredagen har Magnifik Brodde (V75-2) en sund chans i lördagens silverdivision menar Malin Viklund.

Mikael Wikner/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!