”Hatten av för hårde Piraten”

TRAV

Sportbladets Michael Carlsson efter V75: ”Snyggt tränarjobb”

Vilken hårding han är On Track Piraten.

Nytt världsrekord över lång distans när han vann Müllers för tredje gången.

Hatten av för ett snyggt tränarjobb av Hans R Strömberg.

Världens bästa dalahäst gjorde det igen.

Trots resor kors och tvärs över hela Sverige, resor fram och tillbaka till Belgien, Oslo, New York, så levererar han ändå. Det verkar inte som att sådana här strapatser biter på honom.

En stor del i framgången ska naturligtvis tillskrivas tränaren Hans R Strömberg och skötaren Maja Bäckman. De ser till att hålla världsstjärnan i en härlig författning.

Efter VM-loppet på Yonkers i New Work var Piraten tillbaka på svensk mark. Han fick en perfekt löpning i andra par utvändigt av Johnny Takter. Detta samtidigt som det var ett högt uppskruvat tempo i täten. Över upploppet kämpade han ner den tappre ledaren Takethem och tog hem sin tredje seger i Müllers Memorial. Han gjorde det på nytt världsrekord 1.11,7 över 2640 meter.

Det visar bara vilken enastående häst det här är – då han efter en lång säsong kanske inte har den där sprudlande superformen längre – men ändå räcker det för att vinna på nytt världsrekord.

On Track Piraten har nu sprungit in drygt 12,8 miljoner kronor och nästa stora mål blir V75-finalerna på Solvalla 26 november.

Bra bakom de stora elefanterna

Per Hedberg är en duktig tränare som gör det bra i skymundan av de stora elefanterna. Han är privattränare åt Karl-Erik Bender (stall Palema) och värd att lyftas fram.

Hedberg har 26 hästar på sin tränings­lista och hade två av dem till start på V75.

Båda var favoriter och båda vann – på ett väldigt övertygande sätt.

Först klev Aron Palema runt fältet för Johnny Takter och betvingade ledande Global­satisfaction i en upploppsduell.

En mycket läcker travare som tog sin sjunde seger i tolfte starten och som lär klättra rejält i klasserna.

Det lär även Diva Deo göra och det här superfina stoet är också berikad med rätt inställning. Pang till spets och sedan vann hon lekande lätt för säkre Linus Svensson. Det var Diva Deos åttonde seger i tolfte starten och det här lovar mycket mera.

Startbilen hann nästan inte undan

Slide So Easy imponerade på nytt för Flemming Jensen när han krossade allt via ett mäktigt slutvarv i stayerloppet. Ledande Please Mr Please stretade emot i det längsta men fick ge sig för övermakten den sista biten.

Övertygade gjorde även To Be Or Not To Be där Christoffer Eriksson hade täckning för sin offensiva styrning.

Next To None Sib är kanske landets startsnabbaste häst. Enligt Björn Goop var det knappt så att startbilen hann undan när ­hästen exploderade och flög till spets i ett nafs. Sedan var det spel mot ett mål i V75-5, tillika premiären av Top 7. Det är spelet där det gäller att hitta de sju främsta i rätt ordningsföljd.

Tre spelare lyckades få alla rätt i premiären och belönades med 397 758 kronor.

En ruggigt stark prestation svarade även Thaiger Exclusive för när han trots ett tufft tempo loppet igenom bara gled ifrån i ­läcker stil över upploppet.

Ett mycket bra tränarjobb av Peter ­Untersteiner och det här var fjärde raka segern i nya regin och hästen är alltjämt obesegrad hos Halmstadtränaren.

Michael Carlsson