Elitloppet 2020

”Kan vara den värsta häst jag har tränat”

Svante Båth i stor intervju inför sitt andra Elitlopp och jakten på pricken över i:et

Av: 

Michael Carlsson

TRAV

I sin ungdom var han ingen ordningsman i skolan utan snarare den som ”tjuvrökte och hade trasiga jeans”, enligt tränaren Svante Båth.

Nu har Attraversiamo utvecklats till en gentleman och världsstjärna – redo för Elitloppet.

– Det kan vara den värsta häst jag har tränat. Vi är inte med i Elitloppet bara för att delta, säger Båth om sin supertalang som ingen ville ha som unghäst.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75, V86 och GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Solvallatränaren är känd för att fira väldigt stora framgångar i unghästloppen. Varje år plockar han fram nya stjärnor och han har vunnit alla de klassiska loppen flera gånger om, såsom Kriteriet, Derbyt och Svensk Uppfödningslöpning. För att inte tala om E3-
finalerna som Svante Båth har vunnit hela 13 gånger som tränare.

Lägg därtill Kungapokalen, Sprintermästaren och Stochampionatet vid flera tillfällen.

Pusselbiten som saknas i den svenska storloppskalendern är Elitloppet. Nu finns chansen på allvar att även lyckas vinna det prestigefyllda sprinterloppet på Solvalla. Båth har varit med i Elitloppet en gång tidigare, med Malabar Circle Ås 2004.

– Då kändes det mer som att jag tackade ja innan det var klart. Avelsföreningen var med på hästen, men jag förstod att han egentligen inte var någon Elitloppshäst som passade över kort distans och två heat. Men den här gången känns det betydligt hetare, säger Svante Båth.

Ultratalangen och unghäststjärnan Attraversiamo är hästen som kan föra Båth till historieböckerna. Den fem-årige hingsten är färsk i den översta eliten men fick tidigt en inbjudan till Elitloppet. Hästen har ett gediget cv och efter galoppen i debuten (blev
diskvalificerad) har framgångarna radats upp med flertalet tunga titlar.

”Varit underbara ägare”

Skötare till hästen är Linda Weman och det är Erik Adielsson som har kört i samtliga starter utom två när Örjan Kihlström satt i sulkyn.

Båth utvecklar vad det är som gör honom till den stjärna han är.

– Han har ju naturligtvis alla ingredienser som en topphäst ska ha. Men en av de främsta och viktigaste egenskaperna är samarbetsviljan i loppen. Man kan skicka iväg honom från start och köra 1.08 i 500 meter och sedan pulla upp och köra 1.20 i 500 meter. Han lyssnar hela tiden på kuskens signaler och blir inte het.

– Karriären har ju varit väldigt bra så här långt. Hästen har bara gjort 20 starter och det är ovanligt att nå de framgångarna på så få lopp. Men ägarna har varit underbara och man har känt sig trygg i alla beslut som vi har tagit, säger han.

”Tjuvrökte i trasiga jeans”

Svante Båth berättar att hästen redan under treåringssäsongen mognat och utvecklats gentemot året innan. Han drar en lite rolig parallell och jämför det med en stökig skolungdom.

– Det fanns flera av hans kullkamrater som var mer ordningsmän i skolan än vad han var. Attraversiamo var i stället den som tjuvrökte och hade trasiga jeans.

– Men redan som treåring hade hästen mognat mycket och stoppat in skjortan innanför byxorna. Även om han tjuvrökte och hade trasiga jeans har han alltid haft bra betyg. 

– Han är ju fortfarande levnadsglad, men som alla 14- och 15-åringar förstod han inte inkomstkällan. Kuskarna var lite brydda på honom i de första starterna när han bara sprang och gnäggade bakom bilen och tittade på sina kompisar. Men nu har han
utvecklats mycket och är ganska komplett. Han har blivit lite av en gentleman, säger Båth.

Såg talangen tidigt

Precis som med sina tidigare stjärnor har Svante Båth valt ut hästarna som föl eller ettåringar och format och tränat fram dem hela vägen. När det gäller Attraversiamo kände han tidigt vilken stor potential hästen hade.

– Det är lätt att skryta när man står där på podiet, men jag sa väldigt tidigt att han hade en jättestor talang. Sedan är det väldigt många bitar som ska hamna på plats. När jag körde intervaller med honom i januari som tvååring kände jag att han kunde flytta på sig. Hästen hade väldigt lätt för sig, säger han.

När träffade du Attraversiamo för första gången och vad minns du av det mötet?

– Det var som fölunge hos Antonio Carraretto i Italien. Jag kommer ihåg att det var en fin häst, men inte att han utmärkte sig mer än så. Det var inte så att man tänkte att han
kommer att vara med i Elitloppet som femåring. Men jag har alltid gillat hästen och det var när man började köra intervaller med honom som man började fatta att han är riktigt bra.

Minns du något speciellt ögonblick i träningen när du kände att ”wow, det här är något extra”?

