”Leif har Steinklar spik och ett kul skrällbud”

TRAV

Rättvikstipset: Lira Leif Witasp i knätofsarnas rike.

Spets och slut i V75-2, löjligt lätt.

Sen överraskar dalkarlen i V75-5.

Men frustar Friction förbi i gulddebuten?

jag gillar verkligen Friction. Kanske inte lika mycket som Jessica Almenäs som mer eller mindre kärat ner sig i Stefan Melanders son till Scarlet Knight – men jag kan villigt erkänna att han är min typ av häst.

Han frustar som ett ånglok när han springer (där känner jag igen mig) men till skillnad från mig blir han sällan eller aldrig trött. Just den egenskapen är oerhört värdefull – han är ungefär som 10 000-meterslöparna: när de går i mål ser det knappt andfådda ut.

Det är helt sjukt.

Frictions styrka är flåset, förmågan att springa i stenhårt tempo hela vägen och för att vinna i gulddebuten (V75-3) över kort distans vill det till att Örjan Kihlström som kör inte vilar på avtryckaren. Han måste brassa på från start till mål. Trigger happy.

Om det stämmer och de hittar fram utvändigt ledaren tidigt blir Friction svårstoppad. Skulle det däremot strula eller han tvingas anfalla bakifrån är han sårbar.

Garderar med två

Mina garderingar är två till antalet och då tror alla att det är Beanie M.M. och Amaru Boko det handlar om. Nej, jag väljer faktiskt att plocka bort Beanie på läget. Innerspår bakom bilen med startkanonen Amaru Boko på utsidan innebär rygg ledaren som bäst.

Tur krävs och jag chanser bort honom.

Amaru Boko tränas av Timo Nurmos och om det är något jag lärt mig så är det hans hästar inte behöver lopp i kroppen. Ni såg väl Caddie Gallant i onsdags? Tillbaka efter vila och bättre än någonsin. Amaru har sett en smula skadskjuten ut i år men jag tror inte Nurmos tar ut honom igen utan att ha hittat felet/löst problemet. Spets och slut är ingen högoddsare.

Skrällen och mitt tredje streck hamnar på formkortet Rutger Raket. Får han smyga i hög fart kan speeden bita, förutsatt att Friction inte försvunnit i horisonten.

Nantucket har mycket bra chans i V75-1 där allt motstånd dragit bakspår. Han ser ut att bli jättefavorit och jag kan inte låta bli att plocka med hemmahästen On Track Piraten som höll tappert senast och kommer vara ännu bättre nu.

Stein Daylight är klar i V75-2, det har ni mitt ord på. Senast mötte han Vincennes och Occhione Jet i ett rövarlopp och var kanonbra som tvåa efter att han spetsat, släppt varvet kvar och spurtat frenetiskt. Nu bär det av till front och sen förlorar inte Leif Witasps löfte.

Spikar på allt

Edolles Malte körs av Björn Goop för första gången, har innerspår med volt, kommer från mer­smakande seger, har två lopp i kroppen … det är i alla fall bra chans, eller hur? Björn kör till ledningen, tittar sig bakåt 300 kvar och slafsar till med båda tömmarna in på upploppet. Och sen jobbar vi in honom om det behövs. Jag spikar på allt. 

Diamond of Ace (V75-5) låter Leif Witasp mycket nöjd med. Hästen svek senast men det finns förklaringar och Leif har vässat i jobb i veckan.

Motståndet? Inget extra.

Pitch Command (V75-7) kan ­vara vinnaren av Sommartravets Final och 500 000 kronor. Loppet är snudd på en flopp, kom inte säg att det inte finns pengar att köra om, och ”Pitchen” sköt vasst i skymundan i guld senast.