Rikshästar fixar V64-miljoner?

Publicerad 2016-12-18

Stall Växjös hästar i Rikstravet: Ambra Godiva och söndagsaktuelle M.T.Kingsize (höger).

Nu kliver Stall Växjö och Stall Karlskrona in i Rikstravet.

Kalmartränarna Thomas Madsen och Anders Zackrisson basar över var sitt stall i tävlingen och båda har hästar till start i söndagens V64-omgång med Grand Slam på hemmabanan.

Tävlingssäsongen för Rikstravet team SHL drog igång 1 december och hugade har ända till nyårsafton på sig att köpa in sig i något av de 14 lagen som inte sålt slut sina andelar.

På söndagen är det dags för de båda Kalmarbaserade travtränarna att ta upp kampen i tävlingen.

Hästar från Rögle och Brynäs stall har segrat under december och totalt sju starter av Rikstravets hästar har slutat med två segrar, två andraplatser och en tredjeplats (per 161214).

Anders Zackrisson har inhandlat sina två hästar till tävling – Ambra Godiva och M.T.Kingsize, och på söndagen gör Kalmartränaren sin första start i tävlingen med den senare.

Fyraårige M.T.Kingsize köptes från Daniel Redéns stall och gör första starten sedan 30 september i söndagens V64-3. En typisk outsider i ett lopp med 15 hästar bakom bilen.

Ett lopp med så kallad spårtrappa där hästarna får spår efter hur mycket pengar de tjänat.

– Jag ville gärna ta ut honom hemma i Kalmar så här i första starten för oss och satt och räknade på ungefär vilket spår han skulle få. Tyvärr tillkom några hästar och det blev ett trettondespår. Inte hundraprocentigt så klart. Men det finns definitivt sämre som spår elva och tolv i de där stora gängen och nu är det som det är, säger Anders Zackrisson.

Favorit i V75

Stall Växjös M.T.Kingsize har inte segrat på 18 försök, något som kan förklaras av att hästen tävlat i hårda gäng. I den senaste starten satt han fastlåst med vinnarkrafter i ett amatörlopp.

Näst senast spelades M.T.Kingsize till favorit i klass II på V75 på Bergsåker i augusti trots ett handikappande bakspår.

– Då var det saker som hände. Enligt Redén tappade han båda framskorna den gången och då är det ju svårt. Det är en stor, fin och rejäl häst. Vi var inte riktigt nöjda i ett provlopp och balanserade om honom lite. I jobbet efter det var vi jättenöjda med hästen.

Ingen tokkörning

Anders Zackrisson vill se hur M.T.Kingsize funkar i hetluften och sträcker sig bara till outsiderchans i förhandstipsen med fyraåringen, som varit påpassad av spelarna i så gott som varje start i karriären.

– Uppfattningen jag fått är att han tål att göra en hel del själv. Jag har förväntningar så klart men kommer inte att ”tokköra” så här i första starten på ett tag bara för att jag har en stark häst. Jag vill se att allt funkar innan jag vågar börjar riktigt offensivt. Hoppas att det blir lite tempo och att man får en vilsam färd framåt i någon rygg. Att det är 2640 meter är bara en fördel, säger lagkaptenen för Stall Växjö.

Sphinx tipsetta

I V64-4 ser Kalmartränaren Thomas Madsens Sphinx d'Inverne ut att bli favorit med Peter Ingves i sulkyn. Stall Karlskronas häst var först ut på tävlingsbanan av Rikstravets hästar vid starten för två veckor sedan.

Treåringen debuterade för Madsen med den äran och slutade tvåa. Sphinx d’Inverne sågs i täten hela loppet men åkte dit i de allra sista stegen i första starten på dryga två månader.

Tränaren själv Thomas Madsen är på semesterresa i veckan och har inte gått att nå för ett uttalande. Att hästen rankas etta i länstidningen Barometern och i Kalmartravets eget tips säger lite om intrycket hästen gav i den senaste starten.

Anders Nilsson är tipster på Kalmartrav och får motivera tipsettan på Sphinx d'Inverne.

– Hästen föregicks av ett gott rykte redan när den kom till Madsen och får godkänt för debuten. Med lopp i kroppen ska han ha gått framåt ytterligare och nu kommer han dessutom att lättas i balansen, från att ha gått med ett par tunga järnskor. Jag tror att det är dags för Stall Karlskrona att bärga första segern nu, säger Nilsson.

Fotnot: V64-omgångarna på söndagarna kryddas alltid med så kallad Grand Slam som växlas ut svårspelade omgångar. Spelare som blir ensamma med sex rätt garanteras tio miljoner kronor i utdelning.

Mikael Wikner, Kanal75