”Jag tycker spelarna har tappat honom helt”

Nye proffstränaren: ”Blir märkligt bortglömd och jag förstår ingenting”

avAndreas Örtengren

1 av 2 | Foto: Foto: Lars Jakobsson
Hans G Eriksson med Lawmaker på Bollnäs 191003

Framtidslöftet och färske proffstränaren William Eriksson, 29, är optimistisk inför V86.

Han tror sig ha en bra chans att utmana om segern i avslutningen med lågprocentaren Lawmaker.

– Spelarna har inte gjort sitt jobb den här gången, säger Romme-tränaren till Trav365.

I kväll saxas V86 mellan Bergsåker i Sundsvall och nationalbanan Solvalla i Stockholm. Omgången känns på förhand svårlöst och det finns stor potential i spelformen.

I den avslutande avdelningen (V86–8) ska fyraåringarna göra upp om 100 000 kronor i Solvallaserien. Loppet går över medeldistans och från spår tre bakom bilen hittar vi William Erikssons Lawmaker.

I vanlig ordning körs hästen av pappa Hans G Eriksson.

Tränaren är förvånad över att hästen i nuläget bara är streckad på fyra procent.

– Jag såg det tidigare och jag måste säga att vanligtvis har spelarna bra koll, men nu har de tappat honom helt. Han blir märkligt bortglömd. Jag förstår ingenting då jag faktiskt är väldigt optimistisk, säger William och berättar vidare om sin syn på loppet:

– Vi har nu ett intressant läge bakom bilen och jag tror mig ha hästen där jag vill för dagen. Vi tänkte rycka alla skorna men efter ett möte med hovslagaren behåller vi dom på. Jag tycker inte det ska påverka nämnvärt utan är fortfarande mycket uppåt.

”Inte förvånad om vi vinner”

Lawmaker har hunnit göra tre starter i den nya regin i Sverige.

– Han var otroligt duktig i första starten för oss på Solvalla. I den andra starten på Gävle blev det helt fel så det loppet kan vi bara glömma. Och nu i den senaste starten på Bollnäs mötte han äldre hästar och gick fullt godkänt, men det blev för långt fram då tempot varit för lågt.

– Jag har stora förhoppningar på hästen och blir inte ett dugg förvånad om vi skulle vinna i kväll. Målsättningen är att vara bland de tre för att nå finalen. Känslan är att det finns mycket i honom.

Vem ser du som värst emot i kväll?

– Jag tycker att det är ett litet minus om Evaluate ska gå med skor och sedan har ju Missle Hill dragit ett sämre spår. Värst emot är troligen Cab Lane som är mycket startsnabb. Vårt sätt att vinna är från ledningen eller rygg ledaren.

”Han var riktigt dyr”

Den fyraårige hingsten kom till Sverige i juni och kostade 1,7 miljoner kronor för den unge proffstränaren.

Vid årsskiftet tog han över sin pappa Hans G Erikssons verksamhet och blev den som numera bestämmer på Lövberga Gård i Avesta.

– Övergången till att vara den som styr och ställer har gått bra. Omställningen har varit ungefär så som jag tänkt mig och jag skyndar långsamt.

– Jag har en del bra kontakter i USA och var på jakt efter en ny häst. Till slut kom vi fram till att det var Lawmaker som vi ville ha. Visst var han dyr men jag har ägare som ville satsa så nu hoppas vi att han utvecklas på rätt sätt.

”Tar inget för givet efter olyckan”

2015 höll livet på att ta slut för William Eriksson då han var med i en våldsam bilolycka. Han krockade med en älg och det fick stora konsekvenser för den då 25-årige lärlingen.

– Jag var ung och hungrig och hade etablerat mig väl som lärling. Olyckan har påverkat mig mycket och jag ser tillvaron på ett annat sätt idag. Jag tar inte saker för givet och är glad att jag fått en andra chans i livet, berättar tränaren och utvecklar sitt resonemang:

– Bilolyckan har också påverkat min karriär. Jag känner mig i dag mer bekväm med rollen som tränare. Förr var jag mer gasglad i sulkyn och inte så intresserad av tränarrörelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Trav

Romme

Solvalla

Stockholm

Bollnäs

Hästar