Hultman: Kräver inte seger av Maharajah

Foto: Stefan Hultman och Maharajah.
TRAV

Han var överlägsen som unghäst och krossade sina motståndare.

På söndag ska Stefan Hultmans fixstjärna Maharajah ta upp kampen med världseliten i Oslo Grand Prix.

– Jag blir inte besviken om han förlorar, säger Hultman till Trav365.

Stefan Hultmans stora snackhäst Maharajah var överlägsen som tre- och fyraåring då han bland annat vann Kriteriet, Derbyt och Europaderbyt. Maharajah tjänade 7,8 miljoner kronor under sina två första år på tävlingsbanan.

Nu är Maharajah fem år och på söndag ska han för första gången ta upp kampen med den äldre eliten då han startar i Oslo Grand Prix med 1,8 miljoner kronor i förstapris.

”Kanske inte i toppform”

Maharajah, som i år vunnit ett lopp av två möjliga, startar från spår fyra bakom startbilen. Hultmans häst får hårt motstånd av bland annat Olympiatravsvinnaren Copper Beech, Elitloppshästen Beanie M.M. och Spring Erom som slog Maharajah i årsdebuten.

– Min häst möter bra hästar på söndag men det har han gjort hela tiden tycker jag. Han möter äldre hästar nu men det känns faktiskt inte som att det är någon större skillnad. Femåringskullen är fantastisk och jag tycker Maharjah mött väldigt tufft motstånd i de flesta starter han gjort, säger Stefan Hultman och fortsätter:

– Jag har svårt att bedöma några av de andra hästarna i loppet och jag är inte helt säker på att min häst har 100-procentig form. Normalt sett behöver han något lopp till innan han är på topp.

”Kräver inte seger”

Stefan Hultman har under hela Maharajahs karriär hyllat sin häst och i januari siktar tränaren på att vinna världens tuffaste travlopp, Prix d'Amerique, i Frankrike – men på söndag kräver inte Hultman seger.

– Vi åker dit och försöker vinna loppet men jag kommer inte kräva seger. Det här är ett steg i utvecklingen och det går inte att såga honom om han förlorar.

Vad vill du se för att vara med nöjd med honom på söndag?

– Det viktigaste är att han ser fin ut och travar bra. Jag vet inte hur Örjan Kihlström (kusken) lägger upp taktiken men jag misstänker att han snart kommer börja köra honom bakifrån men när han gör det vet jag inte. Örjan kommer fostra Maharajah och han utvecklar honom på sitt sätt.

Tror du Maharajah vinner på söndag?

– Han är en av de som kan vinna loppet. Har Maharajah en bra dag och det stämmer någorlunda med positionerna så är han med och slåss om segern.

Om han är tvåa, är du nöjd då?

– Ja, om han ser fin ut och är tvåa så är jag mycket nöjd med honom.

”Hästen bestämmer”

Om två veckor avgörs Elitloppet på Solvalla, ett lopp som Stefan Hultman vann 2003 med From Above. Nu vill hela trav-Sverige se Maharajah i Solvallas storlopp – men tränaren är tveksam.

– Det är hästen som ska bestämma om vi startar i Elitloppet. Loppet på söndag och dagarna efter kommer avgöra mycket och jag kommer inte starta min häst i Elitloppet om han inte kan springa 1.09,5 i dödens hela vägen. Vi kommer inte tacka ja bara för att jag ska vinka till publiken, säger Stefan Hultman.