Sofia Aronsson: ”Det kändes lite orättvist”

Proffstränaren om tuffa sommaren, nya året – och framtidsmålet

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Sofia Aronsson

Efter en tung sommar med mycket sjukdomar.

Nu ser proffstränaren och TV4-profilen Sofia Aronsson, 34, fram emot ett nytt år.

Hon gör det med en uppåtgående formkurva – och ny hemsida.

– Det kändes lite orättvist i somras, det var ena skiten efter den andra, säger hon.

Axevallatränaren Sofia Aronsson har med 1,5 månad kvar av 2018 kört in drygt tre miljoner kronor.

Det är inte så långt ifrån fjolårets siffror på 3,8 miljoner kronor, eller rekordsiffrorna fyra miljoner kronor från 2016.

Men faktum är att 34-åringen gärna glömmer större delen av 2018.

Anledningen: sjukdomar i stallet.

Nu blickar hon fram emot ett nytt år, med uppåtgående form i stallet – och med en ny och fräsch hemsida.

”Kändes lite orättvist”

Sofia Aronsson flyttade tidigare i år in på sin nya miljongård i Skara som hon köpte 2016, och den flytten kan vara en av faktorerna bakom den tunga sommaren och hösten för stallet.

– Det var varit en berg och dalbana i år, vi började otroligt bra och sedan flyttade vi in i de nya stallarna och det fortsatte gå bra, men sedan kom en rejäl dipp i somras som höll i sig hela sommaren och en bit in på hösten, säger Sofia Aronsson och fortsätter:

– Vi har väl egentligen inte hittat felet till varför, men det har funnits många förklaringar till alla hästar. Jag kan inte dra alla hästar över en kam, men man får gå på spökhistorien om att det brukar alltid bli ett litet formtapp när man flyttar in i nya stallar.

Axevallatränarna upplevde sommaren som tuff.

– Det kändes lite orättvist, det var ena skiten efter den andra med olika hästar, säger Sofia Aronsson och fortsätter:

– Men sedan har många hästar också kommit upp i klass när de sprungit på sig pengar och då är det inte så enkelt heller, och några hästar har heller inte varit lika bra. Men även de bra hästarna gick riktigt dåligt i somras, vi tog prover och kollade värden flera gånger om, men det gick inte att komma fram till varför.

”Svårt hålla toppform i flera år”

Men i oktober och november har det börjat vända för Sofia Aronssons stall, med flera segrar och topplaceringar.

– Det börjar se bättre ut nu, säger hon.

Är det lite så att det ska bli skönt med ett nytt år, en ny säsong?

– Ja, men lite så, man hoppas snart att det är slut så man får börja med en ny säsong. I fjol var det tvärtom, då kändes det lite tråkigt att komma ner på noll igen när det gick så bra.

Sofia Aronsson har den här tävlingssäsongen upplevt sin tuffaste, sedan hon blev proffstränare.

– Jag har aldrig haft sådana här problem förut, det har bara flutit på i flera år, men någon gång så kommer det ju, det är svårt att hålla toppform i flera år. Man lär sig alltid någonting av sådant här och man har ju också hört och läst om andra travtränare haft samma problem. Jag ser fram emot en ny tävlingssäsong nu, och det känns som det är på väg uppåt i stallet, det gör det.

”Inte min starka sida”

Sofia Aronsson går också in i det nya året med en ny och fräsch hemsida, som såg dagens ljus för några dagar sedan.

– Det är väl inte min starka sida men jag har fått en del hjälp och jag är nöjd med det. Jag har alltid tyckt att det varit viktigt med en bra hemsida och jag har också haft en hemsida i alla år, förutom de två sista åren. Jag är inget datageni och det krånglade en del med en gamla hemsidan och slutade fungera och samtidigt fick jag väldigt mycket att göra hemma, så tanken var inte att glappet skulle bli så långt och det blev lite längre än vad jag hade hoppats, men det är bättre sent än aldrig.

Vad tycker du är vikten med en bra hemsida?

– Man kan använda den till massa olika grejer, man använder den själv som tränare hur man vill ha kontakt med sina hästägare. Jag kommer som jag alltid gjort ha sms och telefonkontakt med mina hästägare, men med min nya hemsida så blir det som en ännu större familj. Jag tycker det är viktigt för alla som är intresserade, alla som följer med stallet och hästägarna, nu får de information om alla hästar.

Sofia Aronsson har under flera år varit verksam även i Frankrike, men det här vintermeetinget kommer det se annorlunda ut.

– Jag har bara en häst där nere nu och det är min egna, och jag hoppas åka ner till våren med en eller ett par hästar, så får vi se hur det artar sig. Men jag har 45 hästar här hemma nu och egen gård, så det kommer inte bli som tidigare. Jag hoppas dock i framtiden någon gång att jag ska ha en filial där nere, halvår eller helår, men som läget är nu har jag inte tillräckligt med hästar i den klassen att de är redo att åka ner, men jag hoppas jag kommer ha det i framtiden, säger Sofia Aronsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN