Här dödsstörtar hästen i loppet

avMadeleine Brohlin

Robert Bergh förlorade ännu en talang – tredje gången han mister en favorithäst

Foto: TV4

Robert Berghs löfte The French Kiss dog i en tragisk olycka under söndagen.

Det här var tredje gången som Bergh förlorat en talang på grund av en olycka.

– Även om hästen bara var tre år så hade han redan tagit plats i mitt hjärta, skriver han på sin hemsida.

Robert Bergh skulle starta sin treåring The French Kiss på Vincennes i Paris under söndagen,

Men när han skulle köra ut hästen på travbanan började den stegra och ramlade bakåt. Hästen landade på nacken och blev liggandes på banan. Till slut fick veterinären avliva hästen.

Efter olyckan kunde Robert Bergh konstatera att han haft en väldig tur, då det var nära att han fick hästen över sig.

– Ja, det var mycket nära. Jag hann precis slänga mig undan innan han störtade i backen. Jag har ont i kroppen nu efteråt men jag är oerhört glad att jag är vid liv. Hade jag hamnat under hästen hade jag kanske brutit nacken och dött jag också, berättade han.

Gråten i halsen

Efter olyckan skrev han om händelsen på sin blogg. Det här var inte första gången som Robert Bergh var med om en allvarlig olycka. Redan som lärling fick han uppleva hur en häst som hette Brännåsflickan dog. Han körde inte själv hästen vid olyckan, men hade den som passhäst.

– Det var en fantastisk häst som tragiskt nog dog på banan. Jag åkte ut som lärling och vann loppet efter med gråten i halsen, berättar han.

Kunde inte tävla

2004 skadades Robert Bergh och Peter Forsbergs stjärnhöst Tsar d'Inverne i en olycka på Bergsåker. Robert Bergh var ute och körde ett snabbjobb med hästen då en presenningen föll till marken och skrämde hästen.

Tsar d'Inverne sprang in i ett annat ekipage. De två kuskarna kastades ur sina vagnar och hästarna sprang omkring på banan.

Efter olyckan kunde Tsar d'Inverne inte tävla på två månader. Hästen kom tillbaka till tävlingsbanan och lyckades starta ytterligare 17 gånger, men hästen höll inte och fick avlivas 2006.

– Alla tre har varit speciella hästar för mig och sedan blev det extra speciellt när de har varit inblandade i olyckor. Men livet går vidare och det kändes lite bättre när man går in och vinner ett lopp efteråt.

Trots den tuffa början på året så har 2010 ändå börjat bra för Bergh. På tre dagar har han kört in över en miljon kronor.

– Jag har aldrig varit med om en sådan rivstart. Det har blivit tre raka segrar här i Frankrike. Vi har en fantastisk sammanhållning i personalen och det är en stor del av framgången. Jag är underrättad och uppdaterad hela tiden om vad som händer både här och i Sverige.

Under måndagen var Bergh kvar i Frankrike och tränade hästar, men på onsdag ska han vara tillbaka i Sverige då han har två hästar till start inom V64.

– Best Defense har bra smygläge, men har haft svårt att sätta dit nosen. Min bästa chans är Staro Cold Carat. Han hoppas jag på. Som det känns nu kommer jag att kunna köra. Jag får försöka leta reda på en massör här, säger Bergh.