Efter succén – Antonio Tabac till Holland

Tjänat 1,3 miljoner kronor – på några månader

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom

Efter den stora succén.

Nu ska Oskar Kylin Blom och Antonio Tabac till Holland.

– Det ska bli spännande, både för mig och hästen, säger Oskar Kylin Blom.

I början av sommaren flyttade den sexårige travhästen Antonio Tabac från Stig H Johansson till Gävle och Oskar Kylin Blom.

Resten är som taget ur vilken saga som helst.

Antonio Tabac har på tio starter hos Oskar Kylin Blom tagit sju segrar, han har klättrat igenom klasserna och i lördags tog han sin femte raka V75-seger i Örebro, och vann sin debut i den högsta klassen, Gulddivisionen.

Det verkar inte finnas något stopp för Kylin Bloms förvandlingsnummer, som sprungit in 1,3 miljoner kronor på fyra månader hos Oskar Kylin Blom, 129 900 kronor i snitt per start.

Efter den stora succén ska nu duon på äventyr till Holland.

Foto: TR Bild
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom

”Ägaren hade inte ekonomin”

Men, vi tar det från början. Hur hamnade Antonio Tabac hos Oskar Kylin Blom?

– Det var ägaren till hästen som väl inte riktigt hade ekonomi att ha honom i proffsträning, så då frågade han mig om jag ville leasa hästen. Jag kände ägaren sedan tidigare och tyckte det lät spännande, och jag hade ju sett hästen tidigare och tyckte det var en spännande häst, berättar Oskar Kylin Blom.

Vad visste du om hästen när du fick in honom i träning?

– Jag hade sett honom i ganska många lopp så jag hade lite koll, men just då visste jag inte mer än så. När jag hämtade hästen hos Stig H Johansson så sa Stig till mig att jag skulle få kul med den här hästen, och att han skulle tjäna en del pengar.

Trodde du det skulle bli så här bra?

– Haha, nej, det fanns inte på kartan. Jag trodde det kunde bli en bra tävlingshäst som skulle kunna hävda sig lite, men att det skulle bli så här bra, nej, det gick så klart inte att tro.

”Hade lite småsaker jag ville prova”

När Oskar Kylin Blom fick in Antonio Tabac i träning så var det första målet att vara med i High Coast Midnight Race på Dannero 21 juni, ett försökslopp med final samma tävlingskväll med 200 000 kronor till vinnaren.

– Det var det första målet jag hade med hästen men för att få vara med och starta där så var han tvungen att vinna debuten för mig på Romme, för hade han inte vunnit där så hade han inte haft poäng nog för att komma med till Dannero. Jag hade lite småsaker som jag tyckte skulle vara kul att testa med Antonio Tabac för att se om det funkade, bland annat en ny vagn, och det gjorde det ju. Sedan tänkte jag att hästen skulle få tävla på lite med en förhoppning om att han skulle utvecklas och bli lite hårdare och tuffare, för det kändes som det var det som han behövde, och det har han ju blivit.

Man kan kort säga att han överraskat positivt på dig?

– Ja, det har han, det har han verkligen gjort.

Foto: TR Bild
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom

”Kändes sjukt fin hela loppet”

Efter fyra raka V75-segrar var det i lördags dags för Antonio Tabac att göra debut i Gulddivisionen, den högsta klassen, på V75 från Örebro. Om det tog stopp där? Nej, Antonio Tabac brakade till ledningen och vann, närmast före Elitloppstrean Nadal Broline.

– Jag tänkte på förhand att det skulle vara roligt att testa honom i ledningen, han har ju gjort några otroliga lopp i andra och tredjespår. Men hästen är ganska svår sådär, man vet inte riktigt på förhand om han kommer öppna snabbt eller inte för han behöver lägga ner sig i grejerna för att öppna ordenligt, och precis när startbilen släppte fältet så kände jag att han skulle öppna bra så då körde jag, säger Oskar Kylin Blom och fortsätter:
– Jag har haft lite som mål att prova honom i ledningen men jag ville inte gå ut på förhand inför i lördags och säga det för då kanske han inte hade öppnat snabbt alls och då jag ville undvika dödens på Love Matters så hade jag blivit tvungen att ta upp min häst och då hade det blivit fel. När jag väl nått ledningen så fanns det aldrig en tanke på att släppa ledningen med honom heller. Han hade liksom inget krav på sig i lördags heller, hade han varit trea från ledningen så hade ingen sågat honom för det utan folk hade tyckt det varit en bra Gulddivisionsdebut och därför var det lite läge att köra i spets, nu när man inte hade några krav på honom.

När kände du att det här kan ju gå vägen?

– När vi passerade mållinjen, skrattar Oskar Kylin Blom och fortsätter:
– Han kändes så sjukt fin hela loppet hästen, samtidigt låg han kanske på lite för mycket för att jag skulle vara helt nöjd, men samtidigt så var det också skönt att känna att han kunde gå i bra tempo och vara lite ambitiös men ändå hålla stilen och gå undan till slut, för det kommer behövas när han nu ska möta de bästa hästarna i högsta klassen, då måste han tåla det och det var skönt att känna att han grejade det.

Foto: TR Bild
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom

”Ville inte berätta för någon”

Hur långt kan det här bära?

– Det vill jag inte spekulera i för mycket, det är klart jag har förhoppningar om att han ska kunna ta ett steg till och vara med i något större lopp nästa år, men han måste visa det. Han har ju bjudit på en hel del redan hästen, det kan man verkligen säga.

Hur har han tagit lördagens segerlopp?

– Han verkar väldigt pigg och glad och han tar det väldigt lugnt mellan starterna, han får gott om tid att återhämta sig och han ska joggas lite lätt först på torsdag.

Vart blir nästa start?

– Det blir i Prijs der Giganten i Holland 11 november, han var inbjuden dit redan innan lördagens start i Örebro men jag har inte velat sagt det till någon, jag ville ha lite bekräftelse på hur han skulle ta det. Det ska bli spännande, det blir en långresa och jävligt kul och det blir nytt både för mig och hästen. Jag tror det är 35 000 euro i förstapris, säger Oskar Kylin Blom.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav