Trav

Jättestjärnan Bold Eagle slutar tävla

En av världens bästa hästar genom tiderna avslutar karriären

Av: 

Christoffer Wickman

Bold Eagle vinner Prix d’Amérique på Vincennes 2016.

Foto: TR BILD

TRAV

Franske Bold Eagle är en av tidernas bästa travhästar.

Den 2 augusti gör jättestjärnan sin sista start.

– Han kämpar inte som en champion längre, säger Francois Jamier.

Han har vunnit världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique på Vincennes i Paris två gånger, han har segrat i inte mindre än 21 stycken grupp I-lopp, och han har kanske stått för den största uppvisningen någonsin i Elitloppet då han vann sitt Elitloppsförsök 2017 från dödens på makalösa segertiden 1.08,4 över distansen 1 609 meter. Totalt har han tjänat 4 980 467 euro, lite drygt 53 miljoner kronor.

Franske fenomenhästen Bold Eagle är utan tvekan en av tidernas bästa travhästar. Nu avslutar han sin tävlingskarriär, nio år gammal. Något som Le-Parisien-journalisten Romain Porée rapporterade.

”Världsstjärna av stora mått”

Bold Eagle har inte tävlat på den höga nivå som travfansen runt om i världen vant sig vid att se honom den senaste tiden, senast i Prix René Balliére på Vincennes slutade han sjua i loppet trots en fin resa på innerspår. Nu tar kretsen kring hästen beslutet att ställa in de tilltänkta planerna mot en satsning i Nordamerika i höst.

– Kusken Eric Raffin uttryckte att hästen inte kämpar som en champion längre och därför har ägarna tagit beslutet, säger Francois Jamier, som driver France Trotting AB (Tidigare Hingstdepån där Bold Eagle Bokas) till Le Parisien.

Bold Eagles sista start blir i Belgien, den 2 augusti startar han i Grand Prix de Wallonie i belgiska Mons och det blir superhästens sista start i karriären. Chansen i sulkyn i Bold Eagles sista start i karriären får hästens skötare Hugues Monthule.

– Han är fortfarande den meste Grupp I-vinnaren någonsin i Frankrike och en världsstjärna av stora mått. När han inte tävlar kan avelsarbetet expanderas till även USA och Australien, säger Francois Jamier till Le Parisien.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Prix d'Amérique

Elitloppet