Flemming: Han är den som kan vinna

TRAV

Han har gjort sitt bästa år någonsin som travtränare.

Flemming Jensen går inte obemärkt förbi när han startar i Sverige.

Till V75 på Färjestad kommer han med tre hästar.

– Jag tror att en av dem kan vinna, säger Flemming Jensen till Trav365.

Den danske championtränaren har en diger meritlista i storloppen i år. Han har kört in närmare elva miljoner kronor som kusk och nio miljoner till det egna stallet. I Sverige har han visat upp stjärnor som Local Conch och Matilde Tröjborg som båda har imponerat stort på V75.

– Jag tror att det är mitt bästa år som tränare rent sportsligt. Det har flutit på bra hela året och vi har inte haft någon svacka eller sjukdom i stallet. Det har varit optimalt och det kan bli svårt att göra om igen, säger Flemming Jensen.

Den kanske allra största höjdpunkten i år kom i samband med danska derbyhelgen på Charlottenlund.

– Jag vann både Stoderbyt och Derbyt (Odyssee Eastwind och Okay Bee) lördag och söndag. Det var fantastiskt och otroligt stort för mig. Sedan har Local Conch och Matilde Tröjborg varit enormt duktiga. Det betyder såklart mycket att ha två sådana stjärnor i stallet, menar han.

Stall Jensen består av 65 hästar och han ridtränar nästan uteslutande sina hästar i djup sand. Flemming Jensen har bjudit på många förvandlingsnummer genom åren där hästarna har tänt till enormt och fått styrka och hårdhet sedan de kommit i hans träning.

Hur är dagsläget med Local Conch och Matilde Tröjborg?

– De tränas på 80 procent just nu och får ta det lite lugnare ett tag. Local Conch fick en hovböld inför en planerad start i Frankrike och därför blev det ingen resa dit. Vintern kom också tidigt och därför lät jag honom få ett rejält uppehåll med vinterträning. Det kändes fel att dra igång honom igen och han får vänta till våren.

– Matilde Tröjborg har varit fräsch hela tiden och är jättepigg och fin. Hon följer samma träningsupplägg och vi siktar på att starta framåt vårkanten.

Kan det bli tal om Elitloppet för Local Conch och Matilde Tröjborg?

– Man hoppas ju alltid och jag tror att de kan vara med i lite större sammanhang nästa år. Förväntningarna är höga och ett önskescenario är ju att vara med i Elitloppet. Local Conch är så bra och har definitivt hårdhet för att kunna vara med där.

Inför söndagens V75-tävlingar kommer Flemming Jensen med tre egentränade hästar. Han tror framförallt mest på en av dem och så här kommenterar han chanserna.

– Swept To Victory (V75-3) håller fin form men är verkligen beroende av ett bra lopp. Önskescenariot är att hon kommer till ledningen och kan släppa till favoriten. Eller kanske backa ner i rygg på Marshland direkt. Jag tycker att hon gjorde det helt okej senast då hon var ute på en opassande distans. Nu passar den korta distansen mycket bättre och hon är vass på en speed. Jag skulle bli förvånad om hon blåser till dem och vinner och är nöjd med en god premie. Det är annars en lättränad häst och hon har känts helt normal i veckans jobb. Vi siktar på att köra barfota fram och med skor bak om banan är fin.

– K.K.Logistic (V75-6) gjorde det väldigt bra senast men förlorade mot en bättre häst. Det gick fort till slut och jag var jättenöjd med honom. Han har fin form men nu är det lite annorlunda scenarion den här gången med voltstart och 2140 meter. Det är lite minus med båda delarna men trampar han iväg är han ganska kvick ut. Hästen trivs bra när han är med där framme och han håller en ganska hög kapacitet. Jag tror att han är bland de tre främsta och är det någon av mina som kan vinna så är det han. Balansen blir barfota fram om vädret är bra.

– Junior Vang (V75-7) överraskade mig att vinna senast och jag trodde att han behövde fler lopp i kroppen. Han var riktigt bra och blir bara bättre och bättre. Nu möter han betydligt bättre hästar och även om spåret är bra så är han inte så snabb från start. Han är mer stark än snabb och kanske lite missgynnad av att distansen är kortare nu än tidigare. Han känns dock så pass bra att jag ville prova och vi får smyga med och köra till slut. Men min uppfattning är att han inte kan vara bland de tre främsta utan vi siktar på att få lite pengar med oss hem. Balansen blir barfota fram, säger Flemming Jensen till Trav365.