Peter Untersteiner: ”Det är att ta i för mycket”

Halmstadtränaren inför uttagningsloppen i Svenskt Travderby

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Peter Untersteiner

avChristoffer Wickman

TRAV

I fjol såldes Alcoy till Frankrike.

Nu är den fyraårige hästen tillbaka i Sverige.

Alcoy nämns som en av slutsegrarna i Svenst Travderby.

– Det är väl att ta i för mycket, säger Peter Untersteiner.

Fyraårige Ready Cash-sonen Alcoy hade en lyckad tävlingssäsong i Sverige som treaåring, han vann uttagningsloppet till Svenskt Trav-Kriterium och slutade sedermera fyra i finalen och han sprang in drygt 500 000 kronor på sina sju starter.

Sedan lämnade dock Alcoy Sverige, Halmstad och Peter Untersteiner, då han blev såld till Frankrike.

– Det var så klart jättetråkigt att bli av med honom, men jag gratulerade ägaren som fick ett bra pris, har Peter Untersteiner tidigare sagt.

Men lagom till det anrika och klassiska storloppet Svenskt Travderby är Alcoy tillbaka på svensk mark – för att vara med och slåss om miljonerna.

Alcoy gjorde sitt första framträdande på svensk mark så sent som 11 augusti på Åby sedan finalen i Svenskt Trav-Kriterium i oktober i fjol, och efter att ha besegrat hästar som Perfect Spirit, Enterprise och Lucifer Lane så har Alcoy från ”ingenstans” växt fram som en av förhandsfavoriterna i Svenskt Travderby.

”Var väldigt positiv”

När Alcoy gjorde starten på Åby den 11 augusti hade han precis kommit tillbaka till Sverige och Peter Untersteiner, och Halmstadtränaren låg lågt, mycket lågt, på förhand. Vinnaroddset på Alcoy skrevs till 47 gånger pengarna, och på V75-spelet var han i stort sett ospelad.

– Han var väldigt positiv på Åby senast, vi fick det visserligen serverat, men han gjorde det väldigt bra, säger Peter Untersteiner.

I segerintervjun efter det loppet sa du att det var en av de mest överraskande V75-segrarna som du varit med om?

– Jag hade ju sett resultaten och att det varit tveksamt i Frankrike. Han kom i fin författning hästen det gjorde han, men jag kan ju inte trolla och jag tränade honom precis som jag gjorde innan han åkte. Jag anmälde till Åby för att jag ville att han skulle få ett lopp i kroppen innan uttagningarna till Svenskt Travderby och planen var att bara hänga med och det gick verkligen över förväntan, säger Peter Untersteiner och fortsätter:

– Jag sa innan loppet att han mötte övermakten och så såg det också ut på papperet, men det löste sig bra för vår del, samtidigt som några av de andra konkurrenterna kom lite snett på det.

”Hoppas folk har rätt”

Efter Åbytriumfen är Alcoy jättefavorit på V75 i sitt uttagningslopp till Svenskt Travderby, och vissa menar också på att han kan vinna finalen.

– Det är väl att ta i för mycket, tycker jag. Han gick bra hos mig i fjol och efter fjärdeplatsen i Svenskt Trav-Kriterium så såldes han, och sedan hörde de av sig för någon månad sedan och ville prova Svenskt Travderby då hästen är svenskregistrerad, och på den vägen är det.

Hur har Alcoy tagit Åbystarten?

– Det ser bara bra ut med honom, han har gått lugna jobb efter senast och verkar må bra. Vi lottades till fint utgångsläge och det ska bli kul att tävla med honom. Att han ska tillhöra förhandsfavoriterna till slutsegern tycker jag som sagt är att ta i för mycket, men jag är nöjd med min häst och hoppas att folk har rätt, säger Peter Untersteiner.

Förutom evig ära och berömmelse och en plats i historieböckerna tar vinnaren i Svenskt Travderby hand om förstapriset på två miljoner kronor, fyra miljoner kronor om hästen är med i Premiechansen

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav