Micke Nybrink: Passar perfekt för ett skiljeheat

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets mest kittlande V75-lördag?

Jag tror fasen det.

Åby Stora Pris är en fartfest i två delar.

Blir det sedan ett skiljeheat så är succén ett faktum.

2005 började Åby köra sitt stora pris som ett heatlopp i två avsnitt med samma hästar. Jag minns att många var tveksamma. Vad är det här nu för skit? Åtta hästar över 1 640 meter med spegelvända spår på V75? Blir inte det konstigt?

Redan 2005 när Gidde Palema slog Steinlager i skiljeheat insåg vi att det här var en krydda vi ville ha mer av. Det var inte trav i mittenfilen, i stället tvingades både vi som spelar och de aktiva tänka annorlunda. Hur det skulle utveckla sig i det andra heatet berodde alltså på vem som lyckats i det första. Det var satans många okända faktorer, på gränsen till error när man skulle sätta ihop systemet – men vi gillade det, eller hur?

Det handlar om två hästar

I år är det inte en miljon parametrar som spelar in, därtill är loppet alldeles för skiktat. Någon menade att de kunde köra skiljeheat mellan Commander Crowe och Sebastian K. på en gång, att det ändå bara handlade om dem.

Jag gissar att Åke Svanstedt accepterar det erbjudandet lika glatt som när jag frågar barnen om de vill åka till Gröna Lund. Sebastian K. är den perfekta travaren för ett skiljeheat.

Han är nämligen vansinnigt snabb en kort bit, de bara blåser till, och att ha honom klistrad i rygg är lika illa som att dra fram Petter Northug till 200 kvar.

Men nu blir det först två vanliga lopp med åtta hästar. V75-1 är det första heatet och Commander Crowe (CC), Europas travkejsare, har spår sju bakom bilen medan Sebastian K. börjar från fjärde. Nu spelar det ingen större roll för CC vad han har för läge. Christophe Martens brukar inte ägna sig åt finlir, han bara kör tills de sitter i ledningen.

Det som talar emot honom är att Svanstedt säkert är den som (om han nu vill?) släpper till CC och sen är det alltså som att ha Northug i rygg. Grattis. Som spelare känns det givet att strecka båda. Det är en slantsingling där den ena (CC) är 70-procentare och den andra (SK) 40.

Ny slantsingling

I V75-5, del två i föreställningen om Åby Stora Pris, bjuder på spår två för Commander Crowe och fem för Sebastian K. Fördel CC? Kanske, även om han knappast gynnas av ett stres­sigt andraspår. Han galopperade kort strax före start senast i Nice och är nog som bäst med läge längre ut i banan. Jag rör inte till det med en massa okända faktorer utan streckar båda. Det är slantsingling igen.

Action Online (V75-2) är en av mina två spikar. Stefan Perssons fyraåring har visat dunderform på slutet och den senaste spurten var något i hästväg. Ger er själva tjänsten att kolla på den i lopparkivet.

Så där ska det se ut.

Jag gillar spurtare.

V75-7, Lyons Lopp, är ett högklassigt långlopp där det normala vore att gå på Raja Mirchi, Kolgjinis kanon. Men krutet har inte varit alldeles snustorrt på slutet – vi får nog sätta i ett frågetecken för toppformen.

Jag spikar i stället en av de starkaste i Stefan Melanders oövervinneliga armé, Saston. Vi kanske borde döpa om honom till Obelix? Han krossar allt.

Micke Nybrink

Publicerad: