Trav

”Hans vapen stavas Global Trustworthy”

TRAV

Sportbladets Michael Carlsson om söndagens Extra V75:a

Ni har tidigare år fått klartecken i den här spalten på såväl Chelsea Boko och Readly Express som båda vann Kriteriet från dödens.

Nu säger Timo Nurmos att Global Trustworthy är lika bra som dem.

Trots stenhårt motstånd kan det treårige jättelöftet mycket väl vara obesegrad även efter söndagens final.

Timo Nurmos har vunnit Kriteriet i Sverige fem gånger som tränare – de senaste tio åren. Lägg därtill två Kriterievinster i Finland och man kan konstatera att det minst sagt är ett makalöst facit. Nurmos om någon vet hur man ställer i ordning och formar en kriterie- och derbyvinnare.

I år heter hans vapen Global Trustworthy som är obesegrad efter fem starter. Lika många starter hade Readly Express gjort i fjol när han krossade konkurrenterna i en imponerande uppvisning.

Nu hävdar tränare Nurmos att Global Trustworthy är lika bra som hans bästa kriterievinnare. Det är stora ord att ta till innan ens finalen har körts. Jag hade ett långt snack med Timo i veckan som berättade att hästen har gått framåt ytterligare efter försöket och att det nu blir rycktussar för första gången, vilket har provats i jobb med bra effekt. Det kan även bli tal om barfota runt om för första gången men det är något som Nurmos vill klura på fram till söndag.

Det är ett högklassigt kriterie och jag är imponerad av både Gareth Boko och Policy of Truth som såg jättefina ut senast när de vann.

De blir inte lätta att besegra men jag står fast vid mitt tips på Global Trustworthy som jag hade redan för några veckor sedan.

Barfota såg hon oslagbar ut

Undine har varit en av favoriterna till Oaks de senaste månaderna. Även om hon inte vann försöket där hon torskade knappt så gjorde hon det helt okej. Nu blir det barfota runt om och när  hon provades med den balansen för tre starter sedan såg hon oslagbar ut och såg ut som att hon hade kunnat springa hela den dagen. Det förvånar mig inte det minsta om hon kommer flygande till slut med en kusk i vagnen som lägger beslag på alla miljonlopp som finns.

Annars vill jag vurma mycket för Unrestricted som gjorde ett helgjutet intryck när hon vann sitt försök från dödens för Johan Untersteiner. Jag har stark feeling för att hon kan bli svårslagen igen. Men det är ett stolopp för treåringar och formen skiftar snabbt på hösten så det blir ett gäng streck.

Har ett smaskigt smygläge

I det inledande V75-loppet, som är Diamantstoets final, är det stor varning för Dirty Dancing In. Hon avslutade storstilat som tvåa i V75 senast i debuten för Per Linderoth. Har ett smaskigt smygläge.

I V75-2 har jag omgångens riktiga susare och bedövare. Mellby Elegant satt fast med rubb och stubb senast och hade vunnit plättlätt med lucka. Träffade Robert Bergh på stallbacken efteråt som grämde sig själv över att han inte valde dödens istället.

För tre starter sedan bombade Mellby Elegant fram utvändigt om ledaren och var strålande som tvåa efter Caddie Lisieux.

Den sistnämnde är med igen som favorit men från innerspåret är det som rysk roulette och senast satte den högkapabla damen inte en fot rätt och galopperade.

En härlig liten krigare

I V75-3 så blev både Mellby Emeralds och Rajesh Face för heta­ senast och kom bort. Båda är absolut kapabla att vinna det här loppet om de håller sig i skinnet. Två andra som är kapabla men galopplystna är Algot Zonett och Urchin och båda har fart att vinna om poletten ramlar ner. Fyra streck.

V75-5 ser vidöppet ut på förhand och här gäller det att inte snåla med strecken. Glöm inte Camilo Boko som är bättre än raden.

Reckless är en härlig liten krigare som älskar de här loppen över tre varv. Han har gjort det strålande i sommar mot knivskarpt motstånd och senast gick han ett mäktigt slutvarv och spurtade till seger på Jägersro.

Får han ryggar att gå i under slutrundan så flyger han förbi alla till slut igen.
Micke Carlssons V75-system

V75-1: 13–4–1–8–5–15–10 (12–9)

V75-2: 12–1–3 (8–5)

V75-3: 2–1–7–8 (12–9)

V75-4: 3–12–6–1–8 (4–2)

V75-5: 10–12–11–9–1–7–14–3 (15–2)

V75-6: 3 Global Trustworthy (4–2)

V75-7: 14 Reckless (12–7)

3360 rader/1680 kronor

Michael Carlsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!