”Såg mycket otäckt ut...”

Publicerad 2015-05-25

Rikard N Skoglund

Rikshästen L’amour med 1 500 delägare dog mitt under loppet på Dannerotravet under söndagen.

Tränaren och kusken Rikard N Skoglund fick hästen över sig och fördes till sjukhus i ambulans.

– Det såg mycket otäckt ut, säger Thomas B Nilsson, tränarkollega till Rikard N Skoglund, som bevittnade händelsen till allehanda.se.

Med 1 500 delägare var det tänkt att bli en fest under söndagen då L’amour tävlade på Dannerotravet.

Men så blev det inte.

I en mycket otäck och dramatisk olycka dödsstörtade L’amour mitt under loppet – inför ögonen på flera av delägarna som tagit sig till banan.

Tränaren och kusken Rikard N Skoglund fick hästen över sig – och fick föras till sjukhus i ambulans.

”Vilken smäll”

Travhästen L’amour hade tidigt tagit ledningen, men på sista bortre långsidan började hästen att vingla fram och tillbaka och tappa fart. Plötsligt segnade hon bara ner död. Rikard N Skoglund hann inte skydda sig och fick vid landning sin egen häst över sig. Bakifrån kom två andra ekipage som var chanslösa att undvika en kollision.

– Det såg mycket otäckt ut från sidan. Bakomvarande hästar hade ingen chans att undvika en kollision när L’amour tvärstannade och gick i backen. Det blev rena karambolaget. Med tanke på hur fort det gick och vilken smäll det blev var det rena turen att inte personskadorna blev värre, säger Thomas B Nilsson till allehanda.se.

Till sjukhus

Rikard N Skoglund var hela tiden vid medvetande, men fördes till Sollefteå sjukhus i ambulans då han klagade på smärtor i nacke, rygg och ben. Skoglund blev liggandes på banan i 20 minuter i väntan på ambulans. Det anmärkningsvärda från händelsen är att loppet inte blåstes av trots den dramatiska olyckan.

Obduktionen av L’amour får visa vad som inträffade, men det troliga är att hästen var död redan innan hon gick i backen.