Nybrink: Nu har ”Tarzan” vunnit allt – det känns fruktansvärt rätt

TRAV

Stefan Melander är Sveriges mest

travintresserade människa.

Jag garanterar det. Han gillar bara trav, inget annat. Därför kändes det här fruktansvärt rätt.

Iceland lekte med dem, och nu har Tarzan vunnit allt.

Stefan Melander har, precis som jag, vuxit upp på Solvalla. Som liten flängde han runt överallt och pratade med alla, sprang ärenden och fotograferade. Den lille rödhårige, småfräcke grabben kände alla. Han utvecklade sitt fotograferande till konst, blev hästfotograf på heltid och jobbade jämt. Var han inte på Solvalla och plåtade så letade han sig till någon annan travbana. Det var trav 24/7.

Melander var alltid först framme och gratulerade vinnaren. Han frågade och undrade, la på minnet och drog sina egna slutsatser. Genom att enbart prata med vinnare hela dagarna fick han de bästa tipsen; vem vill veta hur en förlorare tränar?

Stefan ”Tarzan” Melander är utan minsta tvekan Sveriges mest travintresserade kille. Ingen annan

är ens i närheten av att vara så insnöad på trav och hästar.

Varje sekund han är vaken under ett dygn handlar det om trav. Fråga honom inte vad Sveriges statsminister heter. Han kan mycket väl dra till med Thorbjörn Fälldin.

Fråga honom om vad mormorsmor till vinnaren av Kungapokalen 1992 heter så är chansen större att han vet, även om just namn knappast är hans starka sida.

Mäter upp en vinnare

Tarzans styrka är istället hans enorma intresse och hans vilja att hålla på med trav 365 dagar om året, 18 timmar om dygnet. När han sover drömmer han förresten alltid om trav. Hans styrka är förstås även känslan för hästen, han vet allt som är värt att veta, det han inte vet är inte mycket värt. Mycket har han fått lära sig av Sören Nordin, svensk travsports urfader. Tarzan och Sören var kompisar och Sören lärde Tarzan hur man likt en ingenjör mäter upp en vinnare. Med tumstock och blick kommer man långt.

Melander har vunnit allt nu. Hambletonian (Scarlet Knight, 2001), Prix d’Amerique (Gigant Neo, 2006) och Elitloppet i går med Iceland. Vi snackar om de tre största trav­loppen i världen. Den lille Spångakisen som flängde runt och surrade med alla har gått den långa vägen, via stenhårt arbete och ett intresse ni inte kan föreställa er. Hans resa är fantastisk.

Han är beroende av trav

Men tro inte att han lägger av eller känner sig mätt. Han håller inte på med trav för att vinna ett gäng stora lopp världen runt och tjäna en skottkärra pengar. Glöm det.

Det liksom bara kommer på köpet. Det är

en trevlig bonus men absolut inget krav.

Nej, fan, Tarzan håller på med trav för att han är beroende av det. ”Hej jag heter Stefan Melander och är travberoende, nu har jag varit fast i sporten i 45 år.”

Ni fattar, han gillar, som sagt, bara trav.

l l l?

Iceland är en son till Scarlet Knight, hästen som vann två elitloppsförsök men ingen final. Scarlet var en fantastisk häst men han hade en svaghet: han var inte tillräckligt startsnabb.

Iceland har ärvt alla egenskaper av sin pappa, med en skillnad. Han är startsnabb. Just det gjorde att han i stort sett lekte sig till seger i Elitloppet i går. Det var länge sen vi såg en häst vinna så lätt.

Takter i kuskhimlen

Torvald Palema blev tvåa. Han var jättebra men nog förlorade Svanstedt loppet när han valde att snudd på backa från start? Om han hade gasat lite, spetsat och släppt till Iceland, hade det kunnat gå.

Vad tror ni? Eller kanske dragit ett djupt andetag och valt innerspår. Grabbar, ni vet väl att innerspår är rätt bra i stora finaler. Har ni missat det? Spets, rygg ledaren och tredje inner: etta, tvåa, trea – så brukar det se ut.

l l l?

Till sist: Johnny ”kuskarnas kusk” Takter fick äntligen vinna Elitloppet. Det var fasen inte än dag för tidigt. Takter är ingen kille som visar sina känslor i någon omfattning – men den här gången såg han smått salig ut.

Han var i kuskhimlen. Jag gillar honom, han är ödmjuk, vänlig – och en grym driver.