Listan: Så ska travet spara 116 miljoner

TRAV

Travsporten ska spara in 116 miljoner kronor under 2014.

Bland annat ska 46,1 miljoner dras in på banornas driftkostnad och 20 miljoner kronor på färre tävlingsdagar.

– 2014 kommer bli ett kärvt år, det kommer bli ett tuffare år för de aktiva, säger Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk Travsport.

I fredags presenterade trav och galoppsporten ett sparkrav på 133 miljoner kronor. Detta efter att spelet på hästar minskat. I år kommer omsättningen landa på 12,1 miljarder – i fjol var siffran 13,1 miljarder. Under 2014 förutspår man en fortsatt nedgång till 11,8 miljarder för 2014

För travsporten kommer det här innebära 116 miljoner kronor i besparingar.

Sparpaketet fördelas med:

46,1 miljoner på banornas driftkostnader

57,3 miljoner i prispengar och premier

5,7 miljoner i uppfödarpremier

6,5 miljoner på Svensk Travsport (förbundet)

– 2014 kommer bli ett kärvt år, det kommer bli ett tuffare år för de aktiva. Tidigare har vi kunnat tagit av sparade pengar i Hästsportens fond men nu finns det inga pengar kvar att ta av, säger Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk Travsport.

I slutet av januari går travet och galoppens nuvarande avtal med staten ut. Travet och galoppen har tröttnat på att inte kunna konkurrera på samma villkor som utländska spelbolag och vill se en förändring.

Skulle ett bättre avtal kunna förändra budgeten för 2014?

– Jag tror inte att det skulle påverka 2014, möjligen i slutet av året.  Det är nog på marginalen. Men det är i vart fall inget som vi törs kalkylera med.  Men det är klart att det eventuellt kan bli något som märks av i slutet av 2014.

Om spelet på hästar skulle öka då?

– Vi har inga tecken på att spelet skulle öka. Det positiva som vi har sett är att nedgången har bromsats upp. Vi hade en nedgång med 5 procent förra året och i år är det 2,5 procent. Men det är fortfarande en nedgång. Men vi ser ljuset i tunneln.

Snart kommer förhandlingarna om ett nytt avtal dras igång.

–  Vi har avvaktat för budgeten 2014 och kommer återuppta diskussionerna före jul och så blir det intensivare i januari, säger Hans Ljungkvist.