”Jag blir inte förvånad om han vinner loppet”

Helena Burman optimistisk inför Kungapokalen med Osterc • Fyraåringarna gör upp om en miljon på Åby: ”Odräglig”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Helena Burman mycket nöjd med kvalinsatsen med Osterc och är nu optimistisk inför Kungapokalen

På lördag är det V75 på Åby med bland annat årgångsloppet Kungapokalen.

Tränare Helena Burman har Osterc till start och tror på segerchans.

– Vi har perfekta förutsättningar den här gången, säger det 53-åriga Jägersroproffset till Trav365.

På lördag är det fantastiska tävlingar på Åbytravet.

Programmet innehåller bland annat en stor jackpott med 78 miljoner till en ensam vinnare.

Dessutom ska de två stora pokalloppen med en miljon i förstapris (Drottning Silvias Pokal och Kungapokalen) avgöras på banan i Mölndal, strax utanför Göteborg.

En av de som imponerade stort i kvalet för två veckor sedan var Helena Burmans jänkare Osterc.

Från spår fem bombade Björn Goop till ledningen och släppte ingen förbi sig.

– Det var verkligen ett steg framåt och nu fick vi allt att stämma. Han hade lättats i balansen och det fungerade mycket väl. Jag visste att han var startsnabb och det fick han visa då, säger Burman.

”Odräglig hemma”

Hur känns han efter senaste loppet fram tills nu?

– Han har tagit loppet väl. Kusken Björn Goop som körde förra gången var mycket nöjd och vi har tränat på i backen på samma sätt som inför kvalet. Jag tror det är riktigt fin form för dagen då han är odräglig hemma och biter sin skötare. Han är helt enkelt allmänt jobbig just nu.

”Stort steg framåt senast i kvalet”

Den USA-födde fyraårige valacken och Cantab Hall-sonen var i fjol med i världens största unghästlopp Hambletonian i USA och under sina två tävlingsår på andra sidan Atlanten sprang han in 4,1 miljoner kronor.

Nu har han gjort tre lopp i sin nya regi i Sverige och Burman ger sin syn på utvecklingen.

– I den första starten var det lite av en chansning då han bara gjort ett provlopp. Hästen hade inte samma form men gjorde det ändå bra och visade han stod sig över distansen. Galoppen de sista meterna hade andra förklaringar, säger tränaren och berättar vidare:

– I den andra starten tyckte jag han inte var som allra bäst och han var alldeles för tung. Björn Goop som körde var ändå rätt nöjd och sa att han bara är fyra år och mötte tuffa hästar. Senast i kvalet var ett stort steg framåt och vi var väldigt nöjda.

”Jag tror han kan vinna Kungapokalen”

Kungapokalen avgörs som avslutande avdelning på V75-spelet (V75–7) och delar ut en miljon kronor till vinnaren.

Distansen är 2 140 med med bilstart och Osterc startar från ett innerspår bakom bilen.

– Vi har perfekta förutsättningar den här gången. Det är första gången som jag vann ett kval och fick välja spår först. Björn Goop sa tidigt att han skulle köra Green Manalishi så då frågade jag Erik Adielsson om han kunde köra och det ville han gärna, säger Burman och berättar vidare om miljonloppet:

– Jag pratade med Erik innan lottningen och då sa han att spår ett var att föredra så det fick det också bli. Det är helt optimalt och han är ju väldigt snabb ut från start. Taktiken får kusken lägga upp men det beror väl lite på hur snabbt Björn kommer med favoriten Green Manalishi.

Vad ger du din häst för möjligheter?

– Jag tror på min häst och med tanke på läget, förra starten, formen och hur han beter sig hemma så är jag optimistisk. Jag tror han är så bra att han kan vinna loppet och det ska bli jättespännande på lördag.

Publicerad:

LÄS VIDARE