”Hugo Åbergs speciellt – alltid ett jävla tryck där”

Kuskstjärnan försvann på grund av psykisk ohälsa • Tillbaka på största scenen • Jagar seger i storloppet: ”Taggad”

Kuskgiganten Johnny Takter, 62, är tillbaka på travbanan efter flera års depression.

Nu jagar han sin tredje seger i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial med hemmahästen Calle Crown – samtidigt som hans biografi gör succé. En bok han inte läst.

– Jag har fobi för sådant, säger han till Trav365.

Under tisdagen avgörs V75 från Jägersro, strax utanför Malmö.

Den absoluta höjdpunkten på tävlingskvällen är sprinterloppet Hugo Åbergs Memorial som delar ut 1 609 000 kronor till vinnaren.

Årets upplaga är den 52:a i ordningen och på förhand mycket oviss.

En av de hästar som går lite under radarn är Tomas Malmqvists Calle Crown som sedan 2018 funnit på fransk mark och totalt tjänat 4,4 miljoner.

Nu gör den sjuårige hingsten comeback på forna hemmabanan Jägersro – med kusken Johnny Takter i vagnen.

”Tappat mark efter frånvaron”

Den 62-årige kuskvirtuosen har i princip vunnit alla stora lopp som finns men samtidigt brottats med psykiska besvär vilket lett till flera års frånvaro från hetluften på tävlingsbanan.

Nyligen gjorde han efterlängtad comeback men närvaron på den absolut största scenen har inte varit aktuell än – tills nu.

– Jag har kört ”vanliga” hästar då jag varit borta ett par år. Efter en sån frånvaro är det som att ha 40 meters tillägg som kusk. Man tappar lite mark, det visste jag om. Jag hade inga stora förväntningar och tar aldrig tar något för givet. För min del fungerar det inte att åka runt på alla banor, dels ekonomiskt och jag har heller inte den energin. Men det gör mig ingenting, jag har min karriär redan. Jag är lyckligt lottad, det är jag medveten om, säger Takter.

Hugo Åbergs: ”Vill framhålla publiken”

Men när frågan kom från gode vännen Tomas Malmqvist om att köra hans stjärnhäst i Hugo Åbergs – då fanns ingen tvekan från Takters sida.

62-årige Takter har vunnit storloppet vid två tillfällen tidigare.

1985 med sin pappa Bo William Takters Matiné – vilket var hans allra första storseger som kusk, 27 år gammal.

Den andra segern i ”Åbergs” bärgades 30 år senare (2015) då med brorsan Jimmy Takters Creatine.

Båda framgångarna har betytt mycket för Johnny och just den här Hugo Åbergs-kvällen är en travafton som är något utöver det vanliga.

– Jag minns väldigt väl när jag vann 1985, den dagen var fantastisk, en mycket bra period i mitt liv även på det privata planet. Men det jag vill framhålla är publiken. Hugo Åbergs har alltid varit en av de tävlingskvällar där loppen bara är en formalitet. Det är publiken som gör kvällen så magisk som den är. Jag återkommer ofta till detta för det är vad det handlar om för mig, säger Johnny och fortsätter:

– När jag vann första gången på 80-talet gick det ett stort sus bland publiken när en hemmahäst vann. Jag vet att mycket handlar om pengar men för mig har Hugo Åbergs, på det sättet som det byggts upp genom åren, blivit något extra. Jag minns när man läste förr i tidningen om loppet. Man visste hur stort det var och plötsligt stod jag där själv som en vinnare. Båda segrarna betydde väldigt mycket för mig på olika sätt. Hela kvällen är sommar, semester, positiva energier. Trots att det är tisdag har det alltid känts som helg – ett jävla tryck.

Johnny Takter vann Hugo Åbergs Memorial 2015 med Creatine
Johnny Takter vann Hugo Åbergs Memorial 2015 med Creatine

”Tror på min häst – kommer vara på hugget”

Johnny Takter och tränaren Tomas Malmqvist har flera stora framgångar tillsammans genom åren.

Nu hoppas 62-åringen att det ska bli ytterligare en succé.

Calle Crown startar från spår fem bakom bilen (V75–6).

– Jag har gillat hästen sen han började tävla. Nu kommer han från Frankrike och jag tycker hästarna går framåt där, de blir starka och uthålliga. Jag såg från början att det var en väldig fin häst, en hårding. Det ska bli spännande att sitta bakom, alltid velat prova och nu är det dags. Jag och Tomas har bland annat vunnit Breeders’ Crown, Drottning Silvias Pokal och danska Derbyt, säger Johnny och berättar vidare:

– Jag tror Tomas har utvecklat sig mycket och har flera fina hästar. Nu var det ett tag sedan jag var i hetluften men väl ute på banan släpper allt. Om det finns någon press är det den jag sätter på mig själv. Så har det alltid varit, kraven från mig själv och inte från andra. Jag tror alltid på den häst jag kör och så kommer det att vara på tisdag. Jag kommer att skapa mig en känsla för honom och jag tycker årets lopp är öppet. Jag kommer att vara riktigt på hugget.

Din biografi ”En beundrad outsider” gör succé. Nu är den tredje upplagan på väg. Hur har reaktionerna varit?

– Mottagandet har varit väldigt bra. Från allmänheten har det varit otroligt positivt. Vissa av de närmsta har inte sagt något, jag vet inte hur man ska tolka det. Jag tycker författaren Henrik Ingvarsson gjort ett fantastiskt jobb. Men ska jag vara ärlig så har jag inte läst den då jag har fobi för sådant. Det känns konstigt att se mig själv och jag avstår från det. Men jag tycket ändå att det varit kul.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!