USA-stjärnan om minnena: Tog hem tre Hambo-segrar

Foto: KANAL75
SUCCÈMAN I USA Per K Eriksson tog hem tre Hambletonian som tränare, bland annat med Prakas 1985. Nu tippar han årets upplaga av treåringarnas superlopp.

avPatrik Fernlund, Minimedia

TRAV

Han har vunnit Hambletonian tre gånger – och var en av USA:s mest framgångsrika travtränare.

Nu berättar Per K Eriksson, 52, om supervinsterna, oron för amerikansk travsport och loppet på lördag.

– Det är ett väldigt öppet lopp i år, jag tror Archangel vinner, säger Per K till Trav365.

Per K Eriksson, 52 år, satsade på en tränarkarriär i USA 1981 och var där fram tills år 2000. Under hans tid i USA firade han enorma framgångar med sina hästar. Bland annat vann han tre Hambletonian då superhästar som Prakas (1985), Giant Victory (1991) och Alf Palema (1992) var först över mållinjen i världens tuffaste, och mest prestigefyllda lopp för treåriga hästar. Lägg därtill att han 1992 även tränade tvåan i mål, King Conch, och att han vann Hambletonian Oaks, stoavdelningen, med Look Out Victory 1995.

Som du märker har Per K Eriksson en meritlista som gör vilken travälskare som helst imponerad. Efter USA-äventyret driver Eriksson nu en relativt anonym rörelse i Sverige då han tränar nio hästar. Hans mest kända häst numera är fyraårige Royal Fighter. Eriksson tränade för några år sedan fram Caddie Comet, som under 2009 köptes av Kristian Huselius. Huselius lät Timo Nurmos ta hand om träningen, och hästen har hittills under sin karriär tjänat 2,2 miljoner kronor.

På lördag är det återigen dags för Hambletonian på Meadowlands travbana. Eriksson var över Atlanten och följde försöksloppen. Nu berättar han för Trav365 om vem han tror vinner årets upplaga.

 – Klassen är jämn, det finns ingen som är outstanding. Det är sex hästar som kan vinna och den som jag tyckte gjorde bästa försöket var Archangel. Tyvärr har han inte bästa kusken, men jag tyckte han gjorde det bästa loppet och han får gälla som min favorit. Uncle Peter gick också riktigt bra, det är öppet men jag tror på Archangel, säger Eriksson.

Tror på favoritfall

I Hambletonian Oaks startar Tim Tetrick och Check Me Out som jättefavoriter. Hästen har varit dominant, och travnestorn Berndt Lindstedt sa i en intervju under torsdagen att hästen är oslagbar. Det tror inte Per K Eriksson.

– Man får inte räkna bort Maven. Är det någon som kan slå Check Me Out så är det den. Hon är allround, och kan gå en riktigt bra avslutning. Jag tror att Maven kommer ut som vinnare. Jag har lite känning för henne, det står helt mellan dessa två hästar.

Tycker du att amerikansk travsport är världens bästa?

– Nej, det kan jag inte säga längre. De har världens finaste unghästar och ligger alltid ett eller två steg före vad det gäller aveln. Men deras sport börjar vittra sönder lite, de har levt på sina enarmade banditer i tio år och fått mycket pengar av casinona. Men de har inte försökt göra något med sin sport och inte byggt upp spel mot travet. Det känns som att verkligheten kommit ifatt dem nu och i Kanada bråkas det just nu och de vill dra in pengar. Det är ett problem, och det sprids automatiskt till USA.

Hur kunde du lyckas så bra ”over there”?

– Vi var noggranna och jobbade hårt. Vi var seriösa, sen fanns det väl någon talang också.

Vilken häst minns du bäst från din USA-tid?

– Det är Prakas. Han slog världsrekord alla kategorier 1985 och var en riktigt bra tävlingshäst. Det är den bästa häst jag haft, och han hade allt. Han hade storleken, steget och styrkan.

Kommer du flytta tillbaka till USA någon gång?

– Nja, det vet jag inte. Det är många som frågar det och man grubblar lite på det ibland men det är inte planen just nu. Man ska aldrig säga aldrig, men just nu trivs jag och min familj bra i Sverige, säger Per K Eriksson till Trav365.