VM i V75 2018

Hjördis, 74: ”Vad ska jag dit och göra...?”

Enda kvinnan i VM i V75: ”Det är läskigt”

Av: 

Trav365

ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog tillsammans med Hjördis Ählberg, 74, som är enda kvinnan i finalen av VM i V75, och katten Zoe.

Foto: ATG

TRAV

Hon har haft alla sju rätt i tre av sex deltävlingar i VM i V75.

Finalfältets enda kvinna, VM-drottningen, Hjördis Ählberg, 74, har inga större förhoppningar att skrälla i finalen.

– Det är en vinst för min del att bara vara med i finalen, säger hon till Trav365.

Hjördis Ählberg, 74, är årets enda kvinnliga deltagare i finalen av VM i V75. Hon har haft alla rätt i tre av sex deltävlingar och hamnade på en niondeplats av cirka 38 000 deltagare.

När Trav365 når succéspelaren Hjördis Ählberg, är hon hemma i Järfälla och pluggar trav-historia inför lördagens final.

Hur lägger du upp dina system?

– Jag tar ut startlistorna, kollar tidningarna, Björnkollen och Stefan Hultmans program. Ska jag välja en, är det Björnkollen som jag följer mest, säger Hjördis Ählberg

– Jag spikar oftast en favorit, jag är ingen som är ute på djupvatten och chansspikar, väljer heller aldrig bort en favorit. Sen tycker jag ofta Jorma Kontio sätter dit sina chanser när han är favorit men jag har ingen statistik på det, sen har vi ju Örjan Kihlström som jag ofta tar med.

”Det är läskigt”

Hjördis Ählberg bor i Järfälla utanför Stockholm och förutom trav så gillar hon att resa, läsa böcker och umgås med sin katt, Zoe. Intresset för trav kom av en slump för 19-20 år sedan, det började med att en kollega spelade en dagens dubbel.

– För 19-20 år sedan så spelade en kollega dagens dubbel åt mig som gick in och jag vann 1000 kronor, efter det blev jag lite intresserad. Ett par år senare började jag spela V75 med en granne, vi slog våra kloka huvuden ihop och gick igenom omgången varje lördagsförmiddag. Men jag är absolut ingen storspelare, utan jag brukar spela lite mindre system.

Nu är du i final i VM i V75, hur känns det?

– Det är läskigt, min första tanke var att ”vad ska jag dit och göra?”, men det är klart jag ska åka dit och göra så gott jag kan, hoppas att jag svarar rätt på någon fråga. Det är en vinst för min del att bara vara med i finalen och komma på plats nio av tio-tusentals deltagare.

Hur laddar du upp i veckan?

– Jag pluggar travhistoria hela dagarna. Jag har läst mig till att det finns 33 travbanor i Sverige och att boden-banan är den nordligaste vi har.

Det är lätt att man svävar ut på annat när man letar i travhistoria, exempel hittade jag på hästarna Queen L och Ina Scott tidigare, vilka fina hästar det var.

”Många duktiga tjejer”

Har du redan nu något drag till lördagens super-jackpott?

– Jag har inte riktigt koll på vad det är för lopp ännu, Oskar J Andersson är en av favoritkuskarna, så jag säger Maintainabilitly i lärlingsloppet (V75-2). Måste också säga att det är så kul att vi har många duktig unga tjejer som är på gång.

– I sista avdelningen (V75-7) säger jag Dear Friend med Johan Untersteiner, den har gått bra på slutet.

Totalt handlar det om 16 finalister som kommer att vara med i en kunskapstävling i Stockholm där finalrundan med de tre bästa visas i programmet V75 Direkt i TV12.

VM-mästaren vinner 250 000 kronor, tvåan i VM i V75 får 75 000 kronor och trean 50 000 kronor.

CHARLIE HEDSTAD

Publisert:

LÄS VIDARE

Tokskrällen på V75: ”En outsider igen”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

VM i V75 2018

V75

Trav