Mitman: ”Saknar inte hockeyn det minsta”

Profilen slutade – blev hästskötare • Nya livet • Egenägda V75-favoriten: ”Som en familjemedlem”

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Simon Mitman i Vita Hästen-dressen i Hockeyallsvenskan.

Han var hyllad publikfavorit i Hockeyallsvenskan.

För ett år sedan klippte Simon Mitman, 27, alla band till ishockeyn och lade skridskorna på hyllan för ett nytt liv – som hästskötare.

– Jag saknar inte hockeyn det minsta, säger han inför lördagens start med egenägda V75-favoriten Harran Boko.


ANNONS: Jackpott på 40 miljoner kr – här har du möjlighet att ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system och gå med i laget. [Extern länk]


Den Djurgårdenfostrade forwarden Simon Mitman gjorde sig känd som en hänsynslös lagspelare och hyllades av fansen i Västervik på deras resa från division 1 till Hockeyallsvenskan.

Efter två säsonger i Hockeyallsvenskan och Vita Hästen sa han tack och hej förra våren till ishockeyn och lade skridskorna på hyllan, endast 26 år gammal.

– Man får jobba arslet av sig. Nu har jag bestämt mig för att lära mig hästskötar-jobbet, sa Simon Mitman då till Trav365.

Nu, ett år senare, saknar han inte livet som ishockeyspelare.

– Nej, inte det minsta. När jag slutade sade jag upp hela den där världen fullständigt med agenter med mera. Jag stängde av allting. Jag var tvungen att göra det när jag bestämde mig för att lägga skridskorna på hyllan. Det var ett skönt beslut.

”Otroligt långa dagar”

Sedan i mars i fjol är Simon Mitman hästskötare hos tränaren och kusken Conrad Lugauer. Han ansvarar för tio passhästar, bland annat hans egenägda stjärna Harran Boko.

Och hans nya liv på Lugauers gård går inte att jämföra med en dag som hockeyspelare.

– En matchdag började att man gick upp vid åtta och käkade frukost sedan var jag i hallen vid nio. Det var ganska lugnt, det var gemensam eller frivillig isvärmning, sedan cyklade jag eller joggade innan vi gick på is. Runt tolv var det lunch, man åkte hem och vilade lite för att vara tillbaka vid hallen vid fyra med matchgenomgång. 19 var det gametime.

Låter inte riktigt som i dag, eller?

– Nej, det är inte fullt lika behagligt, ha ha. Jag börjar sex på morgonen och tar ut mina passhästar till hagen och förbereder inför första heatet 07.45. Nästa heat går 09.20 och det sista går 11.45. Då går tiden rätt fort, men det är hästar dom ska duschas och selas. Efter sista heatet är det lunch. Vid halv två tar jag in alla hästar.

– Jämför man med exempelvis tung fysträning inom ishockeyn på sommaren så var det hårt under en kort tid. Som hästskötare är det hårt hela tiden. Det är jobbigt mentalt då det är otroligt långa dagar.

”Det kan gå åt helvete”

Du har ändå haft nytta av din idrottskarriär?

– Definitivt. Alla sportgrejer man upplevt har man nytta av, hur det funkar att jobba i ett team och hitta vägar för att utveckla sig själv hela tiden.

– I det här yrket är det väldigt mycket en berg- och dalbana. Ena dagen kan allting vara på topp och så dagen efter kan någonting gå åt helvete. Man vet aldrig vad som händer. Hästarna kan göra vad som helst och man kan inte snacka med dem, det blir väldigt mycket en envägskommunikation. Man lär sig hela tiden sina passhästar och jag får samla så mycket information det bara går om hästen om hur den beter sig. Det är enklare att göra en rättvis bedömning om hästen ju mer information man kan samla på sig.

”Fått stenhårt träning”

På lördag är det jackpott på V75 från Mantorp och Simon Mitmans egenägda passhäst Harran Boko startar som favorit i V75-1 från spår 2 med Conrad Lugauer i sulkyn.

– Det har varit lite upp och ned och han har haft otur med spåren i de två senaste starterna. Man måste släppa iväg honom från start, det går inte att hålla tillbaka honom. Det blir tufft för honom att gå i tredjespår i 500 meter i högt tempo. Nu har har fått stenhård träning i fyra veckor och känns pigg och glad. Han känns jättefin och jag tycker han är en berättigad favorit.

Vad betyder Harran Boko för dig?

– Jag och farsan äger honom och det är min första egenägda häst. Vi har gått igenom mycket tillsammans. Vi gläds tillsammans när det går bra och sörjer när det går dåligt. Han är som en familjemedlem.

Hur ser målen ut under säsongen med honom?

– Hade du frågat mig för ett år sedan så hade jag velat se honom i det franska vintermeetinget mot Bold Eagle, men det har inte riktigt gått åt det hållet. Det låter klyschigt, men man får jobba dag för dag med honom. Han ska få mogna mentalt i sin takt.

Är du nervös inför starten?

– Nej, jag var mer nervös tidigare, jag känner mig rätt trygg i hans kapacitet och prestation. Men jag vet hur jag blir när det är dags för startmomentet, jag kommer stå och trippa på tå, ha ha.

V75 från Mantorp startar klockan 16.20 och Trav365 liverapporterar från 15.00.


ANNONS: Jackpott på 40 miljoner kr – här har du möjlighet att ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system och gå med i laget. [Extern länk]


ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Hästar

Mantorp

Ishockey