”En snabb blick till höger, sedan small det”

Otäcka kraschen – strax innan start: ”Det var dimmigt i huvudet”

1 av 6 | Foto: MIKAEL WIKNER/KANAL75
Malin Viklund.

avDaniel Söderbäck

TRAV

Malin Viklund, 32, gjorde en snabb provstart kort före start.

Plötsligt small det och hon kraschade in i ett annat ekipage.

– Det gick så fort, en snabb blick till höger, sedan small det, säger hon.

Det var under onsdagskvällen som olyckan var framme på Bergsåker.

Innan lopp 3 så gjorde V75-vinnaren och Umåker-kusken Malin Viklund en snabb provstart med hästen Uncertain When. I samma stund var Öivind Wagnild på väg att ta upp sin provstart med Space Cadet och tog ut hästen i banan.

De båda ekipagen kraschade in i varandra och Malin Viklund föll i backen.

– Det var två minuter till start och jag gjorde en provstart från springspår. Som vanligt ser man sig för och jag uppfattade inte att jag hade någon i närheten. Jag uppfattade inte att Öivind plockade upp sin häst och det var alldeles för sent. Jag klippte hans inre hjul med mitt yttre, säger Malin Viklund till Trav365 och fortsätter:

– Hans (Öivinds) vagn gick sönder och jag tippade handlöst inåt banan. Jag landade och fick en rejäl smäll i bakhuvudet, hamnade på skuldran och jag tror att jag fastnade lite i tömmen och åkte med hästen ett tag, men det kan jag inte riktigt säga, då det var dimmigt i huvudet just då.

”Känner mig mörbultad”

Malin Viklund kunde ta sig av banan för egen maskin och efter en läkarundersökning på plats på Bergsåker kunde man konstatera en lätt hjärnskakning.

– Det var en läkare på plats som jag pratade med. Han tyckte inte jag behövde åka till sjukhuset om jag inte skulle känna mig sämre, men det har jag inte gjort.

Hur mår du i dag?

– Jag känner mig lite mörbultad och lite stel men annars mår jag bra. Men absolut har jag tänkt på vad som skulle kunna ha hänt. Man är så klart glad över att man sitter här och mår så pass bra.

Så här i efterhand, kunde ni gjort någonting annorlunda för att undvika olyckan?

– Jag ser det verkligen som ett rent olycksfall i arbetet. Sikten är begränsad och det går väldigt fort, men det är alltid upp till oss att se oss för. Men ingen ska hängas för det här. Jag var så fokuserad på min häst och de sista förberedelserna inför loppet. Det gick så fort, en snabb blick till höger, sedan small det.

”Var vid gott mod”

Under torsdagen har Malin Viklund varit i kontakt med Öivind Wagnild.

– Han var vid gott mod och jobbade på som vanligt men fick en smäll över höften.

De båda hästarna skenade inne på banan efter olyckan där Space Cadet hoppade in i en grind och sprang in på stallbacken innan den kunde fångas in. Båda hästarna ska ha klarat sig bra.

– Det var något skrapsår men hon jag körde för i går har inte sett något allvarligt på hästen under dagen.

Under fredagen är Malin Viklund uppsatt på att köra flera hästar på hemmabanan Umåker.

– Som det känns i dag så ska jag köra. Men vi ska klara av den här dagen först. Vi ska inte utsätta varken mig eller någon annan för någonting, avslutar Malin Viklund.

Under 2017 vann Malin Viklund 30 lopp som kusk och körde in över 1,3 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

V75