Beskedet: Travet fortsätter i TV4

TRAV

Nu är det klart: travet fortsätter att sändas i TV4-kanalerna.

Det gör att travsändningarna inte tappar profiler som Jessica Almenäs och Per Skoglund.

– Om vi hade valt en annan kanal hade vi satt dem i en knivig sits, att de hade blivit tvungna att välja. Det här var inte avgörande för vårt beslut, men det blev lättare för oss och dem nu när det blev så här, säger Niclas Andersson, vd på Kanal 75.

Under måndagen blev det klart att Kanal 75, som producerar trav-tv, fortsätter att samarbeta med TV4-gruppen.

I tre år framåt kommer travsändningarna att visas i TV4-kanalerna.

– Vi har haft en bra process även om det tagit lång tid. Vi har gått igenom de fyra stora kanalhusen som finns i Sverige i och jämfört, bland annat priser. Men allra mest handlar det om exponeringen. Var kan travet och galoppen synas allra bäst och nå ut till så många människor som möjligt och då är det här det bästa alternativet, säger Niclas Andersson, vd på Kanal 75.

Som Trav365 tidigare har rapporterat så var det ett till tv-bolag som visat intresse för att sända travet. Enligt uppgifter till Trav365 handlade det om Viasat.

Hade det inte blivit TV4 så fanns det en risk att personer som är anlitade för andra tv-produktioner i TV4 hade försvunnit från travsändningarna.

Vägde det in i beslutat att fortsätta i TV4?

– Så är det helt klart. Om vi hade bytt kanal så är det många av dem som jobbar för oss som medverkar i andra program i TV4. Så som Jessica Almenäs, Jocke Johansson, Göran Borgås, Per Skoglund och Patric Skoglund.

– Om vi hade valt en annan kanal hade vi satt alla dem i en knivig sits, att de hade blivit tvungna att välja. Det var inte avgörande, men det blev lättare för oss och dem nu när det blev så här.

Innebär det nya avtalet med TV4 några nyheter?

– Det kommer vara en hel del nyheter så småningom. En stor sak som händer i TV4-sfären är att i slutet på mars så kommer de lansera en ny stor kanal som heter TV12. Vi kommer ligga på lördagar med Vinnare V75 i TV4, men annars kommer mycket av vårt material ligga i den här nya kanalen.

– Det blir ett par nya format, direkt efter det nya året drar vi igång med Solvallas på fredagseftermiddagarna och ett program som heter V65 Direkt. Vi kommer sända från klockan 12.30 till 15.30 varje fredag eftermiddag. Det kommer vara V65-tävlingar men även uppladdningen inför helgens V75.

V86 Direkt är tillbaka

På onsdagar kommer V86 Direkt göra comeback från den 26 februari, klockan 18.30 till 20.30.

– Första veckorna kommer det programmet att ligga i TV4 Sport, men efter några veckor kommer det ligga i TV12 när den kanalen drar igång.

Det kommer även bli flera breda satsningar där travet och galoppen ska ingå i andra program.

– Ett exempel på det är veterinärerna som kommer visas under våren i Sjuan. Det finns ju flera sådana här program där tittarna får följa en viss yrkeskategori. Här kommer man få följa flera olika veterinärer, och en av dem är en travhäst-veterinär.

V75 Direkt alltid i samma kanal

Många av de gamla sändningarna finns kvar. Vinnare V75 på lördagar klockan 18.00-19.00. V75 Direkt kommer sändas varje gång det är V75 och från slutet av mars kommer programmet alltid ligga i TV12.

– V75 Direkt har hoppat tidigare mellan olika kanaler, men nu kommer det alltid sändas i TV12. Även Vinnare V64 på vardagar och söndagar kommer sändas i den kanalen.

– TV12 kommer överta TV4 Sports kanalplats, kanalplats 12. Den här kanalen kommer få rejäl lansering och uppmärksamhet .

En del personer försvinner

Även inslaget i Nyhetsmorgon på lördagar samt fem-minuters-programmet strax före kl 18.00 på fredagar i TV4 kommer fortsätta. Och travet kommer få 45 sekunder i sporten varje vardagskväll.

– Vi kommer se över alla våra program och ändra tilltalet, kanske ändra uppsättningen av personal. Det är en del personer som tillkommer och försvinner. Några som försvinner är Tony Ryttar som flyttar till USA, han kommer vi använda mindre. Reportern Anton Sandholt har skaffat ett annat jobb som inte har med hästar att göra. Vi kommer inte jobba med produktionsbolaget OTW, som vi arbetar med i flera år. Vi kommer i stora delar ta över den produktionen själva, helt enkelt för att bli mer effektiva.

Förhandlar med Jessica

Travets stora tv-profil, Jessica Almenäs, var tidigare anställd av OTW, men sedan ett år tillbaka har hon kontrakt hos Kanal 75.

– Vad det gäller Jessica, så ligger vi i förhandling med henne om hennes avtal som går ut nu vid nyår. Utan att föregå det kan jag säga att det ser bra ut och vi är nära att komma överens. Både min och Jessicas idé är att hon ska fortsätta med det här.

”Hela tiden röra om i grytan”

Under 2014 kommer Kanal 75 försöka hitta nya profiler till tv-sändningarna.

– Vi har en bra talangfabrik i ATG Live, det är en bra träning i live-miljö. En del av dem kanske vi kan plocka in, men i vissa fall kan det handla om att plocka en person utifrån. Vi måste hela tiden röra om i grytan så det känns spännande och fräscht.