Stig H:s försvar: ”Banan är bra”

Foto: Stig H Johansson.
TRAV

Micke Nybrink går till hård attack mot Solvalla och menar att banan har Sveriges sämsta underlag.

Nu försvarar Solvallatränaren Stig H Johansson banan.

– Jag tycker att den har varit anständig efter omständigheterna i vinter, till och med bra vid några tillfällen, säger han till Trav365.

I sin krönika i tisdagens Sportbladet går Sportbladets krönikör Micke Nybrink ut och kritiserar Solvallas bana.

”Snart är det Elitloppet och Solvalla har en av Sveriges sämsta ovaler. Djuren tar stryk, de enda vinnarna är veterinärerna. Inte ens Solvalla sparar pengar för det handlar bara om kunskap och inställning.

Ni kanske minns att Håkan B Johansson, suverän banmästare i Halmstad, skulle upp och fixa till underlaget inför Elitloppet i fjol. Det stoppades i sista minuten. Politik? Feghet?”, skriver han.

Håller inte med Micke

Solvallatränaren Stig H Johansson håller dock inte med Nybrink, utan han menar att banan har varit bra den här vintern.

– Jag måste säga att det har varit perioder då den har varit mycket sämre än vad den har varit i vinter. Jag tycker att den har varit anständig efter omständigheterna i vinter, till och med bra vid några tillfällen.

Vad tycker du om Micke Nybrinks krönika?

– Micke Nybrink är väl Micke Nybrink. Han är ju krönikör och journalist för att han ska dra till sig läsare och då ska han inte säga platta saker. En sådan här grej drar till sig läsare, det blir fullt fokus på alla kanter för att få kommentarer från mig och Tore Fyrand.

Travtränaren Robert Bergh tar även upp frågan på sin hemsida och menar att den dåliga banan kan vara en förklaring till att Stig H Johansson får problem med gaffelbandsskador.

”Svårt att förstå”

Berghs förslag är att byta ytlagret på banan och ha ett svart underlag istället – men Stig H Johansson håller inte med sin kollega.

– Att man skulle få mindre gaffelbandsskador för att man drar på något svart på banan har jag svårt att förstå. Dessutom om han menar kolstybb är det inte säkert att det fungerar så bra med de svenska förhållandena. Vi har helt annat klimat än vad Frankrike har, det känns inte som en bra idé, säger Stig H.

– Jag har inte haft speciellt många gaffelbandsskador de senaste åren, det var väl kanske någon period. Men så kan det vara med allting, det går i vågor, och det är inte alltid lätt att hitta anledningen. Jag har haft någon enstaka gaffelbandsskada på mina hästar, men det har inte varit någon epidemi, säger Johansson.