Experten: Jag har hittat två värstingar

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik C Widman tipsar om spiken Kaffir Face i V64-1.
Foto: KANAL75
Fredrik C Widman tipsar om spiken Kaffir Face i V64-1.

Näsa för överodds och ett sällsynt hästöga.

Solvallas värmningsexpert Fredrik Widmans välutvecklade sinnen har gjort honom enormt populär på landets största travbana.

Nu firar han sin 50-årsdag med att bjuda på sina bästa drag till onsdagens V64-omgång.

Människor som ger travtips finns det gott om. Men få är de experter som gång på gång klarar av att bjuda på vinnande högoddsare och går med stadig vinst även över längre tidsperioder.

Sedan Fredrik Widman startade som värmningsexpert på Solvalla för tre år sedan har han blivit en mindre institution på banan.

"Widmans Wärsting" har blivit ett vedertaget uttryck och de hästar som hamnar under den parollen några minuter innan start sjunker ofta dramatiskt i odds.

Och konstigt vore det annars.

Fredrik Widman har nämligen visat en sällsynt förmåga att pricka in vinnare efter att ha studerat hästarna i uppvärmingen.

Hur bär du dig åt?

– Det är egentligen en sammanvägning av flera saker. Jag tittar dels på tidigare prestationer och den information jag fått om hästens status. Men sedan är det dagsintrycket som avgör det slutliga valet, säger Fredrik Widman.

Vet hur hästen fungerar

Som tidigare professionell travtränare har rimligtvis Widman ett försprång gentemot andra spelare när det gäller att bedöma en värmning.

– Så är det nog. Att jag är väl insatt hur hästen fungerar fysiologiskt, men även hur tränare och kuskar tänker i många avseenden.

Vad tittar du efter i en värmning för att se om det kan vara en tänkbar vinnare?

– Det är hur hästen rör sig, och då pratar vi om spänst, framåtanda och hur den tar ut steget. Har man dessutom möjlighet att jämföra en häst med hur den sett ut tidigare så stärker det intrycket ytterligare.

I år har Fredrik Widman delat ut 52 "wärstingar". På onsdagar är det alltid två, en på V5-spelet och en på V64. Övriga dagar förutom V75 nöjer han sig med en.

Av dessa har tio vunnit. En inte alltför imponerande siffra kan tyckas, men då ska man veta att en "Wärsting" absolut inte får vara favorit utan måste vara en häst som är föga betrodd på förhand.

– Kriteriet vi har satt är att den ska vara streckad på runt tio procent av kupongerna eller möjligen ännu lägre.

Trots att en "Wärsting" i regel sjunker ganska mycket i odds från att Widman basunerat ut den i högtalarna efter sin värmningsgenomgång har de som tagit rygg blivit belönade. Under 2010 är nettovinsten för den som spelat en hundring på varje "Wärsting" drygt 5 000 kronor.

Och då väger man inte in hur de rensat på de olika streckspelen.

Hoppas få en storvinst själv

Får du mycket beröm av människor som spelat på dina drag?

– Ja, det tycker jag nog ändå. Framförallt får jag väldigt lite klagomål och det är väl i sig det bästa beröm man kan få inom den här branschen...

– För några veckor sedan fick jag faktiskt en chockladask av en anonym person som skrev att han fått in en flerkupong tack vare min "Wärsting" Tjacke Gold. Det var trevligt.

Spelar du inte själv?

– Jo, det händer, mest på V75 och inte för några stora pengar. Jag är nog en bättre informatör än spelare. Men det är klart att man hoppas få in en storvinst för egen del också.

Blir du inte sugen på att hålla dina bästa vinnare för dig själv och vinna mer på det sättet?

– Nej, inte alls. Det här är faktiskt mitt arbete. Jag måste leverera bra information, annars sköter jag inte mitt jobb. Om den hjälper någon att vinna mycket pengar så blir jag bara glad.

Så det stör dig inte att dina drag sjunker i odds och blir mer streckade?

– Tvärtom. Jag tar det som uppskattning att folk tror på det jag säger. Det är väl det bästa bevis man kan få på att man gör något rätt.

Den här veckan får emellertid alla Solvallaspelare klara sig utan "Widmans wärstingar". Värmningsnestorn fyller nämligen 50 år på tisdagen och reser till Malta för att fira i lugn och ro med sin flickvän.

Men det har förstås inte hindrat honom från att läsa på omgången och bjuda på sina bästa drag på förhand.

– De bästa spikbuden är 3 Kaffir Face i V64-1 och 15 Bamse Gema i V64-4. Men de blir ju hårt betrodda. Ska vi prata "Wärsting" så ligger 8 Edito (V64-2) och 7 Out of Question (V64-3) närmare till hands.

Robin Johansson/Kanal 75

Publicerad: