Experten: ”Det är så dåligt planerat av UET”

Masters-finalen i Östersund går miste om franska topphästar: ”Vill inte gå ut så tajt”

avErik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild
Anders Lindqvist dömer ut UET:s planering kring Masters-finalen och ger ett förslag på hur han vill se upplägget i framtiden.

Det ser ut att bli ett revanschmöte mellan Propulsion och Readly Express.

Men många av de franska kanonerna nobbar Masters-finalen på Östersund.

– Det är så dåligt planerat av UET, säger experten och travtränaren i Frankrike, Anders Lindqvist.

19 hästar är anmälda till Trotting Masters-finalen på Östersundstravet nästa söndag där det är meningen att Europas bästa hästar ska göra upp om förstapriset på två miljoner kronor.

Man kan nu se vilka som preliminärt anmälda till loppet, men på måndag 09.00 kommer startlistan till travets Champions League-final att bli definitiv.

– Jag sticker ut hakan och säger att det kan bli det bästa travlopp som körts i Sverige, har Östersunds sportchef, Jan Quicklund, sagt i en tidigare intervju.

”Om allt är som det ska...”

Och loppet ser ut att få ett revanschmöte mellan Propulsion (som vann Åby Stora Pris) och Readly Express (som blev tvåa i loppet med en retligt liten marginal).

– Ja, om allt är som det ska när det är dags och anmäla så blir det så, sa Readly Express tränare, Timo Nurmos, under torsdagen.

”Brukar inte ändra sina planer”

Men loppet går miste om flertalet franska kanonhästar, som är med i toppen på Masters-listan, där man samlar poäng under årets storlopp.

Bold Eagle toppar listan, men där har kretsen valt att avböja start.

– Bold Eagle hade nog kommit om han varit i ordning. Men han har haft problem. Han har varit struken och inte startat på ett tag. Vintermeetinget här i Frankrike är så viktigt att man inte tar några chanser med honom.

”Vill inte gå ut och starta så tajt”

Hästar som Aubrion du Gers, Belina Josselyn och Bird Parker lyser också med sin frånvaro i Östersund.

– Det är så dåligt planerat av UET! dundrar Lindqvist.

Det körs nämligen ett storlopp på Vincennes på lördag, Prix d’Ete, ynka åtta dagar innan Masters-finalen, med en samlad prispott på 200 000 euro.

Endast sju hästar är anmälda, men det är inte vilka som helst.

– Philippe Allaire startar Bird Parker, Traders och Charly du Noyer. Bazire startar Aubrion du Gers. 

Ja, Bazire vill väl inte komma till Sverige heller?

– Nej. Han är svårövertalad. 

– Med så här bra hästar vill man ju inte gå ut och starta så tajt, först på lördag på hemmaplan på Vincennes och köra om så stora pengar, sen dra iväg till Östersund åtta dagar senare. Det här har ju UET vetat om, det känns lite som att fransmännen har saboterat lite när Masters-finalen inte går i Frankrike…jag vet inte.

Idén: En permanent UET-dag

Nu har Lindqvist ett förslag på hur han vill ha den här tävlingsdagen i framtiden. En superdag med de bästa tre- fyra- fem- och äldre hästar i Europa.

– Man borde kunna slå ihop allt till en permanent UET-dag. Det kanske alltid ska gå i Paris, så man får med de bästa franska hästarna, sen flyga in de andra hästarna från hela Europa. Det hade varit väldigt spännande.

– När vi kört våra Derbyn och Kriteriet, i början av november, skulle det kunna gå. Då är det fortfarande hyggligt väder här i Paris också. För att få till det här i framtiden så måste man nog göra så. För de bästa hästarna har man ändå två månader på sig att ladda för Prix d’Amérique sen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav