Magnus A Djuse: Då blir jag besviken

Kusktalangens framgångar fortsätter

avChristoffer Wickman

Foto: Lars Jakobsson/Leif Norberg/TR Bild
19-årige kusktalangen Magnus A Djuse

Magnus A Djuse, 19, fortsätter att vinna travlopp.

Så sent som i lördags tog han en V75-dubbel i Skellefteå och nu hyllas han som en av de största talangerna som Sverige haft.

– Når jag inte 100 kusksegrar i år blir jag besviken, säger kusktalangen.

19-årige travkusken Magnus A Djuse slog igenom på allvar i trav-Sverige i fjol när han vann 53 lopp på 400 styrningar och körde in 2,4 miljoner kronor. De siffrorna är dock ingenting mot de siffror som han hittills nått i år. Med tre månader kvar på 2019 har Magnus A Djuse kört in 6,9 miljoner kronor och han står noterad för 91 segrar.

Framgångarna för kusktalangen bara fortsätter och så sent som i lördags tog han en dubbelseger på V75 med Eder Bob och Mr Golden Quick.

Nu hyllas Magnus A Djuse som en av de största kusktalangerna som kommit fram i Sverige.

”Hade aldrig kunnat tro”

– Det känns som det verkligen har stämt den sista månaden, också i de större loppen som på V75. Som med Eder Bob och Mr Golden Quick i lördags, lite flyt under vägen behövs men det löser sig också och det känns som man är inne i flytet. Jag får också köra bättre och bättre hästar och det flyter på väldigt bra för dagen, säger Magnus A Djuse.

Att han redan den 7 oktober skulle ha nått 91 segrar som travkusk och knacka på dörren till sju miljoner kronor i inkörda prispengar var svårt att tro i början av året, menar kusktalangen.

– Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle vinna så mycket lopp i år och köra in dom pengarna som jag gjort när året startade, man har så svårt att tro att man ska ha hästar att köra på V75 när man inte har någon stortränare som man kör åt. Jag kör åt många olika tränare och jag har haft flyt att tränarna haft hästarna i ordning, säger Magnus A Djuse och fortsätter:
– När folk frågar i början av året hur många segrar på V75 man ska ta så har man så svårt att fantisera då, man har så svårt att tro att man ska komma upp i ett tiotal V75-segrar som jag nu är uppe i. Nu är det till och med så att jag inte kommer ihåg alla V75-segrar direkt, tidigare när man hade vunnit ett eller två V75-lopp så kom man ihåg varje scenario, nu kommer det nya grejer hela tiden och man får gå vidare.

”Allting kan hända, men…”

Magnus A Djuse har nu satt upp ett mål med 2019.

– Jag ska försöka köra på som vanligt men det är klart att jag har väl haft som mål nu sista månaderna att vinna 100 travlopp i år när jag sett att det är möjligt, och når jag inte 100 segrar i år så blir jag besviken. Visst, allting kan hända och jag kan bli skadad, men om jag kan tävla på som vanligt och inte når upp till 100 kusksegrar så skulle jag vara besviken, då ska det gå ruskigt dåligt om inte det ska gå, säger han.

Är det lätt att heta Magnus A Djuse för dagen?

– Ja, jag tycker det.

”Händelserik dag”

Två V75-segrar i Skellefteå i lördags, men det kunde blivit tre. I ledningen i kallblodsloppet galopperade Art Kjarvald bort sig kort före mål.

– Det var en händelserik dag kan man säga. Art Kjarvald kanske galopperade bort en seger, det är svårt att säga att han gjorde det men han kändes inte tom i det läget i varje fall. Men med Eder Bob och Mr Golden Quick stämde det ju bra med så det blev bra för mig ändå innan tävlingsdagen var över.

Vad säger du om Eder Bob?

– Han gjorde ett väldigt bra lopp tycker jag med tanke på att det blev lite konstigt när Torbjörn Jansson tog sig till ledningen. Det blev bra tempo på loppet och jag tyckte vi var tvungna att ta oss ut från innerspår drygt varvet från mål och det var nog tur för annars blir vi nog dragna bakåt. Han svarade sedan för ett kanonlopp som kunde stå emot Antonio Trot hela vägen, jag körde hårt på långsidan för att skaka av mig honom men vi lyckades inte med det man han höll ju undan ändå.

Med Mr Golden Quick blev det som så många gånger förr med den hästen, de städade av alla sina konkurrenter över upploppet via en vass spurt.
– Han var trög under vägen men när jag lyfte ut honom bet han i och avgjorde enkelt. Att han var trög under vägen var inget nytt, han brukar vara så men tänder till när man viker ut honom och då vet han vad han ska göra, säger Magnus A Djuse.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav