Hon representerar Sverige i lärlings-EM

TRAV

Hanna Olofsson, 25, blir Sveriges representant i lärlings-EM för travkuskar.

Då får proffslicensen vänta.

– Jag känner mig verkligen hedrad, säger Bodentjejen.

Årets lärlings-EM avgörs 9-10 augusti i Frankrike på banorna Enghien och Cabourg. Deltagarna ska ha minst fem och högst 100 segrar, samt får vara max 25 år gamla.

Sverige representeras av den lärling som vid anmälningstillfället (15 maj) är segerrikast med ovanstående förutsättningar, och ej tidigare har deltagit i lärlings-EM.

I år blir det Hanna Olofsson som får försvara de blågula färgerna. Hanna som i karriären vunnit 60 lopp på 756 starter.

– Jag kände till kriterierna för att bli uttagen och hoppades att jag på en chans. Men jag blev ändå överraskad och så klart jätteglad när jag fick beskedet, säger Hanna Olofsson.

Har kört lopp i Australien

Den rutinerade travkusken har en del erfarenhet av att köra lopp utomland, men hon har aldrig tävlat i Frankrike.

– Nej, inte i Frankrike. Däremot har jag kört lopp i Norge, USA och Australien.

Att Hanna Olofsson blir Sveriges representant i lärlings-EM innebär samtidigt att hon får skjuta på sina planer att bli proffstränare.

– Ja, jag kan ju inte byta licens nu. Annars var det på gång att jag skulle starta upp en egen verksamhet. Det har i och för sig varit på gång i många år, men jag är lite försiktig... Men samtidigt är det inte fel att skynda långsamt och lära sig mer innan man står på egna ben.

Att kunna skriva Europamästare på visitkorten skulle inte vara fel inför en blivande proffskarriär.

– Det är klart att jag siktar på det, men samtidigt hänger allt på vilka hästar man får köra. I vilket fall så blir det en erfarenhet att ta med sig, säger Hanna Olofsson.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75