”Vinner tungviktsmötet i Åby Stora Pris”

Michael Carlsson synar V75-omgången på Åby • Systemförslaget

Foto: TR Bild
Sportbladets Michael Carlsson tror på Readly Express i Åby Stora Pris

Klart att man tar ställning i superduellen.

Readly Express vinner tungviktsmötet mot Propulsion.

I övrigt har jag ett par härliga stänkare att bjuda på i jackpott-omgången på Åby.

Så får vi åter igen se dem mötas, två av världens absolut bästa hästar. I den ena ringhörnan
Propulsion, i den andra Readly Express. Senast och enda gången de har mötts hittills var i Prix d’Amerique där Propulsion var trea efter vinnande Readly.

Efter det loppet har Prix d’Amerique-vinnaren endast gjort en start och det var när han pulveriserade konkurrenterna i Jämtlands Stora Pris. Därefter har tränare Nurmos tränat och tränat sin världsstjärna, då planerna är att försvara titeln i Paris i slutet av januari nästa år. Då går det inte att vara med överallt. Nu blir det Åby Stora Pris, som är i ny tappning i år över 3 140 meter. 

Samtidigt har Propulsion gått fram som en ångvält efter andraplatsen i Elitloppet. Först upp till Boden och en kross i Norrbottens Stora Pris. Sedan ner till Årjäng och seger i Sprinterloppet, innan han hade en fullständigt makalös uppvisning i Hugo Åbergs Memorial.

Pallar han att göra ännu ett superlopp över tre varv och besegra Readly Express nu när den senare är rejält vässad för det här loppet? Och samtidigt som startspåren lär göra att löpningsscenariot säger att Readly Express går till ledningen efter en bit och då ska Propulsion ut och runda alla igen och plocka ner honom från dödens?

Det har jag svårt att tro och är för mycket begärt. Timo Nurmos var mycket nöjd med Readly
Express rundbanejobb i måndags och jag tar ställning och spikar. 

Ny vinnare från Liljendahl

I V75-1 har dessutom de bästa och mest betrodda fått de innersta spåren, från ett till fem.

Jag streckar fem av dem och noterar att Cobourg Hanover ska tävla barfota runt om i jakten på sin åttonde (!) raka seger.

Insatsen som Roheryn gjorde senast var ju fenomenal.

Förra veckan lämnade Reijo Liljendahl klart (nästan i alla fall) på Exclamation Mark vilken ni fick här i spalten. Nu tror jag att Reijo har en ny härlig vinnare i Mellby Fantom i V75-2. Kolla vilka spår som hästen har haft i de senaste starterna och hur han har avslutat loppen. Han har varit grymt bra och nu har ”Fantomen” ett kanonläge, snabb ut som han är. Får hur som helst ett bra lopp från innerspåret.

Jag ringde upp Reijo som höll med och tyckte att det var bra feeling för seger även den här veckan, med tanke på hästens senaste prestationer och läget. Är i skrivande stund endast spelad till åtta procent. Är det redan julafton?

Ödslar inga fler streck

V75-3 vinner Perfect Spirit fram och baklänges. Kan man vinna Sprintermästaren utan att vara som bäst förstår man vilken enorm häst det är. Vilket man i och för sig redan har förstått tidigare då han vunnit Hambletonian och mycket annat... Nu säger tränare Redén att han känns ännu bättre och då
ödslar vi inte mer utrymme här utan spikar.

l  l  l 

Jag var först inne på att spika Kindy Cane i stoloppet som vann i övertygande stil i första starten för Veijo. Men nu möter hon äldre och mer rutinerade konkurrenter och Veijo var även osäker på hur hon tar sig iväg i voltstart då hon inte har varit någon snabbstartare tidigare.

Rysaren är Ryssebo La Reine. Oj, oj, oj, vilka lopp den här stenhårda damen har gjort. Hon är inte ett dugg borta trots läget.

Don’t Mind Me i spets och så Timo Nurmos stenkrossar Linus Boy och GlobalSatisfaction känns som ett säkert lås i V75-5.

Nurmos skruvar i grepp i bakskorna på Araw Hoss nu som inte fick rätta fästet senast och slog
i vagnen. När han dessutom har lopp i kroppen är det toppchans till revansch och kross i V75-6.

Vet ni vem jättebedövaren är?

Barbara L.Hanover. Satt fast senast och hade vunnit med lucka. ”Inte sämre än någon annan här”, sa Reijo till mig.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V75-tips