Rykten om fuskare skakade trav-Sverige

Foto: Sportbladets Micke Nybrink tog upp ryktena om drogen ITPP i sin krönika – det var bara början på snackisen som blev.
TRAV

2013 har varit fyllt av speciella händelser i trav-Sverige.

Här är Trav365:s lista på de hetaste snackisarna under året som har gått.

På plats 3 finns drogen ITTP, som förbättrar hästars syreupptagnings förmåga. Under sommaren gick rykten i trav-Sverige att flertalet tränaren använde preparatet – men Svensk Travsport hittade inget.

”Har vi fem storfuskare i trav-Sverige ska de hängas ut och bort från sporten för all framtid”.

Så skrev Micke Nybrink i en krönika i Sportbladet när ryktesspridningen i trav-Sverige, om att flertalet tränaren använde drogen ITTP på sina hästar, nådde sin kulmen.

Efter uttalandet blev ämnet en supersnackis.

”Skiten ska upp till ytan”

Flera rykten menade också att ST (Svensk Travsport) varnat fem tränare i landet. Något som fick Nybrink att gå i taket.

– ”Den senaste tidens tysta snackis är att ST (i smyg) har varnat fem svenska travtränare för användande av ITPP. Jag måste säga att jag blir chockad när jag hör det här”, skrev han och fortsatte:

”Varnat. Ni läste rätt. V A R N A T. Vad i helvete är det frågan om? Ska man varna en fuskare? Det känns ungefär lika vettigt som att ringa upp fem mördare och varna dem: ”Vi vet vad ni gör men lägg av nu och se det här som en varning. Nästa gång åker ni fast. Självklart ska skiten upp till ytan. Ingenting får tystas ner. Har vi fem storfuskare  i trav-Sverige ska de hängas ut och bort från sporten för all framtid”.

”Varnar inte någon”

Nybrinks kritik mot förbundet slogs tillbaka av Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

– Vi varnar inte någon, det är inte så det går till vid ett positivt prov. Vi gör ett oanmält besök hos tränaren och utreder. Varningar delas inte ut, det vill jag vara tydlig med. Vi har i 1,5 års tid fått tips om en substans som heter ITPP som förbättrar syreupptagningsförmågan, förklarade han.

Svensk Travsport gjorde efter ryktesspridningen många tester mot just ITTP utan att hitta något i de svenska stallen.