Lasse, 69: Tror att vår häst kan vinna

Publicerad 2012-03-27

De köpte en travhäst – och fick utdömda Jasper Lane på köpet.

Nu är elvaåringen inkvalad till Olympiatravets final med en miljon kronor till vinnaren.

– Han duger i finalen också, jag tror definitivt att vår häst kan vinna, säger Anders Hesselgren.

Anders Hesselgren och hans pappa Lasse fick för två år sedan Jasper Lane gratis i samband med en annan hästaffär. Anders Hesselgren slog då till och köpte travhästen Kobold – och fick Jasper Lane på köpet. Jasper Lane drogs då med svåra skadebekymmer och var utdömd.

– Han gick då i en hage och hade inte gjort någonting på tre år, det är faktiskt otroligt, säger Lasse Hesselgren.

Tvåa – till 33 gånger pengarna

I familjens träning har Jasper Lane utvecklats enormt samt blivit kvitt med skadeproblemen. Segrarna under det senaste året har ramlat in och i lördags slutade hästen tvåa i den första delfinalen till miljonloppet Olympiatravet. Det innebär att Jasper Lane nu är inkvalad till finalen – något som chockade spelarna, men inte tränarna.

– Det låter som att man ska skämmas för att han var tvåa, men han är ganska bra hästen och nu fick han ett bra lopp i ett hårt tempo, det var som vi hade hoppats på. Det är lättare att tjäna pengar i

gulddivisionen än att vinna silverdivisionen och jag var bergis hela veckan att han skulle sluta tvåa.

Hur kan han ha blivit så bra hos er?

– Hästen var en talang och fick vila och läka ut sina skador. Han har haft gaffelbandsskador i flera omgångar i Tyskland. De har lappat ihop honom och startat, men nu fick han en lång vila vilket gjort honom gott. Han har bra löphuvud med bra hjärta och lungor. Sen har min son Anders en skoidé som skonar gaffelband, han har tränats på ett bra sätt.

Kan chocka alla – igen

Om några veckor väntar finalen av Olympiatravet och precis som i försöket får Jasper Lane slå ur underläge. Men nu varnar pappan i familjen för en ny skrällchans.

– Han gick snabbast till slut i lördags och jag tror att han duger i finalen också. Clear Sign är bättre än vad många tror, jag tror inte den är speciellt mycket sämre än Wishing Stone som krånglar. Det är spår och löpningsförlopp som är avgörande i loppet, men jag tror definitivt att vår häst kan vinna. Får kan ett liknande lopp kan han på ett par steg överraska alla igen. Jag tippar på att han kommer tvåa och att någon fransk häst vinner, säger Lasse Hesselgren till Trav365.