– Jag lät honom sträcka ut lite grann i mars som treåring och då kände jag att det var något utöver det vanliga. Vi fick honom aldrig såld jag och Calle Wihlborg och det var ingen som ville ha hästen. Även om pappan Kiss Francais hade lämnat väldigt bra så var han inte på tapeten.

– Då sa jag till Calle att ”helvete det här är riktigt bra”. Vi beslutade oss för att behålla honom och så fick jag göra vad jag ville med min halva och Calle göra vad han ville med sin halva. Han tog in några nya delägare på sin del och jag fick mina kompisar Lars Hardell och Anders Henriksson att köpa in sig på min.

”Har hår på hela bröstet”

Resten är travhistoria vid det är laget och ett nytt kapitel kan skrivas på söndag. Attraversiamo blev tidigt inbjuden till Elitloppet och genrepade med att vinna ett sprinterlopp på Solvalla för några veckor sedan på 1.10,4. Det var också det första mötet med den äldre eliten över kort distans.

– Han startade över kort distans tre gånger som tvååring, men då hade han inte ens fjun på hakan. Nu som femåring har han hår på hela bröstet och visade att det
funkar bra. Sedan kommer säkert inte startsnabbheten att vara hans adelsmärke framöver, säger Båth och fortsätter:

– Inte ens Ingmar Bergman hade kunnat regissera det loppet bättre än vad det blev för vår del. Hästen fick ett snällt rygg-lopp och gick i mål med krafter kvar. Det var i alla fall inte slutsålt och han hade låg och fin puls efteråt.

Är det här den bästa hästen du har tränat?

– Jag brukar inte hylla och även om jag har haft många topphästar tycker jag själv inte att jag har haft så många VÄRSTINGHÄSTAR. Men jag hoppas och tror att han håller på att utvecklas till det i alla fall. Tidigare har jag haft Express Lavec som var vrålstark och Staro Showbiz som hade en vråltalang, bland andra. Men Attraversiamo är nog en kandidat till att bli den värsta.

Hur gick resonemanget när Elitloppet kom på tal redan i år, har det funnits i tankarna tidigare?

– I fjol hade jag inte en tanke på det och det kändes bara korkat att tänka på det redan då. Då var det bara fokus på att göra sitt jobb som fyraåring och lägga fokus på de största loppen. Trots att han vann Svenskt Travderby var han inte på topp där och det visar ju bara vilken häst det här är. Han blev sjuk efter Derbyt och fick problem med lungorna och då handlade det bara om att få honom frisk.

– Sedan på Hästgalan när han fick priset som Årets Fyraåring sa Calle Wihlborg uppe på scenen att han skulle vilja vara med i Elitloppet. Själv hade jag precis svalt fjolårssäsongen och då kom vi överens om att ifall vi får en inbjudan så ska vi inte bara åka dit för att vara med och delta.

– Efter segern i årsdebuten fick vi en biljett av Anders Malmrot tidigt vilket var jättebra för då kunde jag matcha och förbereda hästen betydligt bättre. I stället för att behöva gå ut och bevisa i flera lopp innan att han skulle få vara med. Det kändes också skönt att vi vann det sprinterloppet och genrepet på Solvalla senast.

”Ser väldigt öppet ut”

Hur ser du på hästens möjligheter att vinna Elitloppet?

– Det ser väldigt öppet ut och naturligtvis är det så att vi kommer att sakna några utländska ingredienser. Det höjer så klart våra chanser, det är inget att hymla om. Som det känns nu är det inte orealistiskt att vi ska vara med där framme någonstans och hacka. Det gäller att få ett bra spår och helst vara etta eller tvåa i försöket (fick spår fyra i andra reds anm.).

– Sedan är det inte så att jag sitter och tycker att han bara ska vinna Elitloppet. Skulle vi bomma i år för att hästen är lite för grön är det inte omöjligt att om vi har ordning på grejerna nästa år så kan han vara med en gång till. Jag skulle vilja prova honom barfota någon gång, men kommer inte att göra det nu till Elitloppet. Han har ingen kanonkvalitet på hovarna och det är väl egentligen det enda som jag saknar hos hästen, säger Svante Båth.

Får fira med varmkorv

Till sist; du som är en gourmet, hur skulle en segermiddag efter en Elitloppsseger se ut?

– Haha, det är alltid roligt att tänka så innan de här storloppen har gått, men jag kan säga att man är så utpumpad efter en så lång dag med allt vad det innebär att just då räcker det bra med en varmkorv med bröd. Man brukar vara så urlakad att det är helt sjukt och får man i sig en whisky somnar man direkt. Något glas champagne skulle det nog bli och så får vi ta ett större firande lite senare i så fall.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75, V86 och GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Läs allting inför Elitloppet här:

Publisert:

LÄS VIDARE

NYBRINK: Allt handlar om en sak – hur bra är ’Proppen’?

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

Solvalla

Trav

Erik Adielsson

V